Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Η Ελλάδα «άγκυρα σταθερότητας», αλλά το ΔΝΤ αδιαφορεί

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Την ίδια ακριβώς ημέρα (20 Ιανουαρίου) που ο κ. Τσίπρας συναντιόταν στο Νταβός με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «μακρύ χέρι» του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών και ίδρυμα όπου μόνο οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα βέτο, λάμβανε μια πολύ σημαντική απόφαση.
Σύμφωνα με αυτήν, καταργείται η λεγόμενη συστημική εξαίρεση από τους κανόνες δανεισμού του, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ήταν η μέρα που ο Διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μία σημαντική μεταρρύθμιση αναφορικά με το πλαίσιο κατ’ εξαίρεση πρόσβασης σε δανεισμό από το Ταμείο, που περιλαμβάνει την άρση της συστημικής εξαίρεσης, η οποία καθιερώθηκε το 2010. Ο στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να προσαρμόζονται καλύτερα οι αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ στις ιδιαιτερότητες του χρέους των μελών του, αποφεύγοντας τα μη αναγκαία κόστη για τα μέλη, τους πιστωτές τους και το σύστημα συνολικά. Για τη διαμόρφωση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, το επιτελείο του ΔΝΤ διεξήγαγε εκτεταμένες διαβουλεύσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους, περιλαμβανομένων παραγόντων της αγοράς.
Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κεντρικό στοιχείο του έργου του ΔΝΤ για την αποτροπή και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιου χρέους. Το ΔΝΤ παρουσίασε το 2013 ένα πρόγραμμα εργασίας με τέσσερις άξονες για την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους. Δύο από τα τέσσερα στοιχεία αυτής της εργασίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί: Αυτό που αφορά στην ενίσχυση του συμβατικού πλαισίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων από συλλογικές δράσεις (Οκτώβριος 2014) και στη μεταρρύθμιση της πολιτικής του ΔΝΤ σχετικά με τη μη ανοχή ληξιπρόθεσμων χρεών σε επίσημους πιστωτές (Δεκέμβριος 2015). Το ΔΝΤ θα εξετάσει αργότερα φέτος το τέταρτο και τελικό στοιχείο του έργου αυτού, το οποίο θα καλύπτει θέματα σχετικά με την εμπλοκή οφειλετών - πιστωτών κατά την αναδιάρθρωση του χρέους, περιλαμβανομένης μίας επανεξέτασης της πολιτικής του ΔΝΤ