Κάπως έτσι παίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες της προπαγάνδας: Μόλις τελειώνει ένας «πόλεμος» με έναν ακόμη φανταστικό εξωτερικό εχθρό, πρέπει να διερωτάται κανείς «ποιος έχει σειρά;».
Σειρά είχε φυσικά το «αγαπημένο ΔΝΤ». Το Ταμείο! Που ο ΣΥΡΙΖΑ μισεί να αγαπά και λατρεύει να μισεί.
Στο τέλος, βέβαια, κάποια πραγματική ζημιά θα γίνει. Όπως τότε, με τη λήξη του προγράμματος, την μη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, το δημοψήφισμα και τα capital controls (που όλα μαζί οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο).
Μήνες τώρα έχουν αρχίσει τα ίδια: Πότε διώχνουν το ΔΝΤ και πότε το παρακαλούν να γυρίσει, κυνηγώντας το από το Νταβός ως τη Λίμα του Περού!
Γνωρίζουν, βέβαια, πως όλα αυτά είναι λόγια του αέρα. Διότι, ως γνωστόν, υπογράφοντας τη Συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015, είχαν συνομολογήσει και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Στο κείμενο εκείνο αναφερόταν ρητά πως «η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ από τον Μάρτιο του 2016».
Η συμφωνία αναφέρει ρητά: «Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον ΕΜΣ αναμένεται να απευθύνουν, εφόσον είναι δυνατόν, ανάλογο αίτημα και στο ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η Ευρωομάδα να συμφωνήσει σχετικά με νέο πρόγραμμα του ΕΜΣ. Επομένως η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016».
Το έχουν υπογράψει! Και βάσει αυτής της συμφωνίας, ο κ. Τσακαλώτος απέστειλε στις 24 Ιουλίου 2015 τη γνωστή επιστολή προς την «αγαπητή» Κριστίν, με την οποία ζητούσε την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, «προσδοκώντας» μάλιστα στη συνεργασία των δύο μερών.
Φυσικά και δεν πληροφορηθήκαμε κάτι το καινούργιο από τη συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου που «διέρρευσε» μέσω των WikiLeaks.
Ουδέποτε ο Τόμσεν έχει κρύψει τις απόψεις του, ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να του δίνει επιχειρήματα.
Για να κρύψουν την άτακτη υποχώρηση και τα νέα μέτρα, άρχισαν την προπαγάνδα περί χρέους. Μια συζήτηση που δεν είναι της στιγμής, αλλά κατασκευάστηκε ώστε να πουν στον λαό ότι θα προχωρήσουν μεν σε περικοπές και θα προβούν σε νέα υφεσιακά μέτρα λιτότητας, αλλά θα πάρουν ως αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους.
Προσπάθησαν δηλαδή να ανταλλάξουν σημερινές συντάξεις με αυριανό χρέος.
Και έτσι, καταστροφικά συνέδεσαν την αξιολόγηση με το χρέος και έδωσαν την ευκαιρία στο ΔΝΤ να επιμείνει στη συζήτηση, την ώρα που εμάς αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει μόνο η αξιολόγηση για να πάμε παραπέρα.
Ουσιαστικά, μπλόκαραν μόνοι τους την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προσθέτοντας το αχρείαστο αυτή τη στιγμή θέμα του χρέους.
Δηλαδή η κυβέρνηση έκανε αυτό ακριβώς για το οποίο κατηγορεί τους άλλους: Έπαιξε με τη φωτιά.
Σ’ αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι, το ΔΝΤ πότε έπαιρνε τον ρόλο του «Κακού» και πότε του «Καλού».
Το «καλό» ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση χρέους, αλλά το «κακό» ΔΝΤ θέλει νέα μέτρα!
Νόμιζαν πως θα διαιρέσουν την τρόικα, υποσκάπτοντας τις σχέσεις ΔΝΤ-ΕΕ.
Αλλά όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα.
Και τώρα στέλνουν πάλι επιστολές στην «αγαπητή Κριστίν», πάλι ξιφουλκούν κατά του εχθρού, πάλι κλαψουρίζουν και… λιονταρίζουν (ανάλογα με την περίσταση).
Και πάλι μικρομεγαλίζουν. «Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη», μάθαμε χθες ότι είπε ο κ. Τσίπρας.
Δεν χρειαζόταν η «διαρροή» της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου για να καταλάβουμε ότι στραβά αρμενίζουμε.
Στις 13 Δεκεμβρίου 2015, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε εκφράσει την έκπληξή του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο και είχε σημειώσει ότι η συμμετοχή του Ταμείου προβλέπεται από σειρά νομικών κειμένων που και η ίδια η ελληνική πλευρά έχει υπογράψει. «Η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου Ιουλίου και η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα», υπογράμμισε.
Στις 7 Ιανουαρίου 2016, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας με δημοσιογράφους στην Ολλανδία, είχε πει πως η αξιολόγηση θα διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες. Προφανώς, κάτι θα ήξερε. Επίσης, δεν είχε καμιά αμφιβολία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Όπως είπε, «το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση».
Στις 15 Ιανουαρίου 2016, η ίδια η κ. Λαγκάρντ είχε αποκλείσει, για την ώρα, το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σε συνέντευξή της στην Sueddeutsche Zeitung. Όπως είχε πει, «πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις, της βιωσιμότητας του χρέους και της ολοκλήρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων». Είχε επίσης πει ότι «μπορεί να χρειαστεί να φθάσουμε μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους για να αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα».
Στις 14 Ιανουαρίου 2016, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Ζeitung», ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι θέλει «να παραμείνει το ΔΝΤ», καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πολύτιμη μόνο για την Ελλάδα, αλλά είναι και θέμα αξιοπιστίας, «διότι για πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα λεπτό θέμα, όχι μόνο για τη Γερμανία». «Ας μην παίζουμε με το ΔΝΤ», λέει ξεκάθαρα.
Επιπλέον, ήδη από τις 27 Φεβρουαρίου, το γερμανικό περιοδικό «Σπήγκελ», υπό τον τίτλο «Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;», ανέφερε ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών της ήδη στα τέλη Μαρτίου.
Νωρίτερα, στις 11 Φεβρουαρίου, ο Πόλ Τόμσεν, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, είχε ξεκαθαρίσει για τι ακριβώς θα πάλευε με νύχια και με δόντια: Ήθελε και μέτρα και ελάφρυνση χρέους.
«Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Πρέπει να γίνουν και τα δύο», έγραψε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που θα είναι βιώσιμο και τα νούμερα θα βγαίνουν».
Επανέλαβε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν σε γενναιόδωρα επίπεδα και ότι οι δαπάνες του ελληνικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότησή τους, που φθάνουν το 10% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμες.
Πρόσθετε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που να είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο, αναφέροντας ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί με το συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της.
