Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ομιλία και δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για "το παράλληλο πρόγραμμα"

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα»


«Όπως γνωρίζετε, χθες και προχθές, και εγώ όπως και ο κ. Τσίπρας βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες. Και εγώ προσωπικά, ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα πάλι μια ισχυρή φωνή και να ξεφύγει από την απραξία και κυρίως τη μοιρολατρία των κλειστών συνόρων, που δυστυχώς, χωρίς λόγο και αιτία, κάποιοι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης  προανήγγειλαν.

Πήρα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.  Κράτησα μια εθνική στάση ευθύνης. Έκανα αυτό το οποίο επιτάσσουν οι δύσκολες μέρες που περνά η πατρίδα μας. Δεν επέλεξα να εμπλέξω το εθνικό αυτό ζήτημα στη μυλόπετρα της κομματικής αντιπαράθεσης. Αυτό ήταν επιβεβλημένο να κάνω και αυτό έκανα. Και το έκανα και για έναν πρόσθετο λόγο ακόμα κυρίες και κύριοι βουλευτές, διότι διαπίστωσα, για άλλη μία φορά, ότι δυστυχώς, η διεθνής εικόνα είναι στο ναδίρ. Και εγώ, με τον τρόπο μου, με τις όποιες δυνάμεις έχω, αγωνίζομαι να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της πατρίδας μας την οποία δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας, έχει βαρύτατα τραυματίσει. 

Η χώρα μας, δυστυχώς, σήμερα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε απελπιστικά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Η ίδια καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια η Κυβέρνηση συμφώνησε με την Ε.Ε..

Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουμε ευτυχώς μια αξιοσημείωτη πρόοδο στην κατασκευή των hot spots. Η Κυβέρνηση οδηγήθηκε, τελικά,  στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, χωρίς αυτό να τύχει αντικείμενο συζήτησης στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Μια εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, πλην όμως σήμερα που συζητάμε είναι απαραίτητη διότι χρειαζόμαστε, κάθε μέσο στη διάθεση μας για να ανασχέσουμε τις ροές αυτές. Απομένουν αρκετά επιχειρησιακά ζητήματα, τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Σε όλες τις συναντήσεις που είχα στην Ευρώπη απαίτησα από τους ευρωπαίους συνομιλητές μας να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς την Τουρκία, ώστε να τερματιστεί επιτέλους η παράνομη και απάνθρωπη πρακτική μεταφοράς ανθρώπων από την ενδοχώρα της Τουρκίας στις ακτές της Τουρκίας και μετά στα ελληνικά νησιά. Ζήτησα, επίσης, επιτακτικά και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας  να είναι και αυτοί εντάξει στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στη χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν -τόνισα - κάθε μέρα να μπαίνουν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες και η Ευρώπη σε 2 μήνες να μην έχει καταφέρει να μετεγκαταστήσει παραπάνω από 500 πρόσφυγες.  Ο αγώνας αυτός για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων θα συνεχιστεί και από μέρους μας, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, μακριά - το τονίζω και πάλι - από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πρέπει να αποτραπούν δυσάρεστες και ενδεχομένως τραγικές εξελίξεις για τη χώρα μας.

Τι καταφέραμε; Κερδίσαμε μόλις 15 μέρες. Δώσαμε και εγώ - πιστεύω και ο πρωθυπουργός - μια μάχη για να αποτραπεί η λογική του κλεισίματος των συνόρων, αλλά έχουμε κερδίσει μόλις λίγο καιρό. Δυστυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές και το γνωρίζετε.  Μόλις τις τελευταίες 3 μέρες πέρασαν στην Ελλάδα 11.000 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες.

Και δυστυχώς, πολλοί επιλέγουν μια διαφορετική διαδρομή από αυτή που ακλουθούσαν στο παρελθόν και φτάνουν στο Καστελόριζο. Και αυτά δεν είναι τυχαία. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι εννοεί τη συνεργασία με την Ε.Ε. για ανάσχεση των ροών. 

Μέχρι στιγμής, δεν το έχει κάνει. Έχει μια τελευταία προθεσμία. Στις 6 Μαρτίου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να αποδείξει και η Τουρκία ότι εννοεί αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει. Αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εξελίξεις οι οποίες θα είναι εξαιρετικά προβληματικές για τη χώρα μας.

