Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir βρέθηκαν νότια της Κρήτης. - Φόβοι ότι τζιχαντιστές βρίσκονται πίσω από τη συντριβή

Live - EgyptAir: Οι ελληνικές αρχές εντόπισαν συντρίμμια του αεροσκάφους κοντά στην Κάρπαθο - Φόβοι ότι τζιχαντιστές βρίσκονται πίσω από τη συντριβή
Συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το πρωί της Πέμπτης, βρέθηκαν νότια της Κρήτης. 
 Σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους, αντικείμενα πλαστικού εντόπισαν αιγυπτιακά αεροσκάφη εντός του FIR Αιγύπτου, 200-230 μίλια νότια της Κρήτης και 100 μίλια από το αρχικό σημείο των ερευνών.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά εντοπίσθηκαν 50 μίλια νοτιανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους.

Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίζονται συνεχώς αντικείμενα και κάποια από αυτά θα μπορούσαν να είναι σωσίβια.



Η αιγυπτιακή πλευρά ενημέρωσε την ελληνική ότι δεν χρειάζεται τη συνδρομή ελληνικών πλωτών μέσων για την περισυλλογή των αντικειμένων.

Οι ελληνικές αρχές ανακάλυψαν «αντικείμενα που επιπλέουν» τα οποία πιθανόν είναι συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir το οποίο συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στη Μεσόγειο, καθώς και σωσίβια, ανέφερε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Γαλλία δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τον ομόλογό του στην Αθήνα ότι ανακάλυψαν συντρίμμια γαλανού και λευκού χρώματος στις έρευνες για το αγνοούμενο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.
«Το μόνο που θα πω είναι ότι η πρεσβεία μας στην Αθήνα μας είπε ότι ήλθαν σε επαφή μαζί της οι ελληνικές αρχές οι οποίες ανέφεραν πως ανακάλυψαν συντρίμμια λευκού και μπλε χρώματος που ανταποκρίνονται στα χρώματα της EgyptAir», ανέφερε ο Ιχάμπ Μπαντάουι σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για συντρίμμια, αλλά είναι εύλογο να σκεφτούμε πως πρόκειται για συντρίμμια του αεροσκάφους» Airbus της εταιρείας που εξαφανίστηκε, πρόσθεσε.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ελληνικές πηγές στον τομέα της άμυνας, δεν βρέθηκαν αντικείμα στα χρώματα της EgyptAir, μπλε και άσπρο δηλαδή.

«Δεν βρήκαμε τέτοια αντικείμενα» δήλωσε εκπτρόσωπος του ελληνικού στρατού.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν αεροσκάφος P-3 Orion για να βοηθήσει στις έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι - Κάιρο εξαφανίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από τα ραντάρ πάνω από την Μεσόγειο. 

 Η πτήση 804 της EgyptAir μετέφερε 66 επιβάτες και πλήρωμα.
 Ο υπουργός αεροπορίας Σαρίφ Φατί σημείωσε ότι η Αίγυπτος δεν μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα για το τι συνέβη αεροσκάφος, ανάμεσά τους και την «τρομοκρατική ενέργεια».
Είπε, μάλιστα, ότι η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας είναι «πιο ισχυρή» από εκείνη της τεχνικής βλάβης.

Όπως μεταδίδει το CNN, αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τα πρώτα σημάδια «δείχνουν» βομβιστική επίθεση.

Σημειώνεται ότι καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε μία λάμψη στον ουρανό περίπου 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Μία δεύτερη πτήση της EgyptAir έχει αναχωρήσει από το Παρίσι και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρει συγγενείς των επιβατών της πτήσης 804.
 
Με αφορμή το τραγικό σημερινό συμβάν της συντριβής αεροσκάφους των Αιγυπτιακών γραμμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του τα αισθήματα βαθυτάτης θλίψης και συμπάθειας του ιδίου και του Ελληνικού Λαού, προσθέτοντας ότι η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει με κάθε δυνατό μέσο να συνδράμει της προσπάθειας έρευνας και διάσωσης των τυχόν επιζώντων
 Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε απόψε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir στη Μεσόγειο καθώς οι έρευνες για το θέμα αυτό συνεχίζονται.
"Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε οριστικά τι μπορεί να προκάλεσε αυτήν την καταστροφή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Και οι ερευνητές θα εξετάσουν όλους τους πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στη συντριβή", πρόσθεσε.
Η Ουάσινγκτον εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και προσφέρθηκε να παράσχει βοήθεια στις χώρες που ερευνούν την υπόθεση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν διαθέτει καμιά πληροφορία σχετικά με τα αίτια της εξαφάνισης ενός αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στη Μεσόγειο που μετέφερε 66 ανθρώπους νωρίτερα σήμερα και πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμιά εικασία για αυτά.
«Οι αρμόδιες αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να βρουν και να εξακριβώσουν ποια είναι τα γεγονότα σχετικά με αυτό που συνέβη σήμερα. Δεν γνωρίζω τίποτε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον αυτή τη στιγμή όσον αφορά αυτά τα γεγονότα», δήλωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο αρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες. Οι έρευνες συνεχίζονται, την ώρα που Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως "βόμβα έριξε το αεροσκάφος"...
 Το Ινστιτούτο Ανάλυσης Στράτφορ μεταδίδει πως σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οργάνωση της Αιγύπτου που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη συντριβή του αεροσκάφους.  
Ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, ο μοναδικός υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ότι η συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir στη Μεσόγειο μοιάζει με τρομοκρατική ενέργεια, κάτι που δεν είχε ειπωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή επισήμως από τις αρχές που ασχολούνται με τις έρευνες.