Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΗΣ

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-09/dora-thumb-large-thumb-large.jpg
  Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου συζητήθηκε η έκθεση: «Οι πρόσφυγες σε κίνδυνο στην Ελλάδα», της Ολλανδής βουλευτού Tineke Strik.

   H Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «η έκθεση δεν αναφέρει την απίστευτη αλληλεγγύη χιλιάδων απλών, βασανισμένων από την κρίση, Ελλήνων, να σπεύδουν στις ακτές, ή ακόμα και μέσα στη θάλασσα, για να σώσουν γυναίκες και παιδιά. Το ότι οικογένειες με άνεργα παιδιά προσφέρουν καταφύγιο σε πρόσφυγες και τρόφιμα σε οργανώσεις που φροντίζουν μετανάστες. Επίσης δεν αναφέρεται στους άνεργους Έλληνες γιατρούς και νοσοκόμες που προσφέρουν δωρεάν ιατρική φροντίδα» και σημείωσε ότι «πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια από τα κράτη μέλη. Κάποιες χώρες αρνήθηκαν ακόμη και την μετεγκατάσταση κάποιων εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, κάποιοι άλλοι προτείνουν να μετατρέψουμε τουριστικά νησιά σε νήσους  «Έλις» και άλλοι μας συμβουλεύουν πάνω στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων ξεχνώντας ότι χωρίς την Ελλάδα πολύ πιθανόν θα μιλούσαν Περσικά ή Αραβικά».  

Ακολουθεί η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη



«Η παρούσα Έκθεση είναι εξαιρετικά λεπτομερής στη περιγραφή των αδυναμιών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία και ανήκει.
Σχετικά με την Ελλάδα, για παράδειγμα:
Αναφέρει τις αδυναμίες στο σύστημα παροχής ασύλου. Τις, συχνά, σκληρές ή και ακόμα απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Τους κινδύνους για τα παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες. Τον κίνδυνο επιστροφής των ατόμων στην Τουρκία με διαδικασίες ασύμβατες ως προς το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Τους άτυπους και συνάμα άθλιους καταυλισμούς στα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ, κ.α.
Θα μπορούσα να συνεχίσω κάνοντας τις δικές μου προσθήκες στη λίστα με τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους. Αυτό που ωστόσο η έκθεση δεν αναφέρει είναι η απίστευτη αλληλεγγύη χιλιάδων απλών, βασανισμένων από την κρίση, Ελλήνων, να σπεύδουν στις ακτές, ή ακόμα και μέσα στη θάλασσα, για να σώσουν γυναίκες και παιδιά. Το ότι οικογένειες με άνεργα παιδιά προσφέρουν καταφύγιο σε πρόσφυγες και τρόφιμα σε οργανώσεις που φροντίζουν μετανάστες. Επίσης δεν αναφέρεται στους άνεργους Έλληνες γιατρούς και νοσοκόμες που προσφέρουν δωρεάν ιατρική φροντίδα.
     Πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια από τα κράτη μέλη. Κάποιες χώρες αρνήθηκαν ακόμη και την μετεγκατάσταση κάποιων εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, κάποιοι άλλοι προτείνουν να μετατρέψουμε τουριστικά νησιά σε νήσους  «Έλις» και άλλοι μας συμβουλεύουν πάνω στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων ξεχνώντας ότι χωρίς την Ελλάδα πολύ πιθανόν θα μιλούσαν Περσικά ή Αραβικά.  

      Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει η Έκθεση, απέτυχε να παράσχει επαρκή βοήθεια στην Ελλάδα ή να εξασφαλίσει ότι το βάρος της ευθύνης θα κατανεμηθεί μεταξύ των κρατών μελών.
Είναι, ως εκ τούτου, καιρός για την Ε.Ε και τα κράτη μέλη της να αναλάβουν τις ευθύνες τους· Η χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να κάνει μόνη της ό,τι οι υπόλοιποι 27 δεν μπορούν. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για το πιο ιστορικό κράτος στα σύνορά της, το οποίο αναλαμβάνει να σηκώσει και πάλι το μεγαλύτερο βάρος, της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο».

    Επίσης η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στη διάκριση μεταναστών και προσφύγων που πρέπει να εφαρμόσει η Ευρώπη και στην συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας στην οποία όπως είπε ασκούν κριτική  κράτη μέλη. «Δεν βλέπω άλλη πρόταση στο τραπέζι» τόνισε και συμπλήρωσε: «είναι υποκριτικό να ζητάτε από την Ελλάδα να σηκώσει το βάρος μόνη της, εξαιτίας της θέσης της στο χάρτη».