Έρχομαι τώρα στον πυρήνα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου. Και θέλω, με την ευκαιρία αυτή, και  από το βήμα της Βουλής, να απευθυνθώ  σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις εκλογές, από το τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το σε ποια κοινωνική ομάδα αισθάνονται οι ίδιοι ότι μπορεί να  ανήκουν.

Είναι κοινή διαπίστωση, κύριοι συνάδελφοι, ότι η κατάσταση στη χώρα σήμερα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δοκιμάζεται πάρα πολύ σκληρά. Τα πράγματα, δυστυχώς, έχουν επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους 14 μήνες.

Και μιας και μιλάμε για ένα νομοσχέδιο για την κοινωνική αλληλεγγύη γνωρίζετε όλοι ότι σήμερα περισσότερο πλήττονται οι πιο αδύναμοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, κυρίως η μεσαία τάξη. Και οι πολίτες αισθάνονται ότι κάνουν πολλές θυσίες χωρίς αποτέλεσμα. Και πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό - αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.

Επικρατεί ένα αίσθημα βαθιάς απογοήτευσης και το χειρότερο από όλα μια  ψυχολογία εθνικής αποτυχίας. Μια ψυχολογία εθνικής ήττας, που δεν ταιριάζει σε αυτήν τη χώρα.  Γι’ αυτό  και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έχει γυρίσει την πλάτη της στον κ. Τσίπρα και στην Κυβέρνησή του.

Και βεβαία πολύ πιο έντονα είναι τα συναισθήματα όσων είχαν πιστέψει τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Εξαγγελίες οι οποίες, δυστυχώς, αποδείχθηκαν τελείως ψεύτικες.

 Όταν ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, έλεγε στους πολίτες ότι αυτός εκπροσωπεί το νέο απέναντι στο παλιό. Ότι εκπροσωπεί το αντιμνημόνιο απέναντι στο μνημόνιο. Ότι εκπροσωπεί την Αριστερά απέναντι στη Δεξιά. Αλλά σήμερα, όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι πιο παλιός και από το παλιό, το οποίο ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να κατακρίνει.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι και πολλοί πολίτες σήμερα οι οποίοι  αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, δεν βρίσκουν τίποτα το αριστερό στην πολιτική την οποία ακολουθεί. Διότι, η πολιτική η οποία ακολουθείται σήμερα δεν έχει ταυτότητα. Το μόνο το οποίο ενδιαφέρει αυτή την Κυβέρνηση είναι το πως θα παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος.  Μόνο που το κόστος το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Και το πληρώνει πρωτίστως η παραγωγική Ελλάδα. 

Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Το πραγματικό δίλημμα στη χώρα μας είναι αν θα προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, με δίκαιες μεταρρυθμίσεις και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση ή θα μείνουμε στάσιμοι και θα σερνόμαστε μονίμως  με το βλέμμα στο παρελθόν.  

Ο κ. Τσίπρας, επί οχτώ μήνες, το 2015, παρίστανε ότι διαπραγματεύεται σκληρά. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε όλοι: Κλειστές τράπεζες, έλεγχοι κεφαλαίων,  νέο επώδυνο μνημόνιο, επιδείνωση στην πραγματική κατάσταση  της οικονομίας. Το Σεπτέμβριο οι πολίτες τον επανεξέλεξαν. Από τότε, όμως,  έχουν περάσει πέντε μήνες και η Κυβέρνηση  εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι πάλι διαπραγματεύεται.

Θυμίζω ότι με βάση το πρόγραμμα, η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Οκτώβριο, Κάθε μέρα που περνά, η  κατάσταση στην οικονομία γίνεται  χειρότερη. Και κάθε μέρα που περνά ο λογαριασμός για Έλληνα πολίτη  μεγαλώνει ξανά. 

Ο αγροτικός κλάδος, που θα έπρεπε σήμερα κ. Τσίπρα να αποτελεί δύναμη εξόδου από την κρίση, αντιμετωπίζεται με άδικο τρόπο.  Οι πολιτικές σας οδηγούν στον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Κανείς δεν διαφωνεί ότι και οι αγρότες πρέπει να συνεισφέρουν, να πληρώσουν αυτό που πρέπει, αλλά και αυτό που μπορούν. Αντ’  αυτού  οδηγούνται χιλιάδες αγρότες στην καταστροφή.

