Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Παρέμβαση Γιάννη Πλακιωτάκη στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας της εαρινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ



Ο τέως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της εαρινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στα Τίρανα, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής εξετάστηκαν γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως οι μελλοντικές προκλήσεις του ΝΑΤΟ, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το μεταναστευτικό πρόβλημα και η διαμορφωθείσα κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πλακιωτάκης έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στη διαδικασία αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος στο Αιγαίο και συνολικά στην Ευρώπη.


Συγκεκριμένα, καυτηρίασε την ακραία στάση που τηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σε σχέση με το θέμα, στηλίτευσε την αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα και ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, αλλά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την μη εποικοδομητική συνεργασία της Τουρκίας. 
Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης εστίασε στο ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την αδυναμία του να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, λόγω της αρνητικής στάσης που τηρεί η Τουρκία.
Κατά τη τοποθέτησή του μάλιστα, ο κ. Πλακιωτάκης έθεσε και σειρά ερωτημάτων στο Προεδρείο της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας. Ειδικότερα, ζήτησε:
1.  Ένα πρώτο απολογισμό από την έως τώρα εμπειρία τους από την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
2.  Να σχολιάσουν τη στάση της Τουρκίας η οποία, συστηματικά δεν επιτρέπει την ομαλή εκτέλεση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
3.  Να τον ενημερώσουν για το αν υπάρχει πιθανότητα να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να ασκηθεί κάποια μορφής πίεση στην Τουρκία για να συμμορφωθεί με το πλαίσιο της συμφωνίας που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ.  
4.  Να σχολιάσουν το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί συνεχώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και έχει αυξήσει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας.
5.   Να προσδιορίσουν ποια θα είναι η αντίδραση του ΝΑΤΟ σε περίπτωση πρόκλησης από μέρους της Τουρκίας θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και
6.  Να προσδιορίσουν πως θα αντιμετωπίσουν πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα Τζιχαντιστών σε κάποιο πλοίο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.