Έγραφε επίσης ο κ. Τόμσεν: «Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5%του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».
Την ίδια μέρα της δημοσίευσης του άρθρου, στο περιθώριο του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος είχε συναντηθεί με τον κ. Τόμσεν, αλλά δεν μάθαμε τι διημείφθη ανάμεσά τους. Το μόνο που μας είπαν είναι ότι η συζήτηση διεξήχθη «σε εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε σαφής συνεκτίμηση της ανάγκης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση».
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο κ. Τσακαλώτος είχε πραγματοποιήσει μια περιοδεία σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει πως όλοι επιθυμούν την παρουσία του ΔΝΤ.
Στις 11 Ιανουαρίου, στη Φινλανδία, μετά τη συνάντησή του με τον Φιλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ, ο σύμβουλος του τελευταίου έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο twitter: «Η Φινλανδία επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Την επομένη, ο κ. Τσακαλώτος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος υπογράμμισε πως ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συνεχιστεί κανονικά η συνεργασία της Ελλάδας με το Ταμείο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ο κ. Λιου ανέφερε πως είναι σημαντικό όπως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους της.
Στις 13 Ιανουαρίου πληροφορούμεθα πως ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, επανέλαβε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι συνδεδεμένες και τοποθετούνται χρονικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού, η οποία θα αφορά όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ».
Την ίδια μέρα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, διευκρίνισε πως «δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι «άλλωστε, αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό».
Είναι η μέρα (13 Ιανουαρίου) που ο κ. Τσακαλώτος είχε συναντηθεί στο Βερολίνο με τον κ. Σόιμπλε.
Στις 14 Ιανουαρίου 2016, σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και έχει ήδη δεσμευτεί γι’ αυτό απέναντι στους εταίρους της. Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι οι ομόλογοί του της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ και της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισαν -στο πλαίσιο των διμερών επαφών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες- ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Δεν εννοούσαν μόνο σε όρους τεχνικής υποστήριξης αλλά και σε όρους χρηματοδότησης», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.
Στις 14 Ιανουαρίου, μετά το Eurogroup, ήσαν όλοι ξεκάθαροι σχετικά με το ΔΝΤ:
Ντάισελμπλουμ: «Δεν υπάρχει σύγχυση. Το ΔΝΤ συμμετέχει στην όλη διαδικασία. Θα πάει και το ΔΝΤ με τους θεσμούς στην Αθήνα και θα συνεργαστεί και με την Επιτροπή. Αυτό κατέστη σαφές σήμερα, ότι θα παραμείνουν και θα εργαστούν ως τρόικα, παρόλο που δε χρησιμοποιούμε τώρα τόσο συχνά αυτό τον όρο. Το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επανέλθει αλλά έχει κάποιους όρους. Δημοσιονομικά θα πρέπει να είναι σε ορθή κατάσταση, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό είναι μια προϋπόθεση και θα πρέπει να έχουν μια καλή αίσθηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αφού όλα αυτά τύχουν διαπραγμάτευσης και συμφωνηθούν, θα επανέλθει το ΔΝΤ και ήταν σαφές όλο αυτό. Ο Τόμσεν είπε ότι πρόθεση τους είναι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα» / «Νομίζω ότι αν τους ετίθετο ευθέως το ερώτημα θα έλεγαν ότι θα προτιμούσαν να μην υπάρχει το ΔΝΤ. Όμως είναι μέρος της συμφωνίας και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει. Πολλά κράτη- μέλη και το Γιούρογκρουπ θεωρούμε σημαντική την συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτό τηρείται και αναγνωρίζεται και από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι η επίσημη θέση αυτή και εξακολουθεί να ισχύει».
Μοσκοβισί: «Θεωρώ ότι υπάρχει ολοένα και αυξανόμενος ρόλος για το ΔΝΤ για να ανοίξει το δρόμο για τις οικονομικές πολιτικές και όχι μόνο να αντιμετωπίσει μεμονωμένα προβλήματα και διαδικασίες»
Κλάους Ρένγκλινγκ: «Ο Έλληνας συνάδελφος επαναβεβαίωσε τη δέσμευση να συνεργαστεί η Ελλάδα με το ΔΝΤ. Ξεκαθάρισε αυτή την κατάσταση. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΔΝΤ. Βεβαίως αυτό είναι μέρος της συμφωνίας που έγινε το καλοκαίρι, άρα δεν έγινε κάποια οπισθοχώρηση».
Στις 15 Ιανουαρίου 2016, μετά το τέλος του Εκοφίν, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει: «Είναι καλό ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε προφανώς εκ νέου αυτό που είχε ήδη αποδεχθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ότι δηλαδή το ΔΝΤ βεβαίως πρέπει να συνεχίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα - αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση»/«Τον Ιούλιο-Αύγουστο, επειδή είχαμε από το προηγούμενο πρόγραμμα μια πολύπλοκη κατάσταση, είπε το ΔΝΤ ότι θα λάβει την απόφασή του στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του α' μέρους του προγράμματος, αν και επί της αρχής έχει εκφράσει τη βούλησή του. Συμμετέχει άλλωστε στην αξιολόγηση και εμείς οι Ευρωπαίοι είπαμε - και αυτό είναι μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου και έχει συμφωνήσει ρητά και η Ελλάδα - ότι αποδίδουμε σημασία στην συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και οικονομικά» / «Θεώρησα ότι δηλώσεις από την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό, στις οποίες θα μπορούσε να δοθεί η ερμηνεία ότι η Ελλάδα δεν ήθελε πλέον το ΔΝΤ, δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας. Προφανώς αυτή η συμβουλή έγινε κατανοητή στην Αθήνα και τώρα το ξεκαθάρισαν ρητά και για αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ό,τι έχει πει. Και η σημερινή συνέντευξη της κυρίας Λαγκάρντ δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία».
Την επομένη, 12 Φεβρουαρίου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο του Πολ Τόμσεν, είχε ξεκαθαρίσει: «Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή» - επομένως μάλλον δεν κατάφερε ο κ. Τσίπρας να τους βάλει να τσακωθούν, αλλά ούτε και ισχύουν οι κυβερνητικές απόψεις σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ ζητά άλλα μέτρα από αυτά που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2015, διαφορετικά σε τι συνεργάζονται ΕΕ και ΔΝΤ;
Επιπλέον, στις 18 Φεβρουαρίου, ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας στον ευρωβουλευτή κ. Κούλογλου, είπε ότι από την πλευρά της ΕΚΤ η συμμετοχή του ΔΝΤ «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, με δεδομένη την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας».