Για το ασφαλιστικό σας σχέδιο, είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε αναλυτικά στη σχετική συζήτηση η οποία έγινε. Είναι μια  λαιμητόμος, έτσι όπως διαμορφώνεται, για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα ότι σήμερα ζητούνται παρεμβάσεις 1,8 δις από το ασφαλιστικό για να καλυφτεί το δημοσιονομικό κενό. Αυτά τα μέτρα έχουν τη δική σας υπογραφή. Είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι θα οδηγηθούμε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, σε μειώσεις συντάξεων. Και ας παριστάνει η Κυβέρνηση  ότι αυτές  θέλει να τις αποφύγει.

Αναρωτιέμαι μερικές φορές, πραγματικά μέσα από αυτή την ατελείωτη διαπραγμάτευση - γιατί το έχουμε ξαναδεί ξέρετε αυτό το έργο - αν  ο κ. Τσίπρας θέλει να στήσει ένα νέο σκηνικό ρήξης με τους εταίρους μας.  Να του θυμίσω ότι, όσες φορές επιχείρησε να εκβιάσει καταστάσεις, βρέθηκε όχι μόνο αυτός, αλλά και η χώρα, με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.  Και δεν αντέχουμε άλλη εθνική ήττα. Η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλους τυχοδιωκτισμούς. Και καθώς ο κ. Τσίπρας αισθάνεται εξαιρετικά απομονωμένος, χρειαζόταν να στηθεί μια παράσταση χαμηλού επίπεδου. για το λεγόμενο  παράλληλο πρόγραμμα, για το οποίο συζητάμε σήμερα. 

Να σας θυμίσω, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, τα πραγματικά δεδομένα. Όταν ο κ.  Τσίπρας εξήγγειλε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο του 2014, αυτό προέβλεπε κοστολογημένα μέτρα ύψους περίπου 1,9 δις ευρώ. Από το 1,9 δις με το πρώτο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση πέσαμε στα 200 εκατ. από τα οποία τελικά εκταμιεύτηκαν 108 εκατομμύρια για να έρθουν άλλα 99 εκατομμύρια, για το δήθεν παράλληλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα του 2016 μέσα από το οποίο ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του διαφημίζει τη δήθεν κοινωνική ευαισθησία του.

Αλλά η πραγματική κοινωνική ευαισθησία του πρωθυπουργού είναι όση και η υπευθυνότητά του. Δυστυχώς,  μηδενική. Να θυμίσω λίγο τι συνέβη στο παρελθόν και τι συνέβη επί των δικόν μας ημερών. Εμείς καταφέραμε να δώσουμε 450 εκατομμύρια κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους. Τότε δεχτήκαμε εξαιρετικά σφοδρή κριτική ότι μοιράζουμε ψίχουλα.

Δεν μπορώ να μην αντισταθώ στον πειρασμό να μη διαβάσω τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στα Γιάννενα, στις 21 Μαρτίου του 201,4 όταν η τότε Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει το δικό μας παράλληλο πρόσραμμα.  Αυτά λέγατε κ. Τσίπρα όταν εμείς δίναμε 450 εκατ. Αυτά έλεγαν αυτοί οι οποίοι βαφτίζουν ως κοινωνική πολιτική τις ασπιρίνες που μοιράζουν σε πολύ λίγους.

Εμείς δεν θα σας πούμε τα ίδια. Εμείς, εξάλλου, είπαμε ότι υπάρχουν και διατάξεις στο νομοσχέδιο οι οποίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και τις οποίες θα υπερψηφίσουμε. Εμείς, δεν πρόκειται να “σπεκουλάρουμε” όπως  κάνατε εσείς πάνω στον πόνο των απλών ανθρώπων. Οποιαδήποτε στήριξη σήμερα είναι ευπρόσδεκτη, άλλα δεν πρόκειται να δεχτούμε κιόλας πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης να εμφανίζονται ως δικές σας.

Δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν 2 υπουργικές αποφάσεις από υπουργούς Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, που καθόριζαν με λεπτομέρειες την πρόσβαση των ανασφάλιστων σε νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Αν δεν το γνωρίζατε, να τις καταθέσω στα πρακτικά να τις έχετε.

