Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ναύτες του ΝΑΤΟ και επαναστάτες (του γλυκού νερού) του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Το χειρότερο δεν είναι πως επί κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου συνέβη αυτό που ούτε καν  θυμόμαστε πια πριν από πόσα χρόνια συνέβαινε στην Ελλάδα.
Το χειρότερο είναι πως αρμόδιος υπουργός  για να τοποθετηθεί επί του συμβάντος ήταν ο κ. Δρίτσας, ο οποίος, μέσα στη γενική κλάψα με αποδέκτες τους απεργούς του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, είχε και αυτό το επιπλέον θλιβερό καθήκον.
Ως γνωστόν, στις 11 Ιουνίου, μεθυσμένοι Βρετανοί ναύτες πολεμικού πλοίου του ΝΑΤΟ που εκτελεί περιπολίες στο Αιγαίο, διαπληκτίστηκαν και τραυμάτισαν λιμενεργάτη, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο.

Και ο κ. Δρίτσας αποκάλεσε το περιστατικό «θλιβερό» (έτσι απλά… θλιβερό) και μεμονωμένο, προσθέτοντας ότι «δεν σχέση με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια» - αποφεύγοντας να μας πει αν έχει σχέση με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Φυσικά, όλοι μπορούν να φανταστούν τι θα έλεγαν ο κ. Δρίτσας και η παρέα του αν ήσαν στην αντιπολίτευση – που μας κουβαλήσατε τους δολοφόνους, που είστε όργανα των Αμερικανών, που υπονομεύετε την ειρήνη, που χτυπούν τους λιμενεργάτες μας…
Και να σκεφθεί κανείς ότι δεν πάει πολύς καιρός από τότε – 4 Σεπτεμβρίου του 2014 ήταν – όταν διαρκούσης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, στη Βουλή, ο κ. Δρίτσας, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ, «το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που δεν έχει καθορισμένο αντίπαλο, και λειτουργεί μόνο και μόνο με τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων, που καθορίζουν όλους τους κανόνες της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά και με τους κανόνες επιβολής σε όλον τον κόσμο, των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων ισχυρών κρατών που συμμετέχουν. Η Ελλάδα δεν επωφελείται - αλλά δεν επωφελείται ούτε η ειρήνη ούτε η ανθρωπότητα. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να διαλυθεί - και μια υπεύθυνη κυβέρνηση στηριγμένη στον ελληνικό λαό, πρέπει πραγματικά να βάλει μια διαδικασία απεμπλοκής από αυτή τη σχέση, που μόνο καταστροφικά αποτελέσματα, αποδεδειγμένα έχει φέρει στη χώρα».
Την επομένη, 5 Σεπτεμβρίου 2014, ο κ. Σκουρλέτης, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε στα Παραπολιτικά Fm: «Κατ’ αρχήν δεν νομίζω ότι ακούστηκε κάτι βαρύ, όπως λέτε. Ο κ. Δρίτσας επανέλαβε αυτό το οποίο υπάρχει στο πρόγραμμά μας, όπως το έχουμε πει στις εκλογές του 2013 του Μαΐου, του Ιουνίου, στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε, όπως γνωρίζετε, κάτω από άλλες συνθήκες, σε άλλους χρόνους και άλλες εποχές, υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, επικρατούσαν συνθήκες ψυχρού πολέμου και διπολισμού. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Υποτίθεται ότι ήταν ένας αμυντικός μηχανισμός, μια συμμαχία αμυντική. Σήμερα εξυπηρετεί μόνο επιθετικά συμφέροντα, αλλά η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να αποτελέσει η ίδια, μέσα από την αναζήτηση ενός νέου συστήματος που θα εγγυάται την ασφάλεια, έναν παράγοντα ειρήνης. Αυτό είπε ο κ. Δρίτσας. Αυτό είπα κι εγώ το πρωί στον ΑΝΤΕΝΝΑ, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί, μιλώντας με τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Και μου προκαλεί εντύπωση πώς κάνουν πως το ακούνε πρώτη φορά διάφορα στελέχη της κυβερνητικής πλευράς και μάλιστα άκουγα και το tape που παίξατε πριν από λίγο, λέγοντας ότι κανείς δεν τόλμησε ποτέ να απεγκλωβίσει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, και θέλω να θυμίσω ότι όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο –κι ως γνωστόν είμαστε κι εμείς και η Τουρκία μέλη της ίδιας συμμαχίας, αλλά δεν μπόρεσε η ιδιότητά της ως μέλος της συμμαχίας να αποτρέψει την εισβολή, μια εισβολή που ακόμα την πληρώνει ο μαρτυρικός λαός της Κύπρου- εκείνος ο οποίος μας έβγαλε από, το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ήταν ο Κων/νος Καραμανλής. Άρα δεν χρειάζονται ούτε ανιστόρητες προσεγγίσεις, ούτε μεγάλες κουβέντες, ούτε να παίζουμε φτηνά πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια με σοβαρά ζητήματα».
Και στις 14 Σεπτεμβρίου 2014,  ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, έλεγε σχετικά με τις δηλώσεις Δρίτσα στη Βουλή: «Εμείς δεν αλλάζουμε θέσεις σαν τα πουκάμισα. Η εκτίμησή μας ήταν και παραμένει ότι στις νέες διεθνείς ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, ο σχηματισμός αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός που αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του ψυχρού πολέμου, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα αναλάβουν το ρόλο της εποπτείας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης. Δείτε για παράδειγμα πώς χειρίστηκε το ΝΑΤΟ κρίσιμες υποθέσεις για την παγκόσμια ειρήνη, όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία. Θέλω να σας πω ότι η θέση αρχής, η αξιακή μας θέση δεν αλλάζει. Σε ό,τι αφορά δε τις τρέχουσες εξελίξεις, πιστεύω ότι αυτές δεν πρέπει να διαχειριστούν από το ΝΑΤΟ, αλλά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, από τον ΟΑΣΕ».