Και βέβαια, στις 8 Μαρτίου 2016, στο περιθώριο του Εκοφίν, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει να κάνει με το πρεστίζ και όχι με την ουσία και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν έχει κανένα επιχείρημα προς τους βουλευτές της χώρας του, ή προς το λαό του ώστε να υποστηρίξει γιατί πρέπει αυτή τη στιγμή να συζητείται οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.
Την ίδια μέρα, δηλώσεις υπέρ του ΔΝΤ έκανε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος είπε: «Αν βρισκόμαστε εκεί για το χρέος, είναι γιατί το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα». Και πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν «ξεπεράσει» τις διαφωνίες τους για τη στάση που θα υιοθετήσουν απέναντι στην Ελλάδα.
Αλλά εδώ η κυβέρνηση είχε διαφορετική άποψη. Διότι στις 12 Φεβρουαρίου, «κυβερνητικές πηγές» μας ενημέρωναν πως «ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο και απευθύνεται επί της ουσίας στους υπόλοιπους θεσμούς που ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους στις απόψεις του. Οι θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω άρθρο, απέχουν ριζικά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς». Και πως «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αποδέκτης των θέσεων του Π. Τόμσεν δεν είναι η ίδια, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών».
Στις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα ακύρωσης του προγράμματος με το ΔΝΤ, ο υπεύθυνος του Ταμείου για την Ελλάδα, Αντρέας Αντριάνο, ανακοίνωσε ότι στην περίπτωση συμφωνίας, είπε, το ΔΝΤ θα συντάξει ένα νέο λεπτομερές πρόγραμμα, υπό την ονομασία Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), ή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.
Το ιστορικό ενός πολέμου προπαγάνδας
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταματήσει να παίζει προπαγανδιστικά παιχνίδια με το ΔΝΤ. Πότε το θέλει, πότε το διώχνει, πότε το αγαπά, πότε το μισεί και πότε το διώχνει την ώρα που το καλεί. Και ιδού οι (δια δηλώσεων) αποδείξεις:
-24 Ιανουαρίου 2013, επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και συνάντησή του με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσία του Πολ Τόμσεν. Στις δηλώσεις του, από την «κοιλιά του κήτους» (έκφραση με την οποία ο Λίπτον τον υποδέχθηκε), ο κ. Τσίπρας αθώωσε το ΔΝΤ. Είπε: «Είναι γνωστό και προφανές ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις. Από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά προγράμματα εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας. Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι από τη σημερινή μας συζήτηση με την ηγεσία του ΔΝΤ, διαπιστώνουμε, πρώτον, ότι ακόμα και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους, και δεύτερον, ότι δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του ΔΝΤ η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και 14ου μισθού, συγκεκριμένα, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις πρώτον έκρυβαν στα συρτάρια τις λίστες των πλούσιων φοροφυγάδων, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους και δεύτερον τους έκαναν το χατίρι να κόβουν τον 13ο και 14ο μισθό, προκειμένου να μειώσουν και τα έξοδά τους». Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει περικοπεί.
-7 Απριλίου 2015, Π. Σκουρλέτης, Μέγκα. «Εάν ήθελε το ΔΝΤ ή οποιοσδήποτε άλλος η σημερινή κυβέρνηση να υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες απόψεις για τα ζητήματα της εργασίας, ας πήγαινε αλλού. Ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει τέτοια εντολή».
-5 Μαΐου 2015, οι γνωστοί «κυβερνητικοί κύκλοι», αναφέρουν: «Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» / «Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».
-23 Μαΐου 2015. Μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας λέει: «Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επαναλάβω ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Στο θέμα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα οι αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία του ΔΝΤ, επιμένουν σε ακρότητες, προκειμένου να μη παραδεχθούν την αποτυχία τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε ακρότητες όχι απλώς γιατί δεν πιστεύουμε σε αυτές. Αλλά γιατί τις θεωρούμε και βαθιά αντιαναπτυξιακές. Η κοινωνική καταστροφή και ο οικονομικός παραλογισμός της πολιτικής του Μνημονίου τελείωσε μια και καλή στις 25 Γενάρη. Ο ελληνικός λαός έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Και εμείς δε πρόκειται να τον γυρίσουμε πίσω».
-28 Μαΐου 2015, Ευκλ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξη στον «Γκάρντιαν»: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση».
-16 Ιουνίου 2015. Μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε: «Απέτυχε το πρόγραμμα του ΔΝΤ/ Αν στόχος η συνέχιση του προγράμματος του ΔΝΤ, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο/Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες».
-22 Ιουνίου. Ο κ. Τσίπρας συναντάται με την κ. Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες. Η επικεφαλής του ΔΝΤ τον ρωτά: «Θέλετε κι’ εμάς on board, επιθυμείτε συνέχιση της συνεργασίας;» και ο κ. Τσίπρας απαντά: «Σας θέλουμε και πρέπει να είστε και να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή».
-24 Ιουνίου, Ν. Παππάς, «Μέγκα»: «Θα πρέπει να σκεφθούμε το μέλλον χωρίς ΔΝΤ».
-27 Ιουνίου 2015. Στο διάγγελμα για το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».
- 28 Ιουνίου 2015. Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας λέει:
«Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει κυρίαρχα και όλοι μας θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του, όποια και αν είναι αυτή, γιατί έχουμε υποχρέωση πάνω απ’ όλα να υπερασπιστούμε το ελληνικό Σύνταγμα, τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι στους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία. Θα υπερασπιστούμε τη λαϊκή κυριαρχία, αλλά θα υπερασπιστούμε ταυτόχρονα και τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης. Και η Ευρώπη έχει μια μακρά παράδοση δημοκρατίας. Δεν την έστησε αυτή την παράδοση ούτε το Eurogroup, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ήρθε στην Ευρώπη, απ’ ό,τι φαίνεται, για να διχάσει την Ευρώπη».
Και επίσης:
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτούς τους μήνες έκανα και προσωπικά ό,τι ήταν δυνατό σε αυτή την κατεύθυνση. Στο τέλος της ημέρας, όμως, η αίσθησή μου είναι ότι επικράτησαν, δυστυχώς, οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών. Όσο και αν υπήρξαν ειλικρινείς προθέσεις -οφείλω να ομολογήσω ιδίως από την πλευρά Γιουνκέρ- υπήρξε και επιμονή ως προϋπόθεση μάλιστα για συμφωνία αυτή να εγκριθεί και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουν ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συνεχίσει όπως και έχει ένα χρόνο σταματήσει εκταμιεύσεις. Από το προηγούμενο καλοκαίρι του 2014 δεν εκταμιεύει χρήματα για το ελληνικό πρόγραμμα, διότι γνωρίζει ότι δεν υπάρχει προοπτική σταθερότητας και βιωσιμότητα στο χρέος.
