Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Απόφαση του ΣτΕ τινάζει στον «αέρα» την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

attached_image0.jpg
Πρόκειται για την απόφαση 1901/2014 που αφορούσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ από τη ΝΕΡΙΤ. Η επίμαχη παράγραφος αναλυτικά.
Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία τινάζει στον «αέρα» την τροπολογία Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, έδωσε σήμερα την Παρασκευή στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα liberal.gr.
Πρόκειται για την απόφαση 1901/2014 που αφορούσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ από τη ΝΕΡΙΤ και η οποία ορίζει με σαφήνεια ότι: «Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».
Όπως αναφέρει το liberal.gr , o υπουργός επικρατείας κ. Παππάς «ερμηνεύοντας» το Σύνταγμα, ισχυρίζεται ότι η διανομή των τηλεοπτικών αδειών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους δηλαδή της κυβέρνησης και όχι της Aνεξάρτητης Aρχής.
Ολόκληρη η επίμαχη παρ. 16 της απόφασης 1901/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ:
«Ειδικά ως προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ο συνταγματικός νομοθέτης, έχοντας υπόψη τη μεγάλη εμβέλεια, την χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής που διαθέτουν, με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος όρισε ότι η λειτουργία τους υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τη χορήγηση αδείας λειτουργίας, όσο και τη μέριμνα ώστε κατά τη λειτουργία τους να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σκοποί δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι σκοποί αυτοί είναι: η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών, ειδήσεων, προϊόντων λόγου και τέχνης, η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων σε αντιστοιχία με την κοινωνική αποστολή των εν λόγω μέσων και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης’».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει μια καθεστωτική πραγματικότητα στο κράτος και αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε θα είμαστε απέναντι» τόνισε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ, «το άναρχο τοπίο στα ΜΜΕ δεν μπορεί να γίνει άσκηση αυθαιρεσίας με βάση μια διαβλητή έκθεση άγνωστου Ινστιτούτου…» «Μπαίνει στην μπάντα το ΕΣΡ, θα έχουμε προβλήματα στα δικαστήρια» προειδοποίησε ο βουλευτής.