Δεν γνωρίζετε ότι το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά και της ΕΥΔΑΠ, είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση; Δεν διαβάζατε εφημερίδες; Δεν ξέρετε ότι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ εντάχτηκαν παραπάνω από 600.000 νοικοκυριά;

Και αλήθεια, για να θυμηθούμε λίγο κ. Τσίπρα και την ιστορία του επιδόματος  πετρελαίου θέρμανσης. Για να δούμε λίγο τα νούμερα γιατί - ξέρετε - μερικές φορές οι αριθμοί λένε την αλήθεια.  Εμείς, είχαμε προβλέψει 200 εκ. για το πετρέλαιο θέρμανσης. Πόσα δώσατε εσείς από το Νοέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016; 52 εκ. Πόσα δώσαμε εμείς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους; 132 εκ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν αμφισβητείται. Αν εσείς ζείτε σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, είναι δικό σας πρόβλημα.

Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν πια την υποκρισία, η οποία  κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες της σημερινής Κυβέρνησης. Επιμένετε να ισχυρίζεστε ότι έχετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Η αλήθεια είναι ότι το λογαριασμό για την κυβερνητική ανικανότητα τον πληρώνουν πρωτίστως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οι πιο αδύναμοι. Ποιοι τον πληρώνουν; Οι άνεργοι, οι οποίοι βλέπουν σήμερα τις προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας να εξανεμίζονται στο βωμό της αριστερής ιδεοληψίας σας.

Συμπολίτες μας, που ζουν σε ακραία φτώχεια και οι οποίοι μπορεί να ήλπιζαν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως ένα εργαλείο στοχευμένης προστασίας τους. Καρκινοπαθείς, λήπτες αντιρετροϊκών φαρμάκων, κάποια στιγμή αισθάνθηκαν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Άρρωστοι που χρειάζονται πρόσβαση σε ένα κρεβάτι εντατικής σε δημόσιο νοσοκομείο και δεν μπορούν να το βρουν. Και προφανώς δεν έχουν τα λεφτά να πάνε σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Και, αλήθεια, κύριε Υπουργέ της Υγείας, γιατί δεν ολοκληρώσατε τις προσλήψεις των γιατρών και των νοσηλευτών, που η δικιά μας η Κυβέρνηση είχε δρομολογήσει; Μήπως γιατί είχατε άλλες προτεραιότητες; Μήπως γιατί προτιμήσατε να προσλαμβάνετε σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες, αντί για γιατρούς και νοσηλευτές; Γνωρίζετε πολύ καλά. Και τα κονδύλια υπήρχαν και ο προγραμματισμός είχε γίνει. Άλλες ήταν οι προτεραιότητές σας. Θέλατε να ικανοποιήσετε τη δική  σας πολιτική πελατεία.

Κερδίσατε την εξουσία μια φορά, λέγοντας ψέματα και εξαπατώντας τους πολίτες. Και θέλετε, και πάλι, να τους εξαπατήσετε, την  ώρα που είναι κουρασμένοι από την κρίση οι συμπολίτες μας  για να τους εξαπατήσετε για μια δεύτερη φορά. Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Να σας δώσω μόνο δύο παραδείγματα συγκεκριμένα από το πώς αντιλαμβάνεται η “πρώτη φορά Αριστερά” την κοινωνική ευαισθησία και την αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.

Παράδειγμα πρώτο. Πριν από ένα μήνα, η Κυβέρνηση της Αριστεράς αύξησε το εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς από το 1,20 στο 1,40. Εμείς, όταν ήμασταν στην Κυβέρνηση, κάναμε μια συστηματική προσπάθεια εξυγίανσης των οργανισμών των συγκοινωνιών. Εσείς τι κάνατε; Πλειοδοσία λαϊκισμού. Το τζάμπα του κ. Σπίρτζη μετατράπηκε σε μόνιμες αυξήσεις για αυτούς που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.  Διότι, πραγματικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς,  τα λεωφορεία, δεν τα χρησιμοποιούν οι προνομιούχοι. Οι ασθενέστεροι συμπολίτες μας τα χρησιμοποιούν.

Παράδειγμα δεύτερο. Επισκεφθήκατε, κ. Τσίπρα, το Πέραμα, πριν από ένα μήνα και κάνατε μια σειρά από ενδιαφέρουσες εξαγγελίες, για το κολυμβητήριο, για τη διανομή δωρεάν ζεστού γεύματος στα Δημοτικά, για την ανάπτυξη υποδομών. Καλά και χρήσιμα όλα αυτά. Κανείς δεν θα διαφωνήσει. Είπατε μια κουβέντα για δουλειές και για επενδύσεις; Δεν είπατε τίποτα γι’ αυτό. Αλλά κάποτε θα καταλάβετε στην Αριστερά ότι η καλύτερη πολιτική  για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι η ελεημοσύνη του Κράτους. Αλλά, δυστυχώς, εσείς έχετε μια αλλεργία στις επενδύσεις και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αντιμετωπίζετε την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας μέσα από τον  παραμορφωτικό φακό του ταξικού πολέμου.