Η επιμονή, λοιπόν, να υπάρχει σώνει και καλά και το Ταμείο στην απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που σε όλους είναι σχεδόν σαφές ότι δεν θα συνεχίσει εκταμιεύσεις, ήταν μια επιμονή που περιόρισε ασφυκτικά κάθε πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού».
-Στις 30 Ιουνίου 2015, ο κ. Τσίπρας στέλνει επιστολή στον ESM για 2ετές δάνειο, ζητώντας απεμπλοκή του ΔΝΤ. Ήταν η μέρα που έληγε το πρόγραμμα και η Ελλάδα παρέμενε απροστάτευτη.
-Στις 10 Ιουλίου 2015, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία, λέει: «Πρώτον, η Συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αποκλειστικά αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποκλειστικά των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος. Η πιθανή συμμετοχή του θα είναι μόνο τεχνικής υποστήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίσαμε».
-Αλλά στις 24 Ιουλίου 2015, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε επισήμως πρόσκληση στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με μια επιστολή του προς την κ. Λαγκάρντ:
«Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.
Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».
-Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ και σε συνάντησή του με την Ομογένεια, δηλώνει πως «στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα από ό,τι στις Βρυξέλλες».
-Στις 11 Οκτωβρίου 2015, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έφθασε ως τη Λίμα του Περού, προκειμένου να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση του Ταμείου και να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ.
-4 Δεκεμβρίου 2015, Ν. Παππάς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansamed: «Δεν ζητήσαμε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της».
-7 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ΕΡΤ: «Εμείς, δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Γ΄ Πρόγραμμα. Γιατί πιστεύουμε, από θέση αρχής, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της και δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια τεχνογνωσία καλύτερη από αυτή που μπορούμε να έχουμε εμείς».
-10 Δεκεμβρίου 2015, Όλγα Γεροβασίλη, Star (και αφού είχαν μεσολαβήσει η αποκάλυψη της επιστολής Τσακαλώτου της 24ης Ιουλίου, καθώς και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων): «Δεν ζητήσαμε από το ΔΝΤ να φύγει αυτή τη στιγμή» / «Ενδεχομένως το ΔΝΤ να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα».
-17 Δεκεμβρίου 2015, Όλγα Γεροβασίλη στην τηλεόραση του Σκάι: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα είναι δεδομένη μέχρι στιγμής. Είναι δεδομένη ως τεχνικός σύμβουλος, συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι το Μάρτιο, που το ίδιο θα αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει. Στο υπάρχον πρόγραμμα, γιατί υπήρξε και μια παρερμηνεία τις τελευταίες ημέρες, γιατί μιλούσαμε για συμμετοχή του ΔΝΤ σε πρόγραμμα και κάποιοι φαντάστηκαν άλλο πρόγραμμα» / «Το ΔΝΤ ποτέ δεν το θέλαμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και το θεωρούμε και ήττα της Ευρώπης ότι μπήκε το ΔΝΤ για να λύσει αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Η Ευρώπη θα έπρεπε από μόνη της να έχει τους μηχανισμούς να το αντιμετωπίσει. Αυτή είναι η βασική μας θέση και αρχή από την οποία δεν παραιτηθήκαμε ποτέ» / «Σήμερα, βεβαίως, έχοντας δεχθεί ότι έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με τις γνωστές θέσεις, είναι η πρώτη φόρα χθες που βλέπουμε μια υπαναχώρηση, μια αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, όσον αφορά το φιλελεύθερο, το ακραίο νεοφιλελεύθερο μέτρο λιτότητας, ότι η μείωση μισθών και συντάξεων πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία και οριζοντίως, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει. Έχουμε δει την πρώτη αυτοκριτική επισήμως, χθες, ότι αυτός δεν είναι δρόμος. Επομένως, εδώ αρχίζει μάχη, μάχη διαπραγματευτική, να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα και να τη διαδώσουμε στην Ευρώπη, να κάνουμε το ελληνικό πρόγραμμα ευρωπαϊκό. Να σηκωθούν φωνές που θα μιλήσουν ενάντια στη λιτότητα. Βλέπουμε ότι αρχίζουν και πιάνουν τόπο. Και ότι αρχίζουν κάποιοι να σκέπτονται ότι μάλλον δεν ήταν αυτή η λύση. Στο κομμάτι, εννοώ, που το ΔΝΤ έχει την άποψη ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να απομειωθεί…»
-19 Δεκεμβρίου 2015, Π. Σκουρλέτης στην «Αγορά»: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ο υπερασπιστής των πιο σκληρών προτάσεων. Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που θεώρησε ότι το ελληνικό χρέος χρήζει μια γενναίας αναδιάρθρωσης, ωστόσο το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσα από μία σημαντική αναδιάρθρωση βρίσκεται πλέον πάνω στο τραπέζι. Ίσως θα ήταν καλύτερο το ΔΝΤ να μη συμμετέχει πια στο ελληνικό πρόγραμμα και η υπόθεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης να είναι κάτι που αφορά την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της».
-21 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στους Financial Times: «Πιστεύουμε ότι έπειτα από έξι χρόνια διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα ενδο-ευρωπαϊκά θέματα». Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει «μη εποικοδομητική την προσέγγιση του Ταμείου για θέματα δημοσιονομικά και οικονομικά».
-22 Δεκεμβρίου 2015, Όλγα Γεροβασίλη, στο ραδιόφωνο του Alpha: «Εγώ δεν καταλαβαίνω τι έπιασε κάποιους ακραίους νεοφιλελεύθερους, οι οποίοι ξαφνικά έρχονται να μας πουν ότι είναι θετική η είσοδος του ΔΝΤ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σχολιάζουν αρνητικά τις θέσεις μας οι οποίες ήταν εξαρχής και εξακολουθούν να είναι σταθερές» / «Λοιπόν κοιτάξτε: Οι θέσεις μας για το ΔΝΤ και για τις απόψεις τις οποίες έχει το ΔΝΤ, τις θεωρούμε νεοφιλελεύθερες, ακραία νεοφιλελεύθερες πολύ συχνά. Δεν είναι συμβατές με τη δική μας άποψη και τον τρόπο εξόδου από την κρίση. Βεβαίως, το ίδιο το ΔΝΤ, θα σας θυμίσω, την προηγούμενη εβδομάδα, στη δική του έκθεση, έκανε αυτοκριτική και είπε ότι ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε στην ελληνική συνταγή δεν ήταν πετυχημένος. Θα έπρεπε να έχει κουρευτεί το χρέος εξ` αρχής και στη συνέχεια, είπε ότι η μείωση μισθών και συντάξεων, δηλαδή η μέθοδος εσωτερικής υποτίμησης η οποία ακολουθήθηκε, επίσης δεν ήταν επιτυχημένη συνταγή. Και θα συμφωνήσουμε απολύτως και με τις δύο λογικές αυτές. Αυτό έχει μια σημασία, με την έννοια ότι το ΔΝΤ είναι στην Ελλάδα, είναι στην Ευρώπη - από τη συμφωνία του καλοκαιριού - ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι το Μάρτιο, οπότε το ίδιο θα αποφασίσει, αν θα μείνει ή θα φύγει. Αυτό το έχουμε αποδεχθεί, και από τη στιγμή που το έχουμε αποδεχθεί, εμείς δεν κάνουμε σήμερα κάποιο αίτημα, δεν έχει αποτυπωθεί τέτοιο πράγμα, κάποιο αίτημα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα» / «Βεβαίως, υπάρχουν και ο Σόιμπλε και άλλες φωνές οι οποίες θέλουν την παρουσία του ΔΝΤ και όχι βεβαίως γιατί χρειάζονται τα 23 περίπου δις - που είναι στην αρχική συμφωνία η συμμετοχή του ΔΝΤ - αλλά στα αλήθεια να το χρησιμοποιούν, προκειμένου να εφαρμοστούν τα πιο νεοφιλελεύθερα μέτρα μακριά από τις ευρωπαϊκές πρακτικές».
