Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Εργοδοτικός εμφύλιος για τις ασφαλιστικές εισφορές - Πυρ ομαδόν από ΕΒΕΑ για το «ΝΑΙ» ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ στο κυβερνητικό σχέδιο

Εργοδοτικός εμφύλιος για τις ασφαλιστικές εισφορές
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος
 
Εργοδοτικό εμφύλιο προκάλεσε η συγκατάθεση των τεσσάρων κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, για να μη μειωθούν οι συντάξεις, με την επιμελητηριακή κοινότητα της χώρας να εκφράζει σύσσωμη την αντίρρησή της.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων. Αντίθετα, πρέπει να συνδυαστεί με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Την πλήρη αντίθεσή του στην κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, χαρακτηρίζοντας το φόρο «κεφαλικό».

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους των εργοδοτικών φορέων, έκανε λόγο για κοινωνικά άδικο μέτρο και κυρίως οικονομικά αναποτελεσματικό, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και σε απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ανάλογη στάση τήρησε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.
Οπως εξήγησε, έστω και 1% να αυξηθούν οι εισφορές για μία μικρή επιχείρηση, αυξάνεται αμέσως το κόστος λειτουργίας της. Μια τέτοια πρόταση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγούσε τον επιχειρηματία σε περικοπή προσωπικού για να κρατήσει ανοιχτό το κατάστημά του. «Συζητάμε μία λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η κατακόρυφη αύξηση της “μαύρης” εργασίας».

Η συμφωνία πήρε πολιτικές διαστάσεις, με το βουλευτή της Ν.Δ. Aδωνι Γεωργιάδη να τη χαρακτηρίζει «βατερλώ των εργοδοτικών οργανώσεων». Κατά τα λεγόμενά του, έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη, γεγονός που «κάνει τις επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές και έχουμε κάνει αγώνα να ρίξουμε τις ασφαλιστικές εισφορές πέντε μονάδες με την κυβέρνηση Σαμαρά. Τώρα, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων υποχωρούν στην απόφαση Τσίπρα να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, αυτό είναι κάτι πρωτοφανές», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης διερωτώμενος:

«Είναι δυνατόν στη χώρα που πάμε για ρεκόρ ανεργίας ή δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να τα βγάλουν πέρα με το μήνα, οι εκπρόσωποί μας να λένε “ναι” στις προτάσεις Τσίπρα;».


ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
ifentouri@e-typos.com