Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Δεκάδες οι μετασεισμοί Στους δρόμους πέρασαν το βράδυ οι κάτοικοι των Ιωαννίνων από τα 5,5 Ρίχτερ

Ένα δύσκολο βράδυ πέρασαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων μετά τα απανωτά χτυπήματα του εγκέλαδου, τα οποία συνεχίζουν και αυτή την ώρα.
Πολλοί ήταν εκείνοι που πέρασαν ολόκληρο το βράδυ στο δρόμο.
Ο πρώτος και κύριος σεισμός σημειώθηκε στις 23:14 του Σαββάτου και ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο Πάτρας, το επίκεντρο ήταν στην περιοχή του Πωγωνίου, 16 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο σεισμός είχε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων, ενώ προηγήθηκε βοή.
 Το βασικό είναι πως ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα ούτε τραυματισμοί, ωστόσο όπως αναφέρει το epirusgate.blogspot.gr, υπήρξαν ζημιές σε σπίτια του δήμου Πωγωνίου, χωριό στο οποίο εντοπίστηκε και το επίκεντρο του σεισμού.
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία.
Σεισμός στα Γιάννενα: Κατολισθήσεις και ζημιές! Μπαράζ μετασεισμών και φόβοι πως τα 5,3 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος σεισμός!

 
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.όπως ανάμεσα στα χωριά Δημόκορη και Λάβδανη, λίγο πριν την είσοδο στο δεύτερο χωριό του Πωγωνίου, έχει κλείσει εξαιτίας των κατολισθήσεων!
Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.

Επίσης σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι.

Μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα Ιωάννινα στις 02.06.

Λίγο μετά τις 03.00 σημειώθηκαν τρεις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις – μεγέθους 4,5, 4,9 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – ενώ και πάλι προηγήθηκε έντονη

Όπως είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο σεισμός προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα που είχε δώσει αντίστοιχη ισχυρή δόνηση και το 2000 και έγινε αισθητός σε τόσο μεγάλη περιοχή λόγω του μικρού εστιακού του βάθους. Όπως είπε, έχουν καταγραφεί μικροσεισμοί που δείχνουν ότι υπάρχει ομαλή ακολουθία, ωστόσο, όπως επισήμανε είναι ακόμη νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η δόνηση που σημειώθηκε στις 23.14' ήταν ο κύριος σεισμός. «Θα πρέπει να περάσουν αρκετές ώρες», είπε χαρακτηριστικά
«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών, που καταγράφηκε χθες στις 23.14, 12 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.
Σεισμός στα Γιάννενα: Κλειστά σχολεία, γυμναστήρια και Πανεπιστήμιο
«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.

Οι συνεχόμενες ισχυρές σεισμικές δονήσεις στα Γιάνεννα, ανάγκασαν την ΕΠΣΗΠ να προχωρήσει στην αναβολή όλων των αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου.

Ο αγώνας του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Λεβαδειακό αναβλήθηκε οριστικά, για προληπτικούς λόγους.

Η διοργανώτρια αρχή είχε ανάψει "πράσινο φως" για τη σέντρα, καθώς οι «Ζωσιμάδες» δεν είχαν πρόβλημα, ο Σταύρος Κοντονής αποφάσισε την αναβολή του.
Η αναβολή του παιχνιδιού αποφασίστηκε: «για λόγους δημόσιας ασφάλειας και προκειμένου να προστατευτούν φίλαθλοι και αθλούμενοι από τη συνεχιζόμενη έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή».
Στην απόφαση αναβολής συναίνεσε και η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος Super League δια του προέδρου της, Γιώργου Στράτου.
Στη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αναφέρεται: «Κατόπιν εξαιρετικά επείγοντος αιτήματος του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και κατόπιν εισηγήσεως του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ιωαννίνων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής αποφάσισε την αναβολή του σημερινού ποδοσφαιρικού αγώνα ΠΑΣ Γιάννενα-Λεβαδειακού, για λόγους δημόσιας ασφάλειας και προκειμένου να προστατευτούν οι φίλαθλοι και αθλούμενοι από τη συνεχιζόμενη έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Στην απόφαση αναβολής συναίνεσε αμέσως και η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος Super League δια του προέδρου της κ. Γεωργίου Στράτου».