-25 Δεκεμβρίου 2015, Ν. Παππάς, Real News: «Η Ευρώπη έχει κάθε δυνατότητα να χειριστεί τα του οίκου της. Είναι κοινός τόπος ότι οι σκληρές και άκαμπτες απαιτήσεις του Ταμείου όχι μόνο δεν φέρνουν λύση σε κανένα πρόβλημα, αλλά εξωθούν τα πράγματα σε εκρηκτικά κοινωνικά, αλλά και οικονομικά αδιέξοδα».
-26 Δεκεμβρίου 2015, Π. Σκουρλέτης, «Στο Κόκκινο»: «Το ΔΝΤ το βρήκαμε, δεν το φέραμε εμείς. Ως ένα βαθμό αποδείχθηκε ότι δεν ήρθε να προσθέσει κάτι το ΔΝΤ. Αρχικά ίσως χρειαζόταν η Ευρώπη την τεχνογνωσία του, σήμερα την έχει αποκτήσει, βεβαίως πάνω στην καμπούρα της Ελλάδας. Στο πείραμα…» / «Το ΔΝΤ είχε διαφορετική προσέγγιση από την επίσημη αμερικανική ηγεσία. Πολλές φορές ο Ομπάμα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν πιο φιλικοί στην απομείωση του χρέους, το ΔΝΤ το έλεγε αλλιώς, πιο… σεμνά. Ό,τι έχει να δώσει όμως αυτή η συζήτηση στην ανάγκη να μειωθεί το χρέος, το έχει δώσει. Αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει πια στην Ευρώπη. Άρα η παρουσία του ΔΝΤ επιδρά αρνητικά στον συσχετισμό σε άλλα θέματα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις».
-Στις 2 Ιανουαρίου 2016, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Τσακαλώτος, λέει ότι το ΔΝΤ έχει από τη μία έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι σύμμαχος μίας αριστερής κυβέρνησης και από την άλλη πιέζει τους Ευρωπαίους για μία ευνοϊκή λύση για το χρέος. Αντιστρόφως οι Ευρωπαίοι κατανοούν κάπως καλύτερα τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, αδυνατούν όμως να κατανοήσουν το θέμα του χρέους ως υπερεθνικό πρόβλημα.
-14 Ιανουαρίου 2016, συνέντευξη Γεροβασίλη στην ΕΡΤ: «Το ΔΝΤ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι την άνοιξη του 2016. Την άνοιξη του `16 το ίδιο το ΔΝΤ θα κρίνει την παραμονή του ή όχι. Και αυτό θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων. Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει τα προβλήματά της μόνη της και ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη δεν ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη» / «Το πιο νεοφιλελεύθερης γραμμής ΔΝΤ έχει κάνει την αυτοκριτική του ότι η μέθοδος που ακολουθήθηκε στα προηγούμενα ελληνικά προγράμματα δεν ήταν επιτυχής. Η μέθοδος, δηλαδή, της εσωτερικής υποτίμησης εκτιμήθηκε από το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεσή του, ότι δεν ήταν επιτυχής».
-14 Ιανουαρίου 2016, συνέντευξη Γ. Κατρούγκαλου στους Έλληνες ανταποκριτές στο Παρίσι: «Κοιτάξτε η παρουσία του ΔΝΤ δεν είναι αντικείμενο της αξιολόγησης. Το ΔΝΤ θα αξιολογήσει το ίδιο την παραμονή του στο πρόγραμμα. Εμείς θεωρούμε ότι σε ιδανικές συνθήκες οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αποφασίζουν για την Ευρώπη. Από εκεί και μετά δεν θέτουμε εμείς ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ, το επανέλαβα και προηγουμένως, στο πρόγραμμα. Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει το ίδιο».
-16 Ιανουαρίου 2016, Π. Σκουρλέτης, «Στο Κόκκινο», σχετικά με τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για το ΔΝΤ: «Ε, δεν γίνεται να προσποιηθούμε ότι το απολαμβάνουμε κιόλας». Όπως είπε, αποτελεί «πληγή» για την Ευρώπη η έλευση του ΔΝΤ και η ανάμειξή του σε ευρωπαϊκές υποθέσεις.
-18 Ιανουαρίου 2016, Συνέντευξη Τύπου Ευκλ, Τσακαλώτου, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Γεροβασίλη, προκειμένου να ενημερώσει για την περιοδεία του: «Μπαίνει το θέμα του ΔΝΤ και θέλω να τελειώσω με αυτό. Όπως ξέρετε και στη Handesblatt, αλλά και σε άλλες δηλώσεις που έχω κάνει, έχω επισημάνει ότι με τη συμφωνία εμείς έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να πάρει μέρος στο καινούργιο πρόγραμμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα το ΔΝΤ να είναι σε αυτό το πρόγραμμα και κατανοούμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη για να συμμετέχει στο πρόγραμμα και όσον αφορά το συνταξιοδοτικό και όσον αφορά το δημοσιονομικό.
Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι σε αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις που μπορεί να έχουν, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση ώστε να βρεθεί λύση. Παρ’ όλα αυτά μας ανησυχούν όλες αυτές οι διαρροές που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, την προηγούμενη περίοδο θα έλεγα και θα θέλαμε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν αυτές οι διαρροές είναι δικές του διαρροές.
