Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

«Πεδίο μάχης» η Αθήνα – Οδοφράγματα, μολότοφ και χημικά στα Εξάρχεια

episodia-grigoropoulos-1000
Ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα, υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό, η πορεία προς τη Βουλή που πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και συλλογικότητες – που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα Προπύλαια – με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. τον Δεκέμβριο του 2008  
                                                                                                  Ωστόσο , άλλο ένα σκηνικό τρόμου λαμβάνει χώρα στο κέντρο της Αθήνας. Επεισόδια με φωτιές, οδοφράγματα και μολότοφ βρίσκονται εξέλιξη στα Εξάρχεια. Αντιεξουσιαστές εκσφενδονίζουν πέτρες, μολότοφ και… βεγγαλικά εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Η ένταση ξεκίνησε πριν καν ολοκληρωθεί η πορεία μνήμης για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς αντιεξουσιαστές είχαν στήσει οδοφράγματα και είχαν ανάψει φωτιές κοντά στο Πολυτεχνείο.
Στην πραγματικότητα αυτή την ώρα γίνεται πράξη το οργανωμένο σχέδιο επεισοδίων για το οποίο η αστυνομία είχε πληροφορίες εδώ και μέρες, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει. Έτσι, για μια ακόμη φορά, οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν απλώς να οριοθετήσουν τη δράση των κουκουλοφόρων εντός των στενών των Εξαρχείων, ενώ ταυτόχρονα δέχονται βροχή από μολότοφ, οι οποίες, για μια ακόμη φορά είναι «ενισχυμένες» με κόλλες και δυναμιτάκια. 
episodia-grigoropoulos6-1300Σε τρία μέτωπα εξελίσσονται αυτή την ώρα  οι οδομαχίες μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ και των αντιεξουσιαστών. Οι αναρχικοί έχουν στήσει οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη στη διασταύρωση των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας και στη οδό Σολωμου. Οι αντιεξουσιαστές ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκτοξεύουν μολότοφ, πέτρες  και φωτοβολίδες εναντιον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικές δυναμεις προς το παρόν  κρατούν αμυντική στάση. Πριν λίγη ώρα μια ομάδα περίπου 20 ατόμων βγήκε απο την οδο Διδότου στη Χαριλάου Τρικούπη και εκτόξευσαν περίπου 10 βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντιον τον αστυνομικών δυνάμεων που βρισκονταν κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, άγνωστος αριθμός αυτοκινήτων έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός. Ήδη, όμως,  επαναλαμβάνεται το σκηνικό που είχε στηθεί και στην επέτειο του Πολυτεχνείου με αντιεξουσιαστές να πηγαίνουν κατευθείαν στα Εξάρχεια και να μη μετέχουν στην πορεία, παίρνοντας έτσι, «θέσεις μάχης». Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ορισμένοι έχουν ανέβει ήδη σε ταράτσες κτιρίων, προκειμένου από εκεί να ρίχνουν αντικείμενα για να μην επιτρέπουν την προσέγγιση των αστυνομικών δυνάμεων στις εστίες της έντασης. Με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, οι δυνάμεις ΥΜΕΤ απομακρύνουν τους δημοσιογράφους. 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 18 προσαγωγές.