Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΕΥΣΗΜΑ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΆΛΛΑ 5,5 δις € ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ»

Εισήγηση Γιάννη Mανιάτη, Υπεύθυνος Κ.Ο. για ενέργεια, περιβάλλον και υποδομές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/17/ΕΕ για τα  Στεγαστικά Δάνεια:
  • Στηρίζουμε την Οδηγία για την προστασία δανειοληπτών α΄ κατοικίας: Θα υπερψηφίσουμε όλα τα άρθρα που αφορούν στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για την προστασία των δανειοληπτών που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια. Μακάρι η Ευρώπη να το είχε καταφέρει αυτό κάποια χρόνια νωρίτερα, ώστε να προλάβουμε την κρίση και μακάρι η χώρα μας να το είχε ενσωματώσει πολύ νωρίτερα, γιατί γι’ άλλη μια φορά η κυβέρνηση έρχεται καθυστερημένη κατά 2 χρόνια να ενσωματώσει μια θετική Οδηγία, στη διαμόρφωση της οποίας κι εμείς συμβάλλαμε στα αντίστοιχα Συμβούλια Υπουργών το 2014.
  • Ο Ντάιζενμπλουμ επιβραβεύει - Η κυβέρνηση ευτυχισμένη: Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση αισθάνεται ευτυχισμένη, γιατί μέσα στο Σαββατοκύριακο ο «δαιμονοποιημένος» κ. Ντάιζενμπλουμ εκτίμησε ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η καλύτερη και η πιο συνεργάσιμη κυβέρνηση όλης της μνημονιακής περιόδου. Φαντάζομαι ότι αυτό γεμίζει με υπερηφάνεια τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά προφανώς δεν θα υπάρξει ούτε ένας από εμάς τους υπολοίπους στην ελληνική επικράτεια να την χαρακτηρίσει ως «Γερμανοτσολιάδες» ή «πουλημένους», γιατί ευτυχώς περάσαμε από αυτή την ιστορική φάση. Εμείς δεν είμαστε όμοιοί τους.
  • Έχασαν 5,5 δις € τα ελληνικά νοικοκυριά: Μέσα στο Σαββατοκύριακο είχαμε ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που χάθηκε μέσα στο 2015. Με βάση την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, τα ελληνικά νοικοκυριά μέσα στο 2015 έχασαν το 4,5% του εισοδήματός τους ή, με άλλα λόγια, 5,5 δις €, απώλειες λόγω της οικονομικής πολιτικής του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του στελεχών.
  • Η πιο τυχερή κυβέρνηση – η πτώση της τιμής πετρελαίου: Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πιο τυχερή των τελευταίων ετών. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου από $120 το βαρέλι που ήταν στο τέλος του 2014 ενώ σήμερα είναι μόλις στα $50 το βαρέλι, έχει επιφέρει στην εθνική οικονομία ένα όφελος πάνω από 3 δις €. Μόνο για τη ΔΕΗ, λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, το ενεργειακό της όφελος ήταν 400 εκατ. € μέσα στο 2015. Φανταστείτε, λοιπόν, μια κυβέρνηση η οποία θα είχε την τύχη να έχει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια χρονική περίοδο όπου οι τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται στα τάρταρα, να έχει μια επιπλέον περιοχή χειρισμού των οικονομικών πραγμάτων πάνω από 3 δις €.
  • «Ηρωική» Διαπραγμάτευση Τσίπρα = απώλεια 21 δις € ΑΕΠ: Με βάση το παλιό πρόγραμμα που αρνήθηκαν οι  κ.κ. Βουρουφάκης και Τσίπρας να υιοθετήσουν τον Φεβρουάριο του 2015, η χώρα σήμερα θα είχε Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 197 δισ. € και μετά την «ηρωικότατη και πολύ πετυχημένη» διαπραγμάτευση των 17 ωρών του κ. Τσίπρα, η χώρα, με βάση τις εκτιμήσεις των θεσμών, στο τέλος του 2016, αντί για 197 δις € θα έχει ΑΕΠ 176 δις €. Δηλαδή, η εθνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία, έχασαν μέσα σε 2 χρόνια με τη διαπραγμάτευση Τσίπρα, 21 δις €.
  • Στον Καιάδα οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Στη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς, οι 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αποκλείονται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ουσιαστικά δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει θύματα στα ξένα funds και ουσιαστικά θύματα για εκποίηση της προσωπικής τους περιουσίας, τους 300.000 Έλληνες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Περιττεύει, δε, να προσθέσω σ’ αυτά που έτσι κι αλλιώς έχουν γίνει γνωστά από τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί το απόγευμα, τα πάνω από 4,5 δις € επιπλέον κόστη που επιφέρει η κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες.
  • Στήριξη των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο: θέλουμε να επανεξετάσει η κυβέρνηση την θέση της σε σχέση με τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο, με βάση και την πρόταση των 10 σημείων που καταθέσαμε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, για τη διευκόλυνση των Ελλήνων πολιτών που έχουν πρόβλημα με τα στεγαστικά τους δάνεια.
  • Να εγκριθούν οι 80.000 εκκρεμούσες συνταξιοδοτήσεις: Προφανώς, συμφωνούμε με την πληρωμή των δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που περιμένουν στη σειρά για να πληρωθούν τις συντάξεις τους για να ενταχθούν στους συνταξιούχους, γιατί ασφαλώς πρέπει να πληρωθούν οι καινούριοι συνταξιούχοι, όμως, η ρύθμιση αυτή βγάζει στην επιφάνεια δύο επιπλέον στοιχεία: α) τη σοβαρότατη καθυστέρηση που υπάρχει στην απονομή συντάξεων για τους συνταξιούχους που έχουν πρόσφατα καταθέσει αιτήσεις και β) αυτό που είναι κοινό μυστικό αλλά δεν ομολογείται από την κυβέρνηση, όμως τώρα πια αποδεικνύεται, ότι υπάρχουν πολλές σκοτεινές μαύρες τρύπες στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας και αποτέλεσμα ακριβώς μιας από αυτές τις μαύρες τρύπες είναι το γεγονός ότι ερχόμαστε τώρα τα 859 εκατ. € που προβλέπονται για τις καινούριες συντάξεις να τα καλύπτουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γιάννης Μανιάτης