Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Kαταδυτικό πάρκο Τυρού: Αναπτυξιακό έργο- υπόδειγμα συνεργασίας πολιτών και Πολιτείας για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.



Τρίπολη, 12/02/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. κ Δημήτρη Τρυφωνόπουλου και πλήθους κόσμου,  παρουσιάστηκε  στην Φάμπρικα Πολιτισμού στο Λεωνίδιο, ο φάκελος για την δημιουργία Καταδυτικού πάρκου Τυρού που ήδη κατατέθηκε προς χρηματοδότηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στοιχεία του φακέλου:
«Αναπτυξιακές προκλήσεις για το Δήμο Νότιας Κυνουρίας – Η αδειοδότηση του πρώτου καταδυτικού πάρκου στη χώρα προ των πυλών» παρουσίασαν στην εκδήλωση η κα Εύη Τατούλη νομικός και μέλος της Επιτροπής  «Πρωτοβουλία για το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού»,  ο Αντιδήμαρχος Τυρού Γιάννης Τριανταφύλλου, ο Θοδωρής Παρασκευάς, πρόεδρος Αλιέων και ο υπεύθυνος της εταιρείας AMBIO AE, Φ. Πετρίδης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, αφού μετέφερε το χαιρετισμό της  Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομίας Τουρισμού και Ανάπτυξης  κ Έλενας Κουντουρά, συνεχάρη την επιτροπή πολιτών για την πρωτοβουλίας της , με την ευχή να αποτελέσει παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής  για τουριστική ανάπτυξη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Χαρακτήρισε το καταδυτικό πάρκο Τυρού «ιδανικό όχημα» για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή της Κυνουρίας και σημείωσε ότι  ο ΕΟΤ θα είναι αρωγός σε ό,τι χρειαστούν οι κάτοικοι ενώ επιπλέον  θα βοηθήσει και στην προβολή του καταδυτικού πάρκου μέσω των εκθέσεων και των άλλων δράσεων που πραγματοποιεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με το  Υπουργείο Τουρισμού.
Ο υπεύθυνος της εταιρείας ΑΜΒΙΟ ΑΕ,  Φ. Πετρίδης τόνισε πως ήδη έχουν κατατεθεί οι φάκελοι στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αναμένεται η αδειοδότηση, ενώ μίλησε και για την πορεία του έργου.
Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από την πολιτευτή Αρκαδίας κα  Εύη Τατούλη, και μέλος της Πρωτοβουλίας για το καταδυτικό πάρκο, καινοτόμα για πολλούς λόγους. Μεταξύ αυτών είναι ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από πολίτες και όχι πολιτικούς. « Η καινοτομία είναι σημαντική, καθώς η πολιτική έρχεται να αγκαλιάσει τους πολίτες. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε  από πολίτες. Πολίτες- επαγγελματίες, οι οποίοι  βλέποντας μακρύτερα από την καθημερινή διαχείριση της προβληματικής μας καθημερινότητας αναζήτησαν διεξόδους για τον δικό τους τον τόπο, προκειμένου να βρουν παράδρομους για την επιβίωση, όταν οι γνωστοί και πεπατημένοι οδοί έχουν πια από τις ευρύτερες συνθήκες αποκλειστεί. Σε αυτό το σημείο λοιπόν έγκειται η πρώτη καινοτομία», επεσήμανε.  Είπε ακόμη ότι «η δεύτερη καινοτομία έχει να κάνει με την ίδια την φύση του έργου. Ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί: Είναι σήμερα αρκετό το brand name Ελλάδα; Αρκεί να προβάλουμε μόνο τις φυσικές μας ομορφιές, τα μνημεία και την ζωντανή ιστορία μας προκειμένου να επιβιώσουμε τουριστικά σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον; Γνωρίζουμε πόσοι αναδυόμενοι προορισμοί κάνουν κάθε χρόνο την εμφάνιση τους στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, που ενίοτε μάλιστα έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά με εμάς;»
Η κα Τατούλη ανέφερε επίσης ότι «η τρίτη καινοτομία έχει να κάνει με την περιβαλλοντική διάσταση του έργου, το οποίο είναι έργο βιώσιμης ανάπτυξης. Σήμερα στην εποχή της μεταπαγκοσμιοποίησης, κερδίζει έδαφος η οικονομία της δημιουργίας, που υπό το βάρος της συνολικότερης έλλειψης πόρων ιεραρχεί ψηλά την προστασία του περιβάλλοντος, όχι με τον τρόπο που η οικολογία το έπραττε και απαγόρευε μέσα σε αυτόν την οικονομική λειτουργία του ατόμου, αλλά  υπηρετώντας ακριβώς την αντίθετη έννοια: ότι το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι διασώζονται μόνο μέσα από την οργανωμένη και με κανόνες ανθρώπινη δραστηριότητα εντός αυτού. Τα καταδυτικά πάρκα λοιπόν είναι έργα αειφορίας που εξασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη, γεγονός το οποίο δεν θα ωφελήσει εν προκειμένω τους αλιείς της δικής μας περιοχής, που υποφέρει από ένδεια πλούτου στους βυθούς, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».
Ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χ.Λυσίκατος σημείωσε πως πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει κόστος και ακόμα και αν δεν βοηθήσει τουριστικά θα βοηθήσει την περιοχή περιβαλλοντικά, αφού θα εμπλουτιστεί ο υποθαλάσσιος χώρος.
Χαιρετισμούς απηύθυναν από πλευράς Περιφέρειας ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γιάννης Σταματάκος, ο Αντιδήμαρχος Τυρού Γ.Τριανταφύλλου, ο Πρόεδρος των Αλιέων Παρασκευάς Θεοδώρου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τυρού Δ.Κουνιάς και η εκδήλωση την οποία παρακολούθησε αρκετός κόσμος έκλεισε με την προβολή ενός βίντεο.

Evi Tatouli