Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Έκλεισε το κανάλι “ΚΥΔΩΝ” στην Κρήτη μετά από 23 χρόνια


Τέλος εποχής μετά από 23 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, για την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΥΔΩΝ των Χανίων. 

Η "Τηλεόραση Κύδων" που ξεκίνησε να εκπέμπει τo 1993, ένα από τα πιο ιστορικά τηλεοπτικά κανάλια της Κρήτης, βάζει λουκέτο.
Μετά από 23 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, το μεσημέρι της Κυριακής έπαψε να εκπέμπει πρόγραμμα.
Εν μέσω της απεργίας των δημοσιογραφικών Ενώσεων για το Ασφαλιστικό, ανακοινώθηκαν οι απολύσεις όλου του προσωπικού (συνολικά 27 άτομα).
Στο εξής το κανάλι θα παίζει σε επανάληψη εκπομπές και αφιερώματα ενώ είναι άγνωστο τί θα γίνει με την άδεια εκπομπής, η οποία, με βάση τον ισχύοντα νόμο, σε αυτές τις περιπτώσεις επιστρέφει στον αρχικό ιδιοκτήτη της, που είναι το ελληνικό δημόσιο. Γεγονός πάντως είναι πως η θέληση των ιδιοκτητών του καναλιού να μην πέσει “μαύρο” στις οθόνες και να διατηρηθεί η εκπομπή του καναλιού έστω και με επαναλήψεις συνδέεται και με την αναμενόμενη επέκταση του νέου νόμου για τις άδειες των ΜΜΕ και στα περιφερειακά κανάλια.

Η απόφαση για το κλείσιμο του καναλιού είχε ληφθεί στη γενική συνέλευση της 30ης Μαρτίου η οποία πρότεινε την εκκαθάριση της εταιρίας «Κινηματογραφική – Τηλεοπτική ΑΒΕΕ (Τηλεόραση ΚΥΔΩΝ)». Η υλοποίηση της απόφασης καθυστέρησε περίπου ένα μήνα καθώς επιχειρηματίας των Χανίων από το χώρο του τουρισμού έδειξε ενδιαφέρον για να αναλάβει τις τύχες του καναλιού. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν και τελικά την παρασκευή ανακοινώθηκε και επισήμως στους 27 εργαζόμενους η λύση των συμβάσεων εργασίας τους (Τέσσερις εξ αυτών είχαν ήδη απολυθεί από τις αρχές Απριλίου).
Αν και η εταιρία δεσμεύθηκε πως θα αποζημιωθούν πλήρως οι εργαζόμενοι και μάλιστα χωρίς να έχει ασκηθεί το δικαίωμα της τρίμηνης προειδοποίησης (που οδηγεί σε πετσοκομμένες αποζημιώσεις) η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για τον δημοσιογραφικό κόσμο και για την ίδια την ενημέρωση, ειδικά στη δυτική Κρήτη.
Θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς
Ο ΚΥΔΩΝ εξέπεμψε για πρώτη φορά το 1993 με πρωτοβουλία Χανιωτών επιχειρηματιών και αποτέλεσε ένα από τα πιο αξιόλογα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης και όλης της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια έχει περιπέσει σε διοικητικές περιπέτειες με μετόχους εμφανείς και αφανείς (λόγω ασυμβίβαστου) οι οποίοι, παρά τις προσωπικές τους επενδύσεις αλλά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις του καναλιού. Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2014 η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες λίγο πάνω από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να είναι μεταφερόμενες από τις χρήσεις προηγούμενων ετών ενώ για τη χρήση του 2014 η ζημία ήταν 223.000 ευρώ.