Και αυτή η νοοτροπία, βέβαια, διακατέχει και την πρόταση σας για το ασφαλιστικό. Έχουμε ακούσει, πολλές φορές - και είναι αλήθεια - ότι βεβαίως, υπάρχουν συνταξιούχοι σήμερα, που με τη σύνταξή τους συντηρούν μια ολόκληρη οικογένεια. Αλλά μπορεί να είναι αυτό άλλοθι για να κηρύξετε έναν πόλεμο κατά των επόμενων γενεών; Στην πράξη τι κάνετε; Αντιστρέφετε το αναδιανεμητικό μοντέλο. Αντί να δουλεύουν τα παιδιά και  μέσα από τις εισφορές τους και μέσα από το εισόδημά τους να στηρίζουν τις μεγαλύτερες γενιές, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει, εσείς είστε ικανοποιημένοι να μοιράζουν οι συνταξιούχοι ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά και στα εγγόνια τους. 

Αναρωτιέμαι, αν αυτό πραγματικά, είναι το όνειρό σας. Η αναδιανομή της μιζέριας και της φτώχειας. Αυτό θέλετε; Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σας θα είναι  τελικά η απόλυτη  φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, μια μεσαία τάξη. Την οποία, εξάλλου, κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να την αντιμετωπίσετε ως εχθρό.

 Η πραγματικότητα είναι μια. Παράλληλο πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής δεν υπάρχει. Οι αποσπασματικές πρωτοβουλίες και αυτές που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και τις οποίες θα ψηφίσουμε δεν συνιστούν παράλληλο πρόγραμμα. Υπάρχει, όμως, παράλληλο πρόγραμμα. Υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα, απλά δεν το διαφημίζετε το πραγματικό σας παράλληλο πρόγραμμα. Είναι το παράλληλο πρόγραμμα ελέγχου του κράτους.  Αυτό το παράλληλο πρόγραμμα υλοποιείται με μεγάλη ταχύτητα  και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Το βλέπουμε συνέχεια. Πρόσφατες κρίσεις στην Αστυνομία. Αποστρατεύτηκαν, κατά γενική ομολογία, άξιοι αστυνομικοί. Αναρωτιέμαι γιατί; Διότι δεν σας ήταν κομματικά αρεστοί; Αναρωτιέμαι, γιατί τους αποστρατεύετε, ανθρώπους στους οποίους έχει επενδύσει το ελληνικό Δημόσιο. Μόνο και μόνο για να βρείτε τους δικούς σας αρεστούς;

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω πως καταστρατηγείται κάθε έννοια αξιοκρατίας. Για τις ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες βάλλονται και χειραγωγούνται. Για το δημόσιο σύστημα Παιδείας, το οποίο υπονομεύεται.  Για την ελεύθερη πληροφόρηση, τον πλουραλισμό που βρίσκεται στο στόχαστρο. Αυτό είναι το παράλληλο πρόγραμμά σας. Αυτό το παράλληλο πρόγραμμα, όμως, δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτα με τις ανάγκες της κοινωνίας, παρά μόνο με την αγωνία σας να μείνετε στην εξουσία.

Αυτό το παράλληλο πρόγραμμα υλοποιείται με μεγάλη ταχύτητα. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από μια ειλικρινή συζήτηση για το τι συνιστά σήμερα πραγματική κοινωνική πολιτική. Αλλά φοβάμαι ότι αυτή την κοινωνική πολιτική δεν μπορείτε να την υπηρετήσετε, διότι καμία κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να υπηρετηθεί, εάν δεν δημιουργηθεί αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα. Η δημιουργία πλούτου - θα το καταλάβετε κάποια στιγμή - είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Αλλιώς, θα μοιράζουμε μονίμως τη φτώχεια μας, αντί να κάνουμε ένα δίκαιο επιμερισμό του πλούτου, που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η χώρα.