Είναι σημαντικό για μας και το είχαμε προσυμφωνήσει με όλους τους θεσμούς από το καλοκαίρι, ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών. Και μάλιστα εγώ επειδή έχω τηρήσει αυτή τη συμφωνία στους συντάκτες όπως εσάς, άλλοι που με συμπαθείτε λίγο περισσότερο με λέτε φειδωλό, άλλοι που με συμπαθείτε λίγο λιγότερο με λέτε ακριβοθώρητο. Άρα το έχουμε τηρήσει ότι δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών. Οπότε για μας είναι σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν όλες αυτές οι ειδήσεις την τελευταία εβδομάδα, ότι απορρίπτουν το ασφαλιστικό, ότι υπάρχει το τάδε κενό, ή το άλλο κενό, είναι επίσημη διαρροή του ΔΝΤ, ή να τις διαψεύσει αυτές τις διαρροές.
Και το δεύτερο που έχουμε να πούμε για το ΔΝΤ είναι ότι, όπως σας είπα, είμαστε έτοιμοι με καλή θέληση και πρόθεση να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό και πώς θα φτάσουμε, γιατί το άγχος του ΔΝΤ είναι οι αριθμοί να βγαίνουν. “It all adds up”, είναι η αγαπημένη τους έκφραση, που σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσουμε από εδώ που είμαστε τώρα μέχρι τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 να επιτρέπει όλοι αυτοί οι αριθμοί να βγαίνουν. Και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και το συνταξιοδοτικό, αρκεί όμως και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε αυτή τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο. Γιατί όπως σας είπα, αυτό που είπα και στους έξι Υπουργούς Οικονομικών, αν δεν τελειώσει σε εύλογο χρόνο, αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει. Αν δεν αλλάξει σελίδα η Ελλάδα εγκαίρως σε ένα, σε δυο, σε τρεις μήνες -μαζί με το χρέος το βάζω αυτό- δεν θα μπορέσει αυτό το πρόγραμμα να δουλέψει όπως θέλουμε και εμείς και οι εταίροι μας. Άρα είναι σημαντικό όλοι να δουλεύουμε με κάποιο χρονοδιάγραμμα. Μπορεί κάποιοι να θέλουν μια- δυο εβδομάδες περισσότερο, αυτό μπορούμε να το δούμε. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε ένα πρόγραμμα που δεν τελειώνει. Δεν θα επαναλάβουμε εμείς, δεν θα ξανακάνουμε αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι, με ατέρμονες συζητήσεις, που η αξιολόγηση δεν τελείωνε ποτέ».
Σε ερώτηση σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, λέει:
«Πρώτον, το ΔΝΤ εγώ δεν ξέρω ότι ζητάει συγκεκριμένο αριθμό περισσότερων μέτρων και το είπα ξεκάθαρα στην πρωτομιλία μου ότι το ΔΝΤ θέλει οι αριθμοί να βγαίνουν και μπορεί να αμφισβητήσει την απόδοση κάποιων μέτρων που αυτό θα το δούμε στη συζήτηση.
Άρα το 2,5 δισ. που λέτε είναι αυθαίρετο. Εγώ δεν το ξέρω. Δεν μου το έχει πει κανείς. Και μάλιστα αυτά τα μέτρα που συζητάμε, αν διαβάσετε το μνημόνιο, είμαστε υποχρεωμένοι από το μνημόνιο να πάρουμε 1% μέτρα το 2015, να τα νομοθετήσουμε που θα εφαρμοστούν το 2017 και το 2018. Αυτό δεν λέγεται “νέα μέτρα”. Πέρα από αυτό, εγώ για νέα μέτρα δεν έχω καμία ενημέρωση. Διαφωνώ ότι έχουν απορρίψει το ασφαλιστικό. Εγώ δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση. Γι’ αυτό έβαλα το θέμα των διαρροών. Καμία ένσταση. Εγώ μπροστά μου ως βασικός διαπραγματευτής δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση ότι έχουν ενστάσεις για το ασφαλιστικό. Τις ενστάσεις τους τις περιμένω να τις δω γραπτώς εάν υπάρχουν και όταν θα γίνει η συζήτηση». Λέει επίσης:
«Δεν έκανα καμία έντονη κριτική του ΔΝΤ. Ίσα – ίσα εγώ ήμουνα που στη Handesblatt είπα ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέρος αυτού του προγράμματος. Απλώς, επειδή διαβάζω κάθε μέρα στις ειδήσεις ότι το ΔΝΤ κάνει αυτό και το ΔΝΤ κάνει εκείνο και απορρίπτει αυτό και ζητάει αυτό, θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν όντως είναι δικές του διαρροές ή εάν είναι “φαντασιώσεις” των δημοσιογράφων. Αυτή δεν είναι απαραίτητα κριτική του ΔΝΤ.
Μπορεί το ΔΝΤ να πει ότι εγώ δεν έχω δώσει καμία διαρροή, ότι εγώ δεν κάνω διαπραγμάτευση μέσω διαρροών και συνεχίζουμε πάνω στη συζήτηση που πρέπει να γίνει για να βρεθεί έγκυρη λύση και κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης». Και επίσης:
«Εμείς είμαστε συνεπείς με τη θέση που υπήρχε στο μνημόνιο ότι καλούμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα. Είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αν δείτε τη λίστα που έδωσα, θα δείτε ότι είναι μια εντυπωσιακή λίστα και σε βάθος και σε εύρος, δηλαδή σε πολλούς τομείς εννοώ σε εύρος. Και στο χρηματοπιστωτικό και στο φορολογικό και στις αγορές προϊόντων και σε βάθος πολλές. Γιατί καμιά φορά ακούτε ότι υπάρχουν π.χ. 60 ορόσημα ή 40, αλλά το κάθε ένα από αυτά μπορεί να περιέχει 15 – 30 δράσεις. Άρα: Είμαστε συνεπείς ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα σε αυτό. Είμαστε νομίζω πολύ σωστοί στις οικονομικές μας εκτιμήσεις για το χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει και τον οδικό χάρτη». Και επίσης, σχετικά με νέα συμφωνία με το ΔΝΤ:
«Πρέπει να υπογράψουμε ξεχωριστή συμφωνία, παρ’ όλο που θα είναι μέσα στο πρόγραμμα του ESM… Και γι’ αυτό εάν θυμάστε και στο προηγούμενο μνημόνιο, ήταν η πέμπτη αξιολόγηση σε αυτούς και ήταν η τέταρτη αξιολόγηση του ΔΝΤ. Δεν ήταν πάντα το ίδιο. Άρα αυτό δεν είναι θέμα επιλογής. Στο σημείο που θα είναι το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπογράψουμε διαφορετική συμφωνία». Και το ακόλουθο:
«Νομίζω ήμουν σαφής παρ' όλα... τα ελληνικά μου. Ήμουν σαφής: Πρώτον, εμείς έχουμε καλέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει συμμετοχή. Δεύτερον, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα και βασικά τα δυο κυρίαρχα ζητήματα για τις συντάξεις και το σχέδιό μας γι’ αυτές και πως βγαίνουν οι αριθμοί σε σχέση με το δημοσιονομικό και πως φτάνουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%».
