Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Στην «κατάψυξη» για ακόμα μία ημέρα η χώρα, με αρκετό κρύο, βροχές αλλά και χιόνια στα ορεινά.

Στην «κατάψυξη» για ακόμα μία ημέρα η χώρα, με αρκετό κρύο, βροχές αλλά και χιόνια στα ορεινά.
Το κύμα παγωνιάς θα συνεχίσει και την Πέμπτη να κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολλές περιοχές, προκαλώντας αρκετά προβλήματα.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά θα κάνουν την εμφάνισή τους, με βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα βόρεια με πιθανότητα παροδικών ασθενών χιονοπτώσεων ή χιονόνερου στα βορειοανατολικά.
Οι άνεμοι στα δυτικά βόρειοι 5 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.
Η θερμοκρασία σε βαθμιαία άνοδο από τα δυτικά, ενώ ισχυρός παγετός θα επικρατήσει τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
To απόγευμα διακόπηκε λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο. Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην Αττική, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 105 κλήσεις, κυρίως για κοπές δένδρων και για απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων από δρόμους. Χιονόπτωση σημειώνονται και στα ορεινά της Κορινθίας και της Αχαΐας, ενώ βρέχει στα πεδινά. Στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης διακόπηκαν, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τα μαθήματα του Γυμνασίου Παναριτίου. 
Κανονικά λειτουργεί από το πρωί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Το προηγούμενο βράδυ ακυρώθηκαν πτήσεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή, με συνέπεια να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες επιβάτες.
Στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει σε περιοχές πέριξ της πόλης. Χιόνια πέφτουν στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον υδράργυρο να έχει πέσει σε μονοψήφιες τιμές και σε κάποιες περιοχές, όπως το Κιλκίς, και κάτω από το μηδέν (-1C). Σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω χιονοπτώσεων-παγετού, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. 
Στα «λευκά» ντύθηκε και η Δυτική Μακεδονία, όπου το πρωί επικρατούν συνθήκες παγετού. Η Φλώρινα ξύπνησε με -4C, η Καστοριά με -1C και η Πτολεμαΐδα με -3C. Η κίνηση στην Εγνατία Οδό διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ωστόσο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους ορεινούς επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους. 
Στον Έβρο, την Τετάρτη επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου, ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 8-9 μποφόρ στο Θρακικό Πέλαγος και χιονοπτώσεις στο νησί της Σαμοθράκης και στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου. 
Στη Μαγνησία, συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση που έχει σκεπάσει όλο το κεντρικό Πήλιο, μέχρι και τα προάστια του Βόλου, ενώ έχουν ντυθεί στα λευκά Άνω Βόλος, Ανακασιά και Άλλη Μεριά. Στον Βόλο, η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τους 5 βαθμούς, ενώ πέφτει συνεχώς χιονόνερο. Η πυκνή χιονόπτωση στα ορεινά, και κυρίως στα Χάνια, έφθασε το ύψος του χιονιού πάνω από 30 εκατοστά, ενώ στο Χιονοδρομικό Κέντρο ξεπέρασε τα 35. Η θερμοκρασία στην περιοχή παραμένει κάτω από το μηδέν και τα μηχανήματα αποχιονισμού ρίχνουν συνεχώς αλάτι και καθαρίζουν το οδικό δίκτυο για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι στο κεντρικό Πήλιο. Αντιολισθητικές αλυσίδεςχρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην οδό Βόλου-Ζαγοράς από την Πορταριά και πάνω, μέχρι τη θέση Καράβωμα. Το πρωί, λόγω της χιονόπτωσης, μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Λάρισας στο ύψος της Α΄Βιομηχανικής Περιοχής, ενώ ανεκτέλεστα έμειναν πολλά δρομολόγια των Αστικών Γραμμών Βόλου προς τα χιονισμένα προάστια και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας προς ορεινά χωριά του Πηλίου. 
Στην Ήπειρο, χιονίζει στις ορεινές περιοχές, ενώ ισχυροί άνεμοι σαρώνουν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Στα χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και στο Μέτσοβο, που βρίσκονται πάνω από 1.000 μέτρα, το χιόνι φτάνει στους δέκα πόντους, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0C. Η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τους δήμους, έχει βγάλει στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο μηχανήματα που ρίχνουν αλάτι, για να μην παγώσουν οι δρόμοι. Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου.
ΑΠΕ