Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Social media: Οι αμερικανικές εκλογές έσπασαν κάθε ρεκόρ

Social media: Οι αμερικανικές εκλογές έσπασαν κάθε ρεκόρ
Εκτός από την ουσιαστική τους διάσταση, για το πως θα επηρεαστεί τη ζωή των Αμερικανών (και όχι μόνο) από την εκλογή Trump, οι αμερικανικές εκλογές έχουν και μια άλλη όψη. Μιλάμε για αυτή των social media, τα οποία πήραν φωτιά και έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Όσοι έχετε λογαριασμούς σε Facebook και Twitter είδατε ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας, η εκλογή Trump ήταν το μόνο θέμα συζήτησης. Πάμε όμως να δούμε τους αριθμούς.
Το Twitter ανακοίνωσε ότι από τις 8 π.μ (ώρα Ελλάδος) μέχρι και την επίσημη ανακοίνωση της νίκης του Trump, γράφτηκαν πάνω από 75 εκατ. σχετικά tweets. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 31 εκατ. tweets που είχαν γραφτεί την ημέρα των εκλογών του 2012.
Όσο για το Facebook, πάνω από 115 εκατ. άνθρωποι δημιούργησαν 716 εκατομμύρια likes, posts, comments, shares σχετικά με τις εκλογές. Οι αριθμοί ανακοινώθηκαν από το ίδιο το Facebook, αλλά δεν μας δίνει στοιχεία για τις προεδρικές εκλογές του 2012 για να γίνει η σύγκριση. Επιπλέον, το Facebook έκανε γνωστό ότι από τις 23 Μαρτίου 2015, όταν ο Ted Cruz έγινε ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, μέχρι 1 Νοεμβρίου 2016, έχουν γίνει στην πλατφόρμα του 8.8 δισ. posts, likes, comments.
Η Google έδωσε εχθές τα δικά της ενδιαφέροντα στοιχεία. Σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησής της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι χρήστες άρχισαν να πληκτρολογούν «μετανάστευση», «πως μεταναστεύω στον Καναδά» και «end of the world». Στον Καναδά η σελίδα της καναδικής υπηρεσίας μετανάστευσης έπεσε, λόγω της τεράστιας αύξησης των επισκεπτών που έψαχναν πληροφορίες.
Τα στατιστικά που ανακοίνωσαν τα δυο τεράστια social media δείχνουν την έκταση της επιρροής που είχαν οι αμερικανικές εκλογές σε όλο τον πλανήτη και φυσικά ρόλο έπαιξε η εκλογή του αμφιλεγόμενου Donald Trump, η οποία από πολλούς δεν ήταν αναμενόμενη.
See how America Tweeted about voting on #ElectionDay ahead of the polls closing pic.twitter.com/DDo10N9uOR
TechIT.gr