Εμείς θα καταθέσουμε σύντομα, στα πλαίσια και του δικού μας προγραμματικού λόγου, ένα εμπεριστατωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής. Στον πυρήνα αυτού του προγράμματος θα είναι μια έννοια, την οποία εξακολουθείτε - για λόγους που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω - να αντιμετωπίζετε με σκεπτικισμό, αν όχι με εχθρότητα. Και είναι η έννοια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το γνωρίζετε πολύ καλά. Αν δεν το γνωρίζετε, μάθετέ το επιτέλους, ότι είναι ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται  σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα μου πείτε ότι είναι και νεοφιλελεύθερο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πράγματι ναι, όντως. Θα τα ακούσουμε και αυτά. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται και σε χώρες σοσιαλδημοκρατικές ως ένα αποτελεσματικό και στοχευμένο, κυρίως στοχευμένο, εργαλείο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας. Δεν σας αρέσουν, όμως, εσάς οι στοχευμένες πολιτικές. Δεν θα περιορίζεται βέβαια η πρότασή μας μόνο εκεί.

Χρειαζόμαστε ένα πλέγμα δράσεων, το οποίο μπορεί να ξεκινά με την επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και θα καταλήγει βέβαια - κατά την άποψή μου - στην πιο σημαντική πραγματική πολιτική κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ισότητας που είναι η στήριξη της προσχολικής αγωγής. Έτσι ώστε όλα τα παιδιά να βρίσκουν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, είτε δημόσιους, είτε με κουπόνι σε ιδιωτικούς πιστοποιημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 
Η Κυβέρνηση αυτή, κύριες και κύριοι συνάδελφοι - το καταλαβαίνει όποιος έχει παρακολουθήσει αυτή τη συζήτηση -  καταθέτει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως ένα βολικό  επικοινωνιακό αντιπερισπασμό.  Είναι ένα δήθεν αντίβαρο στο ασφαλιστικό, προκρούστεια κλίνη του κ. Κατρούγκαλου. Είναι ένα δήθεν αντίβαρο στη νέα φορολογική γκιλοτίνα, η οποία δρομολογείται από τον κ. Αλεξιάδη. Δήθεν αντίβαρο στους κατά τα άλλα αριστερούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι έρχονται, κ. Σταθάκη. Δήθεν αντίβαρο στην αλλεργία που έρχεται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Δήθεν αντίβαρο στις συνεχείς παλινωδίες στην υλοποίηση της απαραίτητης πολιτικής αποκρατικοποιήσεων.

Μόνο που, κ. Τσίπρα, η πλάστιγγα γέρνει πάρα πολύ.  5.7 δις  μέτρα έχουμε από τη μια μεριά φορολογικά και από την άλλη 99 εκ για την αναδιανομή της φτώχειας. Δεν σας πιστεύει κανείς πια. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και η κοινωνική ευαισθησία, το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας έγιναν το συντομότερο ανέκδοτο. Και μαζί με ολόκληρη την κοινωνία, εμείς σας λέμε ότι το ψέμα και η κοροϊδία δεν περνάνε πια στην Ελλάδα σήμερα». 

Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου
για «το παράλληλο πρόγραμμα»


«Κύριε Τσίπρα, μου έκανε πολύ εντύπωση η αρχική σας τοποθέτηση σχετικά με τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Αντί να εκτιμήσετε το γεγονός ότι ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης πήγε στην Ευρώπη και έβαλε πλάτη για τη χώρα, το μόνο το οποίο σπεύσατε να πείτε ήταν για την αλλαγή θέσης της χώρας. Λοιπόν, κ. Τσίπρα, να σας εξηγήσω κάτι: Δεν με λένε Πάνο Καμμένο. Αυτά που είπατε για τα hot spots, ότι είναι εστίες εντάσεων, δεν τα είπα εγώ. Αυτά που αναφέρατε για κλειστά σύνορα, δεν τα είπα εγώ. Οι δικοί σας υπουργοί τα είπαν, κύριε πρωθυπουργέ.

Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να είστε λίγο πιο προσεκτικός. Και όταν αναφέρεστε, όταν μιλάτε, εν πάση περιπτώσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για αλλαγή στάσης, θα περίμενα τουλάχιστον, κ. Τσίπρα, να θυμάστε τι έλεγε η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ. Ότι η Ε.Ε. είναι ιμπεριαλιστική δύναμη και ξεκαθάριζε, η διακήρυξη, ότι θέλετε Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Εδώ συζητάμε για την πιο μνημειώδη γεωπολιτική κυβίστηση που έχει γίνει σε αυτή την αίθουσα. Δηλαδή, αν βρισκόταν εδώ ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σας έλεγε “Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”. Και αναφέρεστε σε αλλαγή στάσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Και εν πάση περιπτώσει, δεν ακούσαμε ποτέ από εσάς, κ. Τσίπρα, μια αυτοκριτική για τις παλινωδίες της πολιτικής σας, το πρώτο 8μηνο, στο ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Εγώ με μεγάλη αξιοπρέπεια στην Ευρώπη δεν τις ανέδειξα. Αλλά εδώ έχω μια ευθύνη. Να θυμίσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία τι έκανε η τότε αρμόδια υπουργός σας, που μιλούσε για τους “μετανάστες που λιαζόντουσαν”. Και είχε αυτή τη νοοτροπία ότι θα μπορούσαν όλοι να περνάνε από την Ελλάδα, να πηγαίνουν στην Ευρώπη και η Ευρώπη να αδιαφορεί παντελώς για τις εξελίξεις.

Αυτά κάνατε κ. Τσίπρα. Και, προφανώς, στείλατε μηνύματα σε όλους τους διακινητές ότι ο ευκολότερος τρόπος εισόδου ήταν από τα ελληνικά σύνορα. Μη τα ξεχνάμε αυτά. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα στη Συρία οξύνθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Δεν υπάρχει, όμως επίσης, καμία αμφιβολία, κ. Τσίπρα, ότι ένα μεγάλο μέρος των όσων εισέρχονται σήμερα στην ελληνική Επικράτεια δεν είναι πρόσφυγες. Είναι παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι έρχονται από διάφορες χώρες, διότι κάποιος τους έστειλε ένα μήνυμα ότι μπορείτε, πολύ εύκολα, να μπείτε από την Ελλάδα για να φτάσετε στην Ευρώπη. Και γι’ αυτό έχετε ευθύνη κ. Τσίπρα, εσείς και οι υπουργοί σας. Οι οποίοι οδήγησαν την Κυβέρνηση σε μια αναδίπλωση - καλοδεχούμενη αναδίπλωση - πλην όμως έπρεπε να φτάσουμε στα απόλυτα όριά μας. Έπρεπε να απειληθούμε με έξοδο από τη Σένγκεν, για να σοβαρευτείτε επιτέλους. Έπρεπε να αναθέσετε την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όλα αυτά έγιναν λόγω των δικών σας καθυστερήσεων.

Δεν τα ανέδειξα στην Ευρώπη. Διότι στην Ευρώπη οφείλουμε να έχουμε εθνική στρατηγική. Και πράγματι σήμερα υπάρχει ένας κοινός τόπος για το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής. Για το τι έγινε όμως, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, υπάρχουν ευθύνες. Και αυτές οι ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί.

Τώρα, πάμε λίγο στα υπόλοιπα. Βλέπω μια επιθυμία δική σας, κ. Τσίπρα, κάθε φορά που μιλάτε να αναφέρεστε μονότονα μόνο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Είναι βολικό πλυντήριο, λοιπόν, οι εκλογές; Αυτό μας λέτε; Ένα βολικό πλυντήριο για όλες τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Και καλά, εμείς να σας πιστέψουμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν σας πιστεύει η κοινωνία. Για ρωτήστε έναν πολίτη σήμερα, κ. Τσίπρα, εάν πιστεύει ότι τα πράγματα σήμερα στη χώρα είναι καλύτερα από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Για δείτε λίγο. Δεν θα αναφερθώ στις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου. Καταλαβαίνω αυτές μπορεί να σας ενοχλούν. Αλλά θα αναφερθώ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, οι οποίες δίνουν την εικόνα μιας κατεστραμμένης χώρας. Μιας χώρας στην οποία δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Μιας χώρας, η οποία ως καρυδότσουφλο, πορεύεται σε συνθήκες αστάθειας. Και αυτές οι δημοσκοπήσεις, αυτά τα αποτελέσματα στην κοινή γνώμη είναι αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής.

