Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Στις φλόγες η Χίος - Εκκενώθηκε χωριό. Πυρκαγιές στον Ασπρόπυργο και το Μενίδι

http://www.newsit.gr/files/Image/2016/08/26/resized/croped/fotiaxios_new_660_230_630_200.jpg
Στις φλόγες και πάλι η Χίος και η κατάσταση λόγω των ισχυρών ανέμων είναι απελπιστική.  Πυρκαγιές ξέσπασαν διαδοχικά σε πευκόφυτες περιοχές στον Ασπρόπυργο και το Μενίδι τη νύχτα της Πέμπτης και σήμαναν συναγερμό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Στη Χίο, το χωριό Σιδηρούντα απειλήθηκε σοβαρά από τις φλόγες και εκκενώθηκε, με μία γυναίκα να οδηγείται στο νοσοκομείο λόγω εγκαυμάτων. Στο Μενίδι, πληροφορίες αναφέρουν ότι ζημιές σημειώθηκαν σε διάσπαρτες κατοικίες, με το μέτωπο να έχει φτάσει στο νεκροταφείο.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το politischios.gr, στις φλόγες για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα βρίσκεται η Χίος από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, με το πύρινο μέτωπο να κατακαίει δασικές και αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή της Σιδηρούντας.


Η αρχική εστία εντοπίστηκε κοντά στο χωριό της Κατάβασης όμως λόγω των θυελλωδών ανέμων, σύντομα επεκτάθηκε προς δύο μέτωπα. Ένα προς το Μάναγρο και ένα προς τη Σιδηρούντα, με το δεύτερο μάλιστα να λαμβάνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Στις 03:30 τα ξημερώματα οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στο χωριό, λίγο αργότερα στις αυλές των σπιτιών της Σιδηρούντας ενώ μετά τις 04:30 ο γραφικός οικισμός παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα η Αστυνομία να διατάξει την άμεση εκκένωση του.
Προς στιγμή επικράτησε πανικός, αφού δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην πλατεία του χωριού, την ώρα που ανήμποροι ηλικιωμένοι προσπαθούν να βρουν σωτηρία στα αυτοκίνητα του Δήμου και της Περιφέρειας, αναφέρει το τοπικό site.
Αποτράπηκαν τα χειρότερα, όχι όμως και οι τραυματισμοί αφού μία γυναίκα οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο εξαιτίας χτυπήματος στο πόδι καθώς και ακόμα μία λόγω σοβαρών εγκαυμάτων σε όλο της το σώμα.
Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 9 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, 5 ιδιωτικά οχήματα και 14 εθελοντές.

Στο Μενίδι, η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 03.00 της Παρασκευής σε περιοχή με πεύκα και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζημιές σημειώθηκαν σε διάσπαρτες κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή, με το μέτωπο να έχει φτάσει στο νεκροταφείο.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν 58 πυροσβέστες με 29 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η φωτιά στο Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής ξέσπασε περίπου μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε πευκόφυτη περιοχή και μαίνεται ανεξέλεγκτα λόγω των δυνατών ανέμων, οι οποίοι αλλάζουν διαρκώς κατευθύνσεις.

Οι φλόγες πλησίασαν μεμονωμένες κατοικίες, αλλά απομακρύνθηκαν επειδή άλλαξε η φορά του αέρα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 76 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δυο οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν στη μάχη δυο ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.