Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Συνάντηση του Δήμαρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με τον Πρωθυπουργό στο Δερβένι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εμφάνιση Αρχείο_003.jpegΤην Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε τον τόπο μας για να πραγματ Κιάτου, κατά την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Αρχαίας Κορίνθου-Κιάτου, έκανε χοποιήσει τα εγκαίνια τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου του οδικού άξονα της «Ολυμπίας Οδού».
Στις 11:00 πμ, στα ΣΕΑαιρετισμό και στη συνέχεια στις 01:00 μμ, εγκαινίασε και παρέδωσε στην κυκλοφορία τις δύο σήραγγες παράκαμψης Δερβενίου Κορινθίας και τη νέα γέφυρα διέλευσης από τον ποταμό Δερβένι, του οδικού άξονα «Ολυμπία Οδός». 
Κατά την ξενάγησή του στο χώρο, είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Ηλία Ανδρικόπουλο. Στην ολιγόλεπτη εγκάρδια συζήτηση  που ακολούθησε, ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

Η παρουσία σας στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης μας τιμά και μας χαροποιεί, ιδιαίτερα δε, το γεγονός ότι συνδυάζεται με την παράδοση σε κυκλοφορία των σηράγγων της Νέας Εθνικής Οδού στο Δερβένι.
Εμφάνιση Αρχείο_002 (1).jpegΚάνοντας ιεράρχηση των προβλημάτων του Δήμου μας, έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής σημαντικότερα και παρακαλούμε όπως τα λάβετε υπόψη σας, προκειμένου να προωθηθούν αντίστοιχες ενέργειες:
-       Οι  καταστροφικές συνέπειες λόγω της διάβρωσης των ακτών.
Έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ακόμα και καταστροφή, ιδιωτικές περιουσίες και  δημόσιες εγκαταστάσεις, όπως η Παλαιά Εθνική Οδός που έχει αποκοπεί σε πολλά σημεία και κινδυνεύει με ολοσχερή αποκοπή. Ένα τμήμα της περιοχής έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και υπάρχει αίτημα από το Δήμο για την κήρυξη ολόκληρης της παράκτιας ζώνης,  σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (λόγω εκτεταμένων καταστροφών).
-       Η στενότητα της παραλιακής ζώνης ιδιαίτερα στην πόλη του Δερβενίου, σε συνδυασμό με τον κυκλοφοριακό φόρτο της Παλαιάς Εθνικής Οδού, δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση κατά τη διέλευση των οχημάτων μέσα από το Δερβένι, αλλά και μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος στους πεζούς.
Παράκλησή μας είναι η κατασκευή νέας γέφυρας στο ποτάμι του Δερβενίου σε συνδυασμό και με παρακαμπτήριο οδό απ’ όπου θα διοχετεύεται η κίνηση της Παλαιάς Εθνικής Οδού, που εξυπηρετεί τόσο την Τοπική συγκοινωνία όσο και την σύνδεση των Νομών Κορινθίας και Αχαΐας.
-       Στη πόλη του Ξυλοκάστρου έχει κατασκευαστεί  από το έτος 1990 και λειτουργεί η Μαρίνα Ξυλοκάστρου, με βάση τις ΚΥΑ 78/1995 (ΦΕΚ 203/Β) και 502706/97 (ΦΕΚ 200/Β/97). Μετά από 19 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας της Μαρίνας από το υπ’ αρ.  12367/3-7-2009 έγγραφο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ενημερωθήκαμε ότι πρέπει να εκδοθεί Άδεια Λειτουργίας. Συγκεκριμένα προϋποθέτει καταρχήν τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων σύμφωνα το Ν. 2971/2001.Ο Δήμος ξεκίνησε τις διαδικασίες της νομιμοποίησης, συντάσσοντας Περιβαλλοντική Μελέτη και εκδίδοντας Περιβαλλοντικούς Όρους, αλλά οι διαδικασίες έχουν σταματήσει για γραφειοκρατικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την λανθασμένη χάραξη των γραμμών αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή, από την  Αρμόδια Επιτροπή. Σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την απεμπλοκή των διαδικασιών με την παρέμβασή σας για τη νομιμοποίηση της Μαρίνας.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον και την συνδρομή σας στην επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων.

 ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