Ιδού (σε επανάληψη ως μητέρα της μαθήσεως) τι έλεγαν για το ΝΑΤΟ:
- 22 Ιουλίου 2013, Πολιτική Απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και η εφαρμογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας» συνιστούν άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο αγώνας για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό διατηρεί για τον ΣΥΡΙΖΑ την προτεραιότητά του και συνδέεται στενά με τους αγώνες για τη δημοκρατία».
- Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές (25 Απριλίου 2014):
«Η ριζοσπαστική αριστερά διεκδικεί και αγωνίζεται για: Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Ούτε ένα ευρώ, ούτε ένας στρατιώτης για νατοϊκές εκστρατείες! Να αποσυρθούν αμέσως οι δυνάμεις που είναι έξω από το έδαφος της Ευρώπης».
- 5 Σεπτεμβρίου 2014, Ν. Βούτσης ως γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,  στην τηλεόραση του Σκάι: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός άχρηστος και επικίνδυνος. Πρέπει να εργαζόμαστε για να διαλυθεί. Από ποιους μας προφυλάσσει το ΝΑΤΟ σήμερα; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».
- 5 Σεπτεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αντέννα: «Έχει μεγάλη σημασία ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξαναδούμε, ποιος είναι ο ρόλος της συμμαχίας αυτής στις δεδομένες πια συνθήκες. Ως γνωστόν, ιδρύθηκε κάτω από διαφορετικές, γεωπολιτικές, ισορροπίες και καταστάσεις κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όταν υπήρχε Σοβιετική ένωση, σήμερα  τι εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ;» / «Εμείς ως στρατηγικό στόχο θεωρούμε ότι θα πρέπει το ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε μέσα από διαφορετικές συνθήκες να αποδυναμωθεί και τελικά να το υπερβούμε γιατί το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί πρωτίστως τα αμερικάνικα συμφέροντα» / «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην στρατηγική αναδιαμόρφωση του ΝΑΤΟ» / «Εντός του ΝΑΤΟ μια χώρα υποτίθεται συμμαχική η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Εκείνος που μας έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τώρα είστε τσιράκια της Μέρκελ» / «Στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί  ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διαλυθεί». 
- 5 Σεπτεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, Βήμα 99,5: «Εμείς, θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε σε άλλες συνθήκες, σε συνθήκες ψυχρού πολέμου και διπολισμού, ύπαρξης της ΕΣΣΔ τότε, έχει ξεπεραστεί σήμερα από τα πράγματα. Άρα, πρέπει να πάμε σε ένα νέο μηχανισμό διεθνούς ασφάλειας, μέσα στον οποίο εμείς βλέπουμε την Ευρώπη να έχει τη δική της φωνή και να μπορεί να εγγυηθεί το ρόλο της ως δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό, για εμάς, συνδυάζεται με την θέλησή μας και εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί και να αποχωρήσει έτσι και η Ελλάδα, στη βάση ενός στρατηγικού, μακροπρόθεσμου στόχου».
- 9 Σεπτεμβρίου 2014, Δ. Βίτσας, τότε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, στην τηλεόραση του Σκάι:«Έχουμε πει ότι θα εργαστούμε δραστήρια για να μην υπάρχουν τέτοιοι σχηματισμοί όπως το ΝΑΤΟ. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επιστρέψουν τα παιδιά μας από τέτοιες αποστολές στο εξωτερικό. Το έκανε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το ΠΑΣΟΚ παλιά έλεγε έξω από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ. Οι θέσεις μας είναι κατατεθειμένες στο συνέδριο. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ συμφέρον να εμπλέκεται. Θέση μας είναι να διαλυθούν οι στρατιωτικοί σχηματισμοί»/ «Εμείς δεν έχουμε πει ότι θα φύγουμε μόνοι μας από το ΝΑΤΟ. Αυτό που έχουμε πει είναι να παλέψουμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ από μόνο του»! 
- 20 Οκτωβρίου 2014, Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις σε κινηματικό και κοινοβουλευτικό πεδίο, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ώστε να τερματιστεί η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και να ευοδωθεί ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προκειμένου οι δυο κοινότητες να συμβιώσουν ειρηνικά και αρμονικά σε μια δικοινοτική διζωνική Κύπρο με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατούς κατοχής, χωρίς Νατοϊκή κηδεμονία».
- 6 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου:  «Οι σημαντικές αρχές του διεθνούς δικαίου στις οποίες πιστεύουμε, πρέπει να προστατευθούν με αποφασιστικότητα. Αλλά δεν μπορούν να κατοχυρωθούν, μέσα σε ένα νέο κλίμα νατοϊκής ψυχροπολεμικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης, κυρώσεων και εμπορικών πολέμων».
- 14 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στοwww.avgi.gr:«Δεν είναι στην πρόθεση μας να ανοίξουμε ένα θέμα που θα μας φέρει σε ρήξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμπαθούμε το ΝΑΤΟ».
Και επειδή το αντιπαθούν, το έφεραν στο Αιγαίο – οι επαναστάτες του γλυκού νερού!

elzoni.gr