Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAYUAyQeislAxo3amFemKlIR48gVg3yT33tkSLxN5ohxsSR_f074VujvM17XCgf3gdoWSZryN1DKjM_bJ_Cwl3I1Zwy_6ZGIYKyB3uWKa4Pqa1VCP-fghOV8ZDvg9wy4iOrZOijRxFaxU/s1600/IMG_2951.JPG

Ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Κύρωση του νέου Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA)», αναφέρθηκε κυρίως στα εξής:

«Ο αθλητισμός ξεκάθαρα αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες, τόσο για τη σωματική υγεία όσο και για την καλλιέργεια του πνεύματος του ανθρώπου. Έχοντας υπηρετήσει για χρόνια τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, γνωρίζω πολύ καλά τη σημασία που αυτός έχει στη σωματική διάπλαση ενός ατόμου, καθώς και στις ουσιαστικές αξίες που μπορεί να του εμφυσήσει, αυτή της ευγενούς άμιλλας, αλλά και της συλλογικότητας και ομαδικότητας.
Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ο αθλητισμός και ειδικά ο χώρος του πρωταθλητισμού έχει υποπέσει σε μια πρωτοφανή εμπορευματοποίηση, η πιο ακράια έκφανση της οποίας είναι η φαρμακοδιέγερση των αθλητών, το κοινώς γνωστό ως «ντόπινγκ». Έτσι είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα θωρακίσει αποτελεσματικά τον τομέα του αθλητισμού από τέτοιου είδους φαινόμενα στο μέλλον. Η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του WADA αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη συμμετοχή της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, όσο και για την πολιτική που επιθυμεί να χαράξει η Κυβέρνηση, προασπίζοντας τον αθλητισμό, ο οποίος είναι για εμάς άλλο ένα κοινωνικό αγαθό.
Βασικές καινοτομίες του νέου Κώδικα του WADA είναι η αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών για τους παραβάτες, η επέκταση των αποκλεισμών τους και η αυτεπάγγελτη ακύρωση όλων των επιδόσεων και προνομίων τους. Για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία προβλέπονται κυρώσεις και κατά των αθλητικών ομοσπονδιών, προκειμένου να έρθουν προ των ευθυνών τους όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον αθλητισμό θεσμικοί παράγοντες.
Εκτός, όμως, από τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ προτείνονται και άλλες πολύ βασικές ρυθμίσεις, όπως η καταγραφή όλων των αθλητικών φορέων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την παρακολούθηση των αναγκών τους αλλά και τη δίκαιη και αναλογική χρηματοδότηση σε Σωματεία και Ομοσπονδίες. Επίσης προβλέπεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ στους αθλητικούς χώρους – πάγιο αίτημα των Σωματείων των ΑμεΑ στην Κορινθία και πανελλαδικά – αλλά και η οικονομική επιβράβευση των συνοδών αθλητών με αναπηρία. Ακόμη διευρύνεται η σύνθεση και ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας, με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ.
Σε άλλες διατάξεις αποκαθίστανται βασικά ζητήματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των διακριθέντων αθλητών. Επιτυγχάνεται, επίσης, η διοικητική αναδιάρθρωση κρίσιμων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα  επαναλειτουργίας σε προγραμμάτα που ήταν πολλά χρόνια σε αχρησία, όπως φέτος το πρόγραμμα των προπονητών στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων, και η χρηματοδότηση εκδηλώσεων Σωματείαων υπό την αιγίδα των δήμων.
Με το εν λόγω Νομοσχέδιο η Κυβέρνηση κάνει για μια ακόμη φορά ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία και τον εκσυγχρονισμό του τομέα του αθλητισμού, αλλά και ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Προτάσσει για μια ακόμη φορά τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του έναντι των συμφερόντων της διαπλοκής και της διαφθοράς, που έχουν καταφέρει να απλώσουν τα πλοκάμια τους και στον αθλητικό χώρο. Είναι δεδομένο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ουδέποτε συγκρούστηκαν με αυτά τα συμφέροντα. Και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος μας εδώ: Να τα ξεριζώσουμε ένα-ένα. Καθημερινά και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και εμείς προσωπικά δίνουμε μία δύσκολη μάχη. Σε αυτήν τη βάση περιμένουμε άμεσα και τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Αθλητισμού με τον Αθλητικό Νόμο, ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στην ασυδοσία και τα κακώς κείμενα, που έχουμε όλοι βιώσει και μέσα στο γήπεδο σαν αθλητές, αλλά και σαν φίλαθλοι».

Κόρινθος, 18.03.2016
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας