Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Περί ομαλότητας και Εθνικής συνεννόησης

vaggelis_meimarakis
Η πολιτική αντιπαράθεση για τα όσα πράττει ή δεν πράττει η  δικαιοσύνη, δημιουργεί ένα κλίμα καχυποψίας και ανησυχίας στους πολίτες, ειδικά σε αυτή την περίοδο που αρχές και αξίες δοκιμάζονται ως φυσική συνέπεια ή ως αιτία της οικονομικής κρίσης.
Προφητικός ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης με δημόσια παρέμβασή του, τον Ιούλιο είχε παρουσιάσει σε άρθρο του στη εφημερίδα Real Νews, τη σχετική αναθεώρηση που πρέπει να γίνει στο Σύνταγμα της χώρας μας, για την «Ανάδειξη ηγεσίας της Δικαιοσύνης και σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου».
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωνε στο άρθρο του πως: «Με το ισχύον Σύνταγμα, άρθρο 90 παράγραφος 5, η προαγωγή στις θέσεις Προέδρων και Αντιπροέδρων γίνεται με Προεδρικό διάταγμα, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού συμβουλίου. Το καθεστώς αυτό, δημιουργεί την εντύπωση σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, υπόγειας σχέσης της Δικαστικής με την Εκτελεστική εξουσία. Έτσι αδυνατίζει η αξία του θεσμού και εκπέμπεται μήνυμα μιας μορφής εξαρτημένης Δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου το ανέλεγκτο δικαίωμα επιλογής της εκάστοτε κυβέρνησης πρέπει να καταργηθεί.»
Η πάγια θέση του έμπειρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που σημειωτέον έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Βουλής, είναι πως θα πρέπει οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων και πιθανώς ο,η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να εκλέγονται από ένα ευρύτατο Εκλεκτορικό Σώμα. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται οι υποψίες των πολιτών περί παρεμβάσεων της Εκτελεστικής προς τη Δικαστική εξουσία, που σε περιόδους κρίσης και πολιτικής αβεβαιότητας εντείνονται.
Είναι σίγουρα επίκαιρη η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος όσο αφορά την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν τρόποι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτικών και των πολιτών για το ανώτατο θεσμικό όργανο και ταυτόχρονα οι ίδιοι λειτουργοί του να μην επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς που όλα και όλοι «δοκιμάζονται».
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τονίζει για αυτό το ζήτημα, πως είναι αναγκαίο έναπεριβάλλον ομαλότητας και συνεννόησης διότι οι προτάσεις για την αναθεώρηση δεν πρέπει να επηρεάζονται από μικροκομματικές σκοπιμότητες και από τις απαιτήσεις της στιγμής, αλλά πρέπει να διακρίνονται από μακροπρόθεσμη οπτική με μόνο κριτήριο το συμφέρον της χώρας και της Δημοκρατίας.
Εν κατακλείδι, το «προφητικό» άρθρο και οι θέσεις του πρώην Προέδρου της ΝΔ, για αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι απόλυτα επίκαιρες και έχουν ως μοναδικό σκοπό τη θωράκιση του θεσμού της Δικαιοσύνης και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και Εθνικού μονοιάσματος, αντί της καχυποψίας και του διχασμού που επικρατεί τώρα.
«Ο Κεντροδεξιός»