Τώρα, για τις περήφανες διαπραγματεύσεις του 7μηνου, γιατί επανέρχεστε; Το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη πλανάται πάνω από αυτή την αίθουσα. Εδώ είναι και μας ακούει. Και σας άκουγε και εσάς. Και μιλάει ο κ. Βαρουφάκης για όλα αυτά, τα οποία συνέβησαν. Θα τη μάθουμε την αλήθεια κάποτε, κ. Τσίπρα, για το τι ακριβώς έγινε αυτό το 7μηνο. Θα τη μάθουμε, μην ανησυχείτε. Θα τη μάθουμε την αλήθεια και τότε θα φανεί, σε όλο του το εύρος, τι πραγματικά γνωρίζατε εσείς για τα παράλληλα σχέδια, για την ενδεχόμενη κατάληψη του Νομισματοκοπείου. Τι κάνατε για όλα αυτά, επιτέλους; Δεν έχετε απαντήσει. Λοιπόν, αυτά οι Έλληνες πολίτες δεν τα ξεχνάνε εύκολα. Εδώ, λοιπόν, θα είμαστε και αυτά να τα θυμηθούμε.

Τώρα, ως προς τα αγγλικά και τα ελληνικά και ποια νομοσχέδια ερχόντουσαν στα αγγλικά: Το 3ο μνημόνιο, το οποίο διαιώνισε αυτή την κατάσταση, κ. Τσίπρα, ήρθε στα αγγλικά. Δεν το γράψατε εσείς. Στα αγγλικά ήρθε. Και το φέρατε μέσα σε 48 ώρες να ψηφιστεί. Εσείς που λέγατε ότι θα σκίσετε μνημόνια. Λοιπόν, μην προκαλείτε, επιτέλους, και τη μνήμη μας.

Τώρα, ως προς το ζήτημα των διαρροών που υποτίθεται ότι κάναμε ή δεν κάναμε μετά τη συνάντηση που είχα με την κυρία Καγκελάριο. Κοιτάξτε, κ. Τσίπρα, ίσως σας φαίνεται παράξενο ότι υπάρχει ένας πολιτικός αρχηγός, που τα ίδια πράγματα που λέει εδώ, τα λέει και στο εξωτερικό. Καταλαβαίνω ότι αυτό, σας είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε. Λοιπόν, εγώ επαναλαμβάνω σε αυτή την αίθουσα: Δεν ψηφίζουμε ούτε εύκολα, ούτε δύσκολα. Ψηφίζουμε σωστά και καταψηφίζουμε τα λάθος. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό; Για να το ξεκαθαρίσουμε τελείως λοιπόν. Το ασφαλιστικό είναι λάθος. Γι’ αυτό και δεν το ψηφίζουμε, κ. Τσίπρα.
Ως προς το ενδιαφέρον αυτό έντυπο, το οποίο καταθέσατε στα πρακτικά, είναι η πρώτη φορά - προσέξτε - είναι η πρώτη φορά που βλέπω να κατατίθεται όχι επίσημο έγγραφο, αλλά ένα φυλλάδιο. Ένα ενδιαφέρον φυλλάδιο, χωρίς ημερομηνία, κ. Τσίπρα. Δεν λέω ότι είναι πλαστό. Απλά λέω ότι είναι παλιό. Λέω ότι είναι προγενέστερο της υπουργικής απόφασης, αυτό λέω. Και αυτοί οι οποίοι σας δίνουν όλα αυτά τα έντυπα, καλό είναι, κ. Τσίπρα, να σας ενημερώνουν καλύτερα. Μη σας εκθέτουν. Γιατί όταν καταθέτουμε κείμενα στα πρακτικά, ενίοτε μπορεί κάποιος να εκτεθεί.

Εμείς, λοιπόν, κ. Τσίπρα, αποδεικνύουμε έμπρακτα και με λόγια τι είναι αυτό το οποίο κάνετε. Σας το είπα από την πρώτη στιγμή, σε αντίθεση με αυτά τα οποία κάνατε εσείς. Και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια είπαμε το νομοσχέδιο αυτό έχει και σωστές ρυθμίσεις, τις οποίες θα τις ψηφίσουμε. Είπαμε όμως με την ίδια ειλικρίνεια και την ίδια ένταση, ότι το νομοσχέδιο αυτό προφανώς δεν είναι λύση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Εκεί έξω η κοινωνία βράζει, κ. Τσίπρα, και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Και βράζει, όχι μόνο διότι είστε αναποτελεσματικοί. Βράζει διότι η κοινωνία δεν μπορεί να ξεχάσει, κ. Τσίπρα, τα ψέματα, τα οποία είπατε στον ελληνικό λαό. Όσο και αν εσείς θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για να ξεπλυθείτε από αυτά τα οποία είπατε, θα σας καταδιώκουν αυτά τα ψέματα. Θα σας καταδιώκουν για όλη σας τη διαδρομή. Και γι’ αυτό σας κρατά υπόλογο σήμερα ο ελληνικός λαός».