Ειδομένη
Απηυδισμένοι από την πολυήμερη αναμονή μέσα στις άθλιες συνθήκες του καταυλισμού της Ειδομένης, χιλιάδες πρόσφυγες περπάτησαν προς την ΠΓΔΜ με στόχο να περάσουν τα σύνορα από αφύλακτο σημείο.
Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, από τον καταυλισμό έφυγαν περί τα 1.500 άτομα, ενώ το Reuters μεταδίδει πως περί τους 2.000 πρόσφυγες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ.
Συγκεκριμένα, φωτογράφος του Reuters μετέδωσε πως περίπου 2.000 πρόσφυγες πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, έπειτα από πορεία ωρών. Στα σύνορα τους περίμεναν στρατιώτες και αστυνομικοί της ΠΓΔΜ, οι οποίοι έβαλαν τους προσφυγες σε στρατιωτικά οχήματα και τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.
Πάνω από 30 είναι οι φωτορεπόρτερ που συνέλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, εκ των οποίων 7 έως 10 είναι Έλληνες. Σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι φωτορεπόρτερ ακολουθούσαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης. Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν.
«Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού» είπε ο Γιάννης Κολεσίδης.
Συνελήφθησαν επίσης και αρκετοί εθελοντές.
Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόνι που είναι δίπλα από τη Γευγελή και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελή, όπου είναι σε εξέλιξη μια εξαιρετικά αργή διαδικασία ταυτοποίησής τους, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι.
Ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Τοσσίδης, ο οποίος μίλησε στο Mega, είπε ότι οι Αρχές στην ΠΓΔΜ ζητούν την καταβολή 250 ευρώ ως πρόστιμο για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές της ΠΓΔΜ θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στα αφύλαχτα σημεία και θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία επιστροφής στην Ελλάδα όσων προσφύγων συλλαμβάνουν.
Διμοιρία της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίζοντας ανθρώπινο τείχος, προσπάθησε να αποτρέψει το πέρασμα των προσφύγων από τον παραπόταμο του Αξιού και την είσοδο στην ΠΓΔΜ. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ είχε αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία, που στάματησαν τελικά το «ποτάμι» των προσφύγων.
«Η Ελλάδα δεν κατευθύνει τους πρόσφυγες»
«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα.
«Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα της Δευτέρας στη χώρα, και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.
Οι πρόσφυγες που εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ είναι μέρος μίας μεγάλης ομάδας, η οποία έφυγε το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθει στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.
Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.
Οι χιλιάδες πρόσφυγες, κρατώντας ένα σχοινί, προσπαθούσαν να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά, όπως τρεις άτυχοι μετανάστες που έχασαν το πρωί τη ζωή τους στα νερά.
Πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν την πορεία.
Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των προσφύγων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό, όπως μετδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.
Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους αραβόφωνο συνεργάτη, ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν.
Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε στον καταυλισμό φυλλάδια, στα οποία αναφερόταν ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατήσουν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν.
Επιμέλεια: Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