Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ξεκάθαρη νίκη Βαν Ντερ Μπέλεν στις αυστριακές εκλογές - ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Αυστρία: Καθαρή νίκη του «πράσινου» Μπέλεν, ήττα για την ακροδεξιάΠροβάδισμα του 72χρονου υποστηριζόμενου από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, έναντι του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χοφερ, δίνουν τα πρώτα exit polls, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης των αυστριακών προεδρικών εκλογών.
Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων SORA ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει ποσοστό 53,6%, ενώ ο κ. Χόφερ 46,4%, με ποσοστό σφάλματος 1,2%.

Αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.
Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.
Το κόμμα της ακροδεξιάς FPÖ παραδέχτηκε την ήττα του υποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφερ απόψε στην κούρσα για την αυστριακή προεδρία, στην οποία επικράτησε ξεκάθαρα ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων, ο 72χρονος οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Ο ακροδεξιός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία Νόρμπερτ Χόφερ συνεχάρη τον οικολόγο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την «επιτυχία του» και κάλεσε «όλους τους Αυστριακούς να εργαστούν από κοινού» σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook.
«Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού», τόνισε ο Χόφερ, που είναι και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα «βαθιά λυπημένος» για την ήττα του.
«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή», δήλωσε νωρίτερα  ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ στη δημόσια τηλεόραση. Ο Βαν ντε Μπέλεν λαμβάνει το 53,6% των ψήφων έναντι 46,7% του 45χρονου αντιπάλου του, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις που μετέδωσε η δημόσια αυστριακή τηλεόραση.
Στις πρώτες δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν σημείωσε ότι η νίκη του οφείλεται στο «ευρύτατο κίνημα για αλληλεγγύη, ελευθερία και ισότητα, αξίες που συνυπογράφει η πλειοψηφία των Αυστριακών». 
«Νιώθουμε όλοι μας μεγάλη ανακούφιση και είμαστε πολύ ευγνώμονες» είχε δηλώσει νωρίτερα ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπέλεν, Λόταρ Λοκλ.
Ο ευρωπαϊστής Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν υπήρξε νικητής του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, κερδίζοντας για λίγες ψήφους τον Χόφερ (με ποσοστό 50,3%). Στη συνέχεια όμως το FPÖ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας παρατυπίες, και το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε «προχειρότητα» στην καταμέτρηση, που δυνητικά δεν θα απέκλειε ενδεχόμενο παρατυπιών. Έτσι, εξέδωσε απόφαση για επανάληψη του β' γύρου των προεδρικών εκλογών. Μετά από αναβολές, η κάλπη στήθηκε σήμερα.
Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων -το οποίο εδώ και έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστό πάνω από 30%-, προσπάθησε να δικαιολογήσει την εκλογική ήττα του Νο2 του κόμματος, καταγγέλλοντας «καμπάνια φόβου» και «μαζικό οδοστρωτήρα του συστήματος εναντίον του Νόρμπερτ Χόφερ».
Η ανακοίνωση της νίκης προκάλεσε έκρηξη χαράς στους υποστηρικτές του ανεξάρτητου υποψηφίου, που έχουν συγκεντρωθεί στο Παλάτι Χόφμπουργκ στη Βιέννη.
Ο Μπέλεν δέχθηκε συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, καθώς και από τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητά του, σε αντίθεση με κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος τα οποία προωθούν μία μελλοντική συνεργασία του με το FPO.
Με τον Μπέλεν, αναλαμβάνει ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της Αυστρίας. Ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 26 Ιανουαρίου.

Ανακούφιση στην Ευρώπη

Η νίκη του Μπέλεν έναντι του Χόφερ προκαλεί ανακούφιση στην Ευρώπη, που κρατά την ανάσα της μπροστά στην άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκιστών, εν όψει και κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, Κυριακή, διεξάγεται και το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία.

Την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα της Αυστρίας εξέφρασαν πρώτοι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
 victory is a heavy defeat of nationalism and anti-European, backward-looking populism  2/2


Δεν αποκλείεται, τελικά, η νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που ανέμεναν οι περισσότεροι, δηλαδή να προκάλεσε στους ευρωπαίους περισσότερο σοκ και δέος, παρά ενίσχυση των ακροδεξιών και λαϊκίστικων τάσεων. Τουλάχιστον στην Αυστρία. Για την υπόλοιπη Ευρώπη, μένει να φανεί...