Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Κ. Χατζηδάκης: Όποτε κι αν γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα με διαφορά


η βεβαιότητα πως «όποτε κι αν γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, που σημείωσε:«Μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ στην οποία θα μετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, όλοι αυτοί που πιστεύουν στην κοινή λογική».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ημερησία», ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε πως «όλη η συμπεριφορά της κυβέρνησης δείχνει να είναι προεκλογική» και ότι ο κ. Τσίπρας «μπήκε στη λογική της διαχείρισης της ήττας». Υπογράμμισε δε πως θεωρεί πολύ πιθανό «να σχεδιάζει να αποδράσει προκειμένου να περιορίσει το εύρος της».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δημιουργίας μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν δυστυχώς οι προϋποθέσεις για μία συνεργασία».
Σε ό,τι αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στην προσεχή ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «θα περιγράψει ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει το τρίπτυχο: λιγότεροι φόροι- λιγότερες δαπάνες- περισσότερες επενδύσεις». Τόνισε ότι «η αξιοπιστία και η αρτιότητα αυτού του προγράμματος θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να πείσει την τρόικα και τους δανειστές ότι το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ, θα πρέπει να συνοδευτεί από μικρότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα, διότι έτσι θα είναι πιο αποτελεσματικό». Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «αυτός ο συνδυασμός φόρων-φόρων-φόρων και μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια είναι υφεσιακός και αδιέξοδος».
Τέλος, σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι μετά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης «θα συζητήσουμε την προοπτική ενός πιο αναλογικού μπόνους, που θα συνδέεται με τη δύναμη του πρώτου κόμματος, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα».