Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Μπορεί να υπάρξει θηλασμός μετά τη μαστεκτομή;

stogiatrothilasmos.jpgΜερικές επιδράσεις είναι μόνο προσωρινές ενώ άλλες είναι μόνιμες. Είναι σημαντικό για μια γυναίκα που δεν έχει φτάσει στην εμμηνόπαυση και μελετά την πιθανότητα να κάνει παιδιά στο μέλλον, να συζητήσει τον κίνδυνο στειρότητας με τον γιατρό της πριν αρχίσει οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή. 

«Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να εισηγούνται ότι είναι επισφαλές για σας ή το βρέφος σας αν μείνετε έγκυος ύστερα από θεραπευτική αγωγή για καρκίνο του μαστού, ή ότι η εγκυμοσύνη μετά από θεραπευτική αγωγή για καρκίνο του μαστού θα αυξήσει τις πιθανότητες να επιστρέψει ο καρκίνος του μαστού» επισημαίνει ο γυναικολόγος, κ. Γιώργος Μονεμβασίτης,.
Σε ό,τι αφορά το θηλασμό, επισημαίνει ότι οι περισσότερες γυναίκες που έκαναν ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση του μαστού διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμα ανίκανες να θηλάσουν από το μαστό που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή. Συνήθως ο μαστός που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή δεν παράγει γάλα.
Αν μια γυναίκα είναι ικανή να θηλάσει από το μαστό που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να εισηγούνται ότι αυτό είναι ανασφαλές για τη μαμά ή για το βρέφος. Μια γυναίκα μπορεί να θηλάζει με ασφάλεια από το μαστό που δεν υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή αν έγινε ακτινοθεραπεία.
Πηγή:medlabnews