Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Τραγωδία στην Αίγινα: Τέσσερις νεκροί, 16 τραυματίες από τη σύγκρουση σκαφών

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/08/aigina-tragodia-1000.jpg
Τέσσερις νεκροί και 16 τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός της σύγκρουσης ταχύπλοου με τουριστικό σκάφος που σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή της Αίγινας.Ανάμεσά τους, πιο σοβαρά τραυματισμένη είναι μία γυναίκα 29 ετών αλλοδαπή με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης, και ένας έφηβος 16 ετών, με τραύματα και επαπειλούμενο αεραγωγό.

Στις 13:20, το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, ενημερώθηκε για το περιστατικό από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, και αμέσως τέθηκε σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Αίγινας, το Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας «Άγιος Παντελεήμων» και το τμήμα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ενώ ενημερώθηκε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας διακομίσθηκαν οι τέσσερις νεκροί – ένα ανήλικο κοριτσάκι 5 ετών και 3 ενήλικες 44 ετών, 58 ετών και 40-50 ετών, αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων.
Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στο κέντρο υγείας Αίγινας, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή πέντε τραυματιών για περαιτέρω αντιμετώπιση σε νοσοκομεία της Αθήνας. Στο κέντρο υγείας διακομίστηκαν και 16 τραυματίες.
Σε συνεννόηση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το ΕΚΑΒ, οργανώθηκε η διακομιδή πέντε τραυματιών, με πλωτό μέσο στο λιμάνι του Πειραιά, συνοδεία ιδιώτη γιατρού.
Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν, μία 29χρονη στο νοσοκομείο ΚΑΤ, ένας 16χρονος και 2 ακόμα τραυματίες στο νοσοκομείο Νίκαιας και ένας τραυματίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της ιδιότητας του (αστυνομικός).
Από τους υπόλοιπους 11 που διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας Αίγινας, οι 5 έλαβαν εξιτήριο ενώ οι άλλοι 6 παραμένουν ακόμα για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση των τραυματιών είναι καλή.

Συνελήφθη ο χειριστής του ταχύπλοου

Συνελήφθη και κρατείται στο Λιμεναρχείο Αίγινας ο οδηγός του 8μετρου ταχύπλοου με καμπίνα, που έπεσε με δύναμη πάνω στο επιβατηγό σκάφος και το έκοψε στη μέση βυθίζοντας το, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες. Ο ίδιος είπε: «Δεν κατάλαβα τι έχει συμβεί, δεν είδα τίποτα, δεν κατάλαβα τίποτα».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο χειριστής του μοιραίου ταχυπλόου είναι ξάδελφος του γνωστού ποινικολόγου και πρώην βουλευτή Αλέξανδρου Λυκουρέζου.
Το ιστορικό της τραγωδίας

Περίπου στη 1 το μεσημέρι ένα ταχύπλοο, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, εμβόλισε με μεγάλη ταχύτητα τουριστικό σκάφος που μετέφερε τουρίστες από την Πέρδικα στο νησάκι της Μονής.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μετά τη σύγκρουση των δύο σκαφών οι περίπου 20 επιβάτες του μικρού τουριστικού έπεσαν στη θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταχύπλοο σκάφος που εμβόλισε τη λάντζα με τους παραθεριστές, επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο Αίγινας, αλλά δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιος ήταν ο κυβερνήτης. Στο σκάφος δεν επέβαινε ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος και αναζητείται για να συλληφθεί.
Εκτός των πέντε τραυματιών που μεταφέρονται Αθήνα, όλοι οι επιβαίνοντες στο τουριστικό σκάφος μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας. Οι περισσότεροι έχουν μικροτραυματισμούς, ενώ όλοι βρίσκονται σε κατάσταση πολύ ισχυρού σοκ.
H επιχείρηση ανάσυρσης των ανθρώπων που είχαν πέσει στη θάλασσα έχει ολοκληρωθεί και τώρα γίνονται προσπάθειες για να υπάρξει καταμέτρηση όσων βρίσκονταν στο περίπου επτά μέτρων μήκους σκάφος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν έχει παραμείνει κάποιος στη θάλασσα.
Η σύγκρουση σημειώθηκε ανοιχτά της Πέρδικας, στο στενό με τη Μονή.