-Την επομένη, 19 Ιανουαρίου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει:
«Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο ελληνικό πρόγραμμα, έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο της 13ης Ιουλίου. Όπως ανέφερα και στη συνέντευξή μου στην γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόβλημα έχουμε στην περίπτωση που θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία αξιολόγησης».
-Την ίδια μέρα, ο κ Σκουρλέτης μιλώντας στο «Μέγκα»: «Το ΔΝΤ έχει θέσεις σκληρές στα ζητήματα που αφορούν ασφαλιστικό, εργασιακά αποκρατικοποιήσεις, είχε μια θετική τοποθέτηση στο θέμα του χρέους. Εγώ προσωπικά εκτιμώ ότι περισσεύει η παρουσία του».
-Στις 21 Ιανουαρίου 2016, ο κ. Τσίπρας συναντάται στο Νταβός με την κ. Λαγκάρντ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας και η κ. Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση τους «είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης».
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ανακοινώνει πως «η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη καθοδική πορεία».
-Την ίδια μέρα, μιλώντας σε πάνελ στο Νταβός, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη συζήτηση περί ΔΝΤ και συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, λέει: «Δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί μέσα σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Όμως, δεν είμαι και της άποψης ότι πρέπει εξαιτίας αυτού του λόγου να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες και μετά να ανάψει το κερί». Και συνεχίζει: «Στο θέμα του Ταμείου είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα. Όχι γιατί σνομπάρουμε το Ταμείο, αλλά γιατί πιστεύαμε κάποιοι ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της, μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα και μόνη της». Αλλά καταλήγει: «Εντούτοις έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι, έχουν ακουστεί οι απόψεις, στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες για την Ελλάδα ζήτησαν τη συμμετοχή του Ταμείου και εμείς αυτό το αποδεχτήκαμε, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία».
-Στις 25 Ιανουαρίου, όμως, μιλώντας στην επέτειο για τον έναν χρόνο από τη νίκη του στις εκλογές, υπό τον τίτλο «Ένας χρόνος αριστερά, ένας χρόνος μάχη, προχωράμε», ο κ. Τσίπρας είπε: «Τους βλέπουμε σήμερα ξανά να προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού της κυβέρνησης, πλάι - πλάι στους πιο αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης. Τους βλέπουμε, επίσης, να κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ για κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό.
Και με θράσος και υποκρισία να κάνουν πως δήθεν στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των επαγγελματικών ομάδων. Αλλά ξέρετε κάτι; Δεν γίνεται κανείς σε αυτό τόπο να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Να είναι και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ. Ή με τις κινητοποιήσεις θα είναι ή με το ΔΝΤ. Δεν γίνεται να είστε και με τα μπλόκα και με το Ταμείο. Δεν γίνεται να είστε και με τις πορείες και με τους δανειστές».
-Στις 2 Φεβρουαρίου, το σκηνικό ξαναλλάζει: Η κ. Γεροβασίλη, στο μπριφινγκ, λέει: «Εμείς έχουμε αποδεχθεί τους όρους αυτής της συμφωνίας, όπως έχουμε αποδεχθεί και την παρουσία του ΔΝΤ. Και ξέρουμε όλοι τις θέσεις και των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ξέρουμε τους ιδεολογικούς τους προσανατολισμούς, αλλά και τους στόχους».
-4 Φεβρουαρίου, δήλωση Λαγκάρντ: «Θέλω να πω, πραγματικά δεν μου αρέσει όταν μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, τρομερό ΔΝΤ διότι δεν θέλουμε δρακόντεια οικονομικά μέτρα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, που έχει υποστεί τόσες θυσίες. Πάντα λέγαμε ότι η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί. Αλλά τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η [φόρο-] διαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία»/«Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα - θέλουμε αυτή ή χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά».
-14 Φεβρουαρίου 2016, Ν. Βούτσης, Πρόεδρος Βουλής, στον 9,84: «Δεν είναι αυτή η συμφωνία που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι και δεν είναι και η αντίληψη...η οποία υπάρχει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια περιδίνηση. Πιστεύω ότι ο κ. Τόμσεν για να γράψει αυτά τα πράγματα, το έκανε ακριβώς επειδή η άποψή του δεν είναι άποψη των θεσμών, ίσως ούτε και του ΔΝΤ, πλειοψηφικά, άρα νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Πάντως, οριζόντιες περικοπές δεν πρόκειται να κάνουμε. Αυτό είναι ένα άλλο πρόγραμμα. Είναι το προηγούμενο πρόγραμμα, για το οποίο έχουν κάνει διαδοχικές αυτοκριτικές και στο ΔΝΤ».
-Την ίδια μέρα, συνέντευξη Γ. Δραγασάκη στο «Βήμα»: «Tο όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» / «Τα όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να διαβάσεις ότι λέει "ελάτε να σας φτιάξω ένα νέο πρόγραμμα". Και τα μέσα που εισηγείται, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, είναι καταστροφικά. Αυτά δεν υπάρχουν στη συμφωνία».
-21 Φεβρουαρίου 2016, Ευκλ. Τσακαλώτος στη «RealNews»: «Το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα και πως η όποια κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις δυσκολεύει τη στρατηγική της κυβέρνησης να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο μέτρων-ύφεσης-νέων μέτρων».
-23 Φεβρουαρίου 2016, μετά την από κοινού λήψη απόφασης για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος του ΔΝΤ, ο υπεύθυνος του Ταμείου για την Ελλάδα, Αντρέας Αντριάνο, δηλώνει: «Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών. Ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έληγε στο τέλος του Μαρτίου εφέτος και η κυβέρνηση έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα. Στην περίπτωση συμφωνίας, το ΔΝΤ θα συντάξει ένα νέο λεπτομερές πρόγραμμα, υπό την ονομασία Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), ή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής. Το MEFP θα πρέπει να «κουμπώσει» με το κείμενο της ευρωπαϊκής πλευράς (MoU), όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των δύο πρώτων μνημονίων όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα».
-23 Φεβρουαρίου 2016, μπρίφινγκ κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Γεροβασίλη: «Όπως είπαμε και στις προηγούμενες ενημερώσεις, το Ταμείο παρέμεινε στο πρόγραμμα αυτό που διαμορφώθηκε με τη συμφωνία του καλοκαιριού, ως τεχνικός σύμβουλος, και ο λόγος ήταν ότι δεν είχαμε κάτι άλλο να πάρουμε οικονομικά από το ΔΝΤ. Γι’ αυτό και σταμάτησε η σχέση, δηλαδή το να συμμετέχει ενεργά στο παρόν πρόγραμμα. Αυτό που αναφέρεται και σήμερα στο δημοσίευμα είναι τεχνικό θέμα. Το ΔΝΤ, όπως το συζητήσαμε και την άλλη φορά, μέχρι τον Μάρτιο, -δηλαδή στη διαδικασία της αξιολόγησης- θα αποφασίσει την παραμονή του ή όχι και με ποιους όρους. Σήμερα το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα και γι’ αυτό υπάρχουν κι αυτές οι επιστολές, τις οποίες αναφέρετε, ως τεχνική διαδικασία δηλαδή».
