Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η εθνική καταστροφή είναι δίδυμη αδελφή της οικονομικής καταστροφής

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Η Ιστορία μας δείχνει πως οι οικονομικές καταστροφές δεν μένουν ποτέ μόνες.
Γιατί μια οικονομική καταστροφή έχει πάντα δίδυμη αδελφή την (τρισχειρότερη) εθνική καταστροφή.
Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή όσα συμβαίνουν στα βόρεια σύνορά μας, η λέξη «Ματσεντόνια» (όταν αναφέρονται στην ΠΓΔΜ) πάει σύννεφο.
Το ακούμε ξεκάθαρα από τους τηλεοπτικούς δέκτες (το λέει και το ξαναλέει η κ. Μέρκελ, το ίδιο και διάφοροι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι) και δεν κουνιέται ρουθούνι.

Πλέον, όπως φαίνεται, έχει κατοχυρωθεί. Και δεν βλέπω και αντιδράσεις στο εσωτερικό (από όλους εκείνους που παρίσταναν τους υπερπατριώτες και υποστήριζαν – κάποιοι – πως με το μνημόνιο χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία).
Τώρα που κοντεύουμε να χάσουμε ντε φάκτο το όνομα, δεν μιλάει κανείς! «Ματσεντόνια» από εδώ, «Ματσεντόνια» από εκεί, το «Ματσεντόνια» παίρνει και δίνει!
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση προκαλεί συνεχώς όλο και μεγαλύτερες καταστροφές.
Δεν μπόρεσε (δεν θέλησε για την ακρίβεια) να ελέγξει την κατάσταση με τους μετανάστες, το θέμα έφθασε στην κορύφωσή του και βρήκαν όλοι την ευκαιρία να επιβάλουν τις παλιές διακαείς επιθυμίες του.
Το ίδιο έγινε και με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Εδώ η κυβέρνηση (πρωθυπουργός, υπουργός Άμυνας, κυβερνητική εκπρόσωπος) δείχνουν παραζαλισμένοι.
Μας ανακοινώνουν κάθε τόσο πως θα γίνει ετούτο ή εκείνο, μας λένε πού θα πάει η δύναμη του ΝΑΤΟ όταν θα ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, παριστάνουν ότι πέτυχαν νίκη μεγάλη, αλλά στην πραγματικότητα ούτε ξέρουν τι θα συμβεί.
Το ομολογούν άλλωστε πως το επιχειρησιακό σχέδιο καταρτίζεται στις Βρυξέλλες και απλώς θα τους ανακοινωθεί. Και ενώ αγνοούν το σχέδιο, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως έχουν διασφαλιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Φυσικά, δεν μας λένε πού, σε ποιο ύψος θα πετάνε τα αεροπλάνα.
Όλοι, βέβαια, καταλαβαίνουμε πως η Τουρκία επιθυμούσε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ – και το πέτυχε!
Και οι «δικοί μας», προβάλλουν το ατυχές επιχείρημα πως το ΝΑΤΟ ήλθε επειδή δεν… προλάβαιναν να αλλάξουν τον κανονισμό της Frontex ώστε να επιχειρεί στα τουρκικά παράλια! Οπότε, θεωρήθηκε ευκολότερο να μετακινηθεί ολόκληρη δύναμη της Συμμαχίας στο Αιγαίο!
Δηλαδή θέλουν να μας πουν ότι το πρόβλημα ήταν καθαρά γραφειοκρατικό!
Τρομερά πράγματα!
Και, βέβαια, η Τουρκία πήρε αέρα!
Στις 15 Φεβρουαρίου είχαμε μπαράζ παραβιάσεων με έξι τουρκικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 που μπήκαν διαδοχικά στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως και παραβίασαν 22 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, σε διάφορα σημεία του Αιγαίου. Καταγράφηκαν 2 παραβάσεις των κανόνων εναερίας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Τις 19 από τις 22 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου έκανε το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, περνώντας ανάμεσα από νησιά του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου. Επιπλέον, δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. 
Στις 16 Φεβρουαρίου, δεκατέσσερα τουρκικά αεροσκάφη - ένας σχηματισμός 8 αεροσκαφών, ένας 4 αεροσκαφών και ένας 2 αεροσκαφών - 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 5 ελικόπτερα, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως.
Καταγράφηκαν 10 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 3 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη ήσαν οπλισμένα. 

Όπως έγινε γνωστό, η 8αδα των τουρκικών αεροσκαφών που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, συμμετέχει στην αεροναυτική άσκηση που διεξάγει η γειτονική χώρα νοτιοανατολικά της Ρόδου, ενώ τα ελικόπτερα απονηώθηκαν από τουρκικά πλοία. 
Και μέσα σ’ όλα αυτά, είχαμε και την ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου (μπρίφινγκ 16ης Φεβρουαρίου) σχετικά με το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Ιδού πώς είδε τα πράγματα: 
«Οι προκλήσεις, εκ μέρους της Τουρκίας, συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες. Εξακολουθεί και σήμερα η Τουρκία να ακολουθεί την ίδια τακτική. Και η χώρα μας, όμως, από όλες σχεδόν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όσον αφορά το θέμα της πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, πραγματικά επεβλήθη σχέδιο πτήσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου το αεροπλάνο να πετάξει πάνω από το τουρκικό έδαφος, το οποίο προέβλεπε ανεφοδιασμό στη Ρόδο. Ζητήθηκε από την πλευρά της Τουρκίας τροποποίηση του σχεδίου, ώστε να μη γίνει ο ανεφοδιασμός στη Ρόδο, με δεδομένο ότι αναγνωρίζεται ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ως στρατιωτικό. Ζήτησε αλλαγή του σχεδίου και να γίνει ανεφοδιασμός σε άλλο σημείο της Τουρκίας, όμως. Δεν έγινε δεκτό αυτό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν δόθηκε κανένα διαφορετικό σχέδιο. Ταυτοχρόνως έγινε και διάβημα διαμαρτυρίας. Και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος άλλαξε πορεία. Πήγε μέσω Αιγύπτου, έκανε ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο, υπολογίζοντας, βεβαίως, τα χιλιόμετρα, για να μπορεί μέσω του ανεφοδιασμού της Αιγύπτου να φτάσει στο Ιράν, και δεν έκανε ανεφοδιασμό στη Ρόδο. Αυτό ακριβώς συνέβη, με βάση, - όπως σας είπα και στην αρχή - και τις προκλήσεις που δεχόμαστε από την Τουρκία. Αλλά η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σθεναρή απέναντι σ` αυτό». 
Επομένως, μην ανησυχείτε. Η στάση μας είναι σθεναρή. Η Τουρκία είναι σε θέση να μας υποχρεώνει να μην ανεφοδιάζουμε τα αεροπλάνα μας στη Ρόδο… 
Διερωτάται κανείς τι θα γινόταν αν όλα αυτά λέγονταν από άλλον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αν γίνονταν από άλλη κυβέρνηση…

elzoni.gr