Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ομιλία Γιώργου Τσόγκα, Κεντρικού Εισηγητή στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης



http://korinthiannews.gr/korinthian/wp-content/uploads/2015/09/%CE%A4%CF%83%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%93..jpg
Η χρήση των ανοιχτών δεδομένων στη δημόσια διοίκηση
- Ομιλία Γιώργου Τσόγκα, Κεντρικού Εισηγητή στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην πρωταρχική σημασία της διεθνούς πρακτικής της ανοιχτής διάθεσης και χρήσης ανοιχτών δεδομένων, στην οποία όλες οι Δημόσιες Διοικήσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται, στο πλαίσιο της διαφάνειας, της ορθής λειτουργίας του Κράτους και της χρηστής διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στην ομιλία του ως κεντρικός Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Γιώργος Τσόγκας.

Ο κ. Τσόγκας στην Εισήγησή του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας και Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Συζήτηση της ετήσιας έκθεσης για τη διάθεση και περαιτέρω χρήση των ανοιχτών δεδομένων, σε εφαρμογή του άρθρου 12Γ του ν.4305/2014 (Α΄237)”, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χριστόφορου Βερναδάκη, υπογράμμισε ότι η πολιτική της ανοιχτής διακυβέρνησης ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στο Δημόσιο, οι οποίες εκ των ων ουκ άνευ είναι κοινωνικά απαιτούμενα στις μέρες μας και δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση.
Παράλληλα, η ανοιχτή διάθεση των δεδομένων του δημόσιου τομέα, που αποτελεί και το αντικείμενο της παρούσας Έκθεσης που συζητήθηκε, δηλαδή η παρακολούθηση όλων όσων παράγει οποιαδήποτε υπηρεσία, τομέας, Υπουργείο, ανεξάρτητη αρχή και ούτω καθεξής μπορεί να οδηγήσει σε αξιοποίησή τους για εμπορικούς σκοπούς με σημαντική προστιθέμενη αξία και κυρίως με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, όπως τόνισε ο κ. Τσόγκας.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Τσόγκας, “οι πολιτικές ανοιχτών δεδομένων προωθούν την κυκλοφορία των πληροφοριών όχι μόνο για οικονομικούς φορείς, αλλά και για το κοινό. Μπορούν, να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ταχεία ανάπτυξη υπηρεσιών, που βασίζονται σε νέους τρόπους συνδυασμού και χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών, αλλά και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα έγκειται στην ενίσχυση τόσο της διαφάνειας και της συμμετοχής, όσο και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για φορείς της κοινωνίας των πολιτών και νεοφυών επιχειρήσεων, ώστε να παράσχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα δεδομένα, που προσφέρονται ανοικτά από τους δημόσιους φορείς. Διαφορετικά σύνολα δεδομένων ενεργοποιούν διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Π.χ. η διάθεση της προσβασιμότητας μειώνει τα εμπόδια για εργασία, ταξίδια και τουρισμό για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Η διάθεση δεδομένων σχετικά με τις δημόσιες μεταφορές ιδίως δεδομένου πραγματικού χρόνου αυξάνει τόσο τον αριθμό των επιβατών, όσο και το διαθέσιμο χρόνο τους”.
Στην εισήγησή του ο κ. Τσόγκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα τα οποία αναλύονται στο σχέδιο δράσης του 2016 και στο σχεδιασμό του Υπουργείου για την αντιμετώπισή τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε “η αναφερόμενη περιορισμένη ανταπόκριση ιδίως μεγάλων σχηματισμών, όπως τα Υπουργεία, η οποία ασφαλώς υποδηλώνει αδυναμία και απροθυμία υιοθέτησης θεμελιωδών έστω στοιχείων κουλτούρας της Διοίκησης, η οποία συνιστά ένα από τα μείζονα βήματα για την πραγμάτωση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Έχοντας λοιπόν εντοπίσει τα συγκεκριμένα πεδία, τα οποία χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, ο σχεδιασμός του Υπουργείου για το έτος 2016 επικεντρώνεται στις ενέργειες που απαιτούνται για την ειδικότερη αντιμετώπισή τους και δει στον εντοπισμό κρίσιμων φορέων της Διοίκησης για την εφαρμογή της πολιτικής των δεδομένων ιδίως στα Υπουργεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού και στη βελτίωση των υφιστάμενων τεχνολογικών υποδομών”.
Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Τσόγκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εκπληκτική προσπάθεια και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή θα είναι εντυπωσιακά για την κοινωνία και έτσι η Έκθεση  αξίζει της καθολικής μας αποδοχής και στήριξης.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016