-27 Φεβρουαρίου 2016, ρεπορτάζ για δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους στο περιθώριο του Forum των Δελφών: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε το ΔΝΤ, κανείς δεν το θέλει, ούτε το ίδιο θέλει, μόνο η Γερμανία το θέλει. Και αναζητούμε λύση, ώστε να παραμείνει τεχνικός σύμβουλος».
-28 Φεβρουαρίου 2016, Ευκλ. Τσακαλώτος, στο BBC World: «Ζητώ τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να κάνουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο».
-1 Μαρτίου 2016, μπρίφινγκ κυβερνητικής εκπροσώπου: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΔΝΤ πρέπει να κάνει στροφή στον ρεαλισμό, προκειμένου να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ πρέπει να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να συνδράμει στην προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης» / «Όσον αφορά το τι θα συμβεί με το ΔΝΤ, είναι κάτι που μένει να το δούμε. Όπως σας είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση, το Euroworking group δεν ήταν αυτό το οποίο θα άλλαζε κάτι στη μέχρι στιγμής στάση ή θα διατύπωνε κάτι διαφορετικό. Δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση. Ωστόσο, σε επανειλημμένες ερωτήσεις που έγιναν και χθες σε αυτή τη συζήτηση και από πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών και από εμάς, ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις προς το ΔΝΤ προκειμένου να δικαιολογήσει επαρκώς το γιατί εμμένει σε διαφορετικές αντιλήψεις που ξεπερνούν τη συμφωνία, την οποία από κοινού έχουμε αποδεχθεί το καλοκαίρι. Και από την πλευρά μας και των Ευρωπαίων έγινε σαφές ότι θα κινηθούμε στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Και το ΔΝΤ μέσα από αυτό εκτίθεται, διότι δεν υποστηρίζει αρκετά. Γιατί πρέπει να μιλήσουμε για άλλη συμφωνία και όχι γι’ αυτή που το καλοκαίρι συμφωνήσαμε. Με δεδομένο ότι στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν και δείχνουν ότι τα οικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η συμφωνία του καλοκαιριού, σήμερα είναι καλύτερα και από αυτά που προβλέφθηκαν τότε. Επομένως, χρειάζεται έστω και μια επαρκής δικαιολόγηση γι’ αυτό, την οποία δεν την έχει εμφανίσει ακόμη το ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά, έχουμε πει ότι βεβαίως, εμείς, έχουμε κάνει αρκετές υποχωρήσεις, προκειμένου να φθάσουμε στη συζήτηση για το χρέος, που τη θεωρούμε κεντρική για το μέλλον της χώρας».
-1 Μαρτίου 2016, Π. Κουρουμπλής στο «Μέγκα»: «Το ΔΝΤ έχει μια λογική που είναι έξω από την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όλες αυτές οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν απέδωσαν και σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει μια ισχυρή επιχειρηματολογία».
-3 Μαρτίου 2016, Ευκλ. Τσακαλώτος στη Βουλή: Ασκεί έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι κρατά μία σκληρή στάση, τόσο προς την Ελλάδα, ζητώντας περισσότερα μέτρα, όσο και προς την Ευρώπη, για να δει συνολικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αντίθετα όπως είπε, «οι θέσεις μας είναι πολύ κοντά» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν και «οι διαφορές που υπάρχουν είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορούν να συζητηθούν». Είπε επίσης ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητεί πολύ περισσότερα μέτρα, συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε. Και παραδέχεται ότι «μπορεί να χρειαστεί δεύτερη, τρίτη και τέταρτη αξιολόγηση».
-5 Μαρτίου 2016, Αλ. Τσίπρας στη «Μπιλντ»: «Το πρόβλημα είναι και παραμένει το ΔΝΤ. Έρχονται κατ’ επανάληψη νέες απαιτήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχική συμφωνία». (Αλλά στις 3 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δηλώνει σε ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους».
-6 Μαρτίου 2016, Ν. Βούτσης στο «Έθνος της Κυριακής»: «Η καθυστέρηση της αξιολόγησης αποτελεί ευθεία υπονόμευση της προσπάθειας που κάνει η χώρα και η παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να μπούμε στον αναπτυξιακό κύκλο. Η ευθύνη του Ταμείου είναι τεράστια γι' αυτή την εκκρεμότητα...».
-7 Μαρτίου 2016, Ευκλ. Τσακαλώτος, στη FAZ: «Το ΔΝΤ στέκεται εμπόδιο στη συμφωνία. Εάν το ΔΝΤ με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να το λύσει με τους Ευρωπαίους. Εδώ υπάρχουν δύο ελέφαντες και εμείς είμαστε μεταξύ τους η αντιλόπη, η οποία προσπαθεί να μην την πατήσουν»!
-12-13 Μαρτίου 2016, Ν. Παππάς στη Real News: «Η θέση μας για το ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι γνωστή. Δεν ζητήσαμε εμείς να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ζήτησαν άλλες χώρες και χάριν της συμφωνίας το δεχτήκαμε».
-18 Μαρτίου 2016. «Κύκλοι» του υπουργείου Οικονομικών εξαπολύουν επίθεση στο ΔΝΤ με την ακόλουθη δήλωση: «Έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους ακόμα σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους! Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».
-23 Μαρτίου 2016. Ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δηλώνει ότι η στάση του ΔΝΤ προκαλεί μια κατάσταση «καταστροφικής αβεβαιότητας» στην οικονομία και αποκαλύπτει ότι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών τέθηκε από την πλευρά τους το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στην εξόφληση τόκων και χρεολυσίων σε σχέση με τις συντάξεις, αν η διαπραγμάτευση συνεχισθεί επί μακρόν. Ενδεχόμενο που από την πλευρά της κυβέρνησης δεν συζητείται ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση αν φθάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο δεν θα πληρώσουμε χρέος «και δεν θα καθυστερήσουμε τις συντάξεις».
-25 Μαρτίου 2016, Ευκλ. Τσακαλώτος στα «Νέα»: «Το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του. Οι εργασιακές σχέσεις είναι μια από αυτές τις κατακτήσεις και δεν είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να στοχεύει στο χειρότερο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Μετά από όλα αυτά, όποιος κατάλαβε τι θέλουν και τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει με το ΔΝΤ, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον…
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