Σε κατάσταση σοκ συγγενείς και κάτοικοι του χωριού

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι του παραθαλάσσιου χωριού Πέρδικα στην Αίγινα, από το ναυτικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Πέρδικα και τη Μονή.
Ένας από τους νεκρούς είναι ο καπετάνιος της λάντζας που μετέφερε τουρίστες στη Μονή. Ο άτυχος άνδρας δεν πρόλαβε να αντιδράσει βλέποντας το ταχύπλοο να εμβολίζει το σκάφος του και να τον παρασέρνει στο θάνατο.
Συγκλονισμένοι είναι οι συγγενείς του 50χρονου καπετάνιου με πρώτο τον γιο του, ο οποίος ξεσπούσε λίγα λεπτά αφού η σορός του πατέρα του έφθανε τυλιγμένη σε άσπρο σεντόνι στη στεριά. Μην μπορώντας να πιστέψει τι έχει συμβεί, το νέο παιδί κλαίει και μονολογεί, όπως μεταφέρουν αυτόπτες μάρτυρες: «Τον πατέρα μου τον φάγανε οι φραγκάτοι με τα σκάφη».
Ο αδελφός του καπετάνιου με λυγμούς ξέσπασε εναντίον του οδηγού του ταχύπλοου. Η μαρτυρία του συγκλονίζει αφού όπως είπε είδε το νεκρό αδερφό του και η εικόνα θα τον σημαδεύει σε όλη του τη ζωή.
«Τι να πω για αυτό το δράμα που ζούμε. Είναι δυνατόν να πηγαίνει ο άλλος οδηγός του ταχύπλοου με 40 μίλια και να πέφτει πάνω σε ένα μικρό καϊκακι με τόσο κόσμο μέσα; Το έκοψε στα δύο το καΐκι και πήρε μαζί του και τον αδερφό μου. Άνοιξε το κεφάλι του αδερφού μου στα δύο. Έξω από το Κέντρο Υγείας είμαι και δεν μπορώ να συνέλθω με αυτά που βλέπω».
Όπως επισήμανε στο ο άτυχος καπετάνιος πατούσε την κόρνα αλλά ο οδηγός του ταχύπλοου δεν άλλαξε πορεία. «Το καβάλησε το καΐκι σε δευτερόλεπτα. Του κόρναρε ο αδερφός μου αλλά εκείνος τους έκοψε στα δυο. Τι να προλάβει να κάνει ο άνθρωπος. Κι εγώ δεν ήμουν μπροστά, ό,τι μου λένε οι άνθρωποι εδώ. Και οι γιοί του προσπαθούν να μάθουν πώς έγινε αυτό. Μας διέλυσε όλους»
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο χειριστής της λάντζας κόρναρε και έκανε ελιγμούς προκειμένου για να αποφύγει το ταχύπλοο αλλά δεν έφτανε ο χρόνος. Το ταχύπλοο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έκοψε στη μέση τη λάντζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί.
Σύμφωνα με τα όσα συζητούν μεταξύ τους κάτοικοι της Πέρδικας, το συγκεκριμένο ταχύπλοο τις δυο τελευταίες ημέρες έτρεχε συνέχεια στην περιοχή του κόλπου, κάνοντας ελιγμούς στη θάλασσα με ταχύτητα μάλλον απαγορευτική για το συγκεκριμένο σημείο.
Τραγική φιγούρα η γυναίκα που έχασε κόρη και σύζυγο
Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες άλλα και οι ανθρώπινες ιστορίες που γίνονται σιγά σιγά γνώστες αναφορικά με τη ναυτική τραγωδία που συγκλονίζει από το μεσημέρι το νησί της Αίγινας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων στο κέντρο υγείας του νησιού, μια γυναίκα που επέζησε της τραγωδίας έχασε τον 44χρονο σύζυγό της και την πεντάχρονη κόρη της!
Πρόκειται για μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρωσία η οποία είχε παντρευτεί Έλληνα, ζει μόνιμα στην Ελλάδα και πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε πάει για διακοπές με την οικογένειά της στην Αίγινα.
Οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι από την ψυχραιμία της, κάτι που όμως πιθανόν σημαίνει ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα το μέγεθος της τραγωδίας που την βρήκε.
Όπως ειπώθηκε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, τη στιγμή της σύγκρουσής το κοριτσάκι πετάχτηκε στον αέρα και ο πατέρας προσπάθησε αμέσως να τη σώσει χωρίς, όμως, να τα καταφέρει τελικά. Έτσι έσβησαν και οι δύό, αφήνοντας μόνη τη σύζυγο και και μητέρα.
«Προσπαθούσαμε να ξεχωρίσουμε νεκρούς και ζωντανούς μέσα στη θάλασσα» Συγκλονίζει η περιγραφή ενός αυτόπτη μάρτυρα για όσα συνέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης στην Αίγινα με τη σύγκρουση σκαφών ανοιχτά της Πέρδικας από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι ενω άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.
«Εμείς περιμέναμε να πάμε στη Μονή. Ξαφνικά είδαμε το καΐκι να έχει διαλυθεί. Τρέξαμε κατευθείαν να βγάλουμε τους ανθρώπους. Η εικόνα ήταν τραγική. Άλλοι ήταν μέσα στη θάλασσα, άλλοι κολυμπούσαν και άλλοι είχαν πνιγεί» δήλωσε στην τηλεόραση του MEGA ο κ. Δημήτρης Λώλης.
«Αυτούς που είδα εγώ μέσα στο νερό ήταν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι μέσα στη θάλασσα» συνέχισε.
«Τους πετάξαμε σωσίβια στη θάλασσσα. Όσοι είχαν τις αισθήσεις του προσπαθούσαν να κολυμπήσουν. Όσοι δεν είχαν τις αισθήσεις τους, τους ανεβάσαμε στο σκάφος και τους κάναμε μαλάξεις» περιγράφει τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση των δυο σκαφών.
Όσο για το πώς συνέβη η σύγκρουση ο κ. Λώλης το μοναδικό που είπε ήταν ότι «εμείς ταχυπλοο δεν είδαμε, δεν ξέρουμε που είναι μπορεί στον πάτο της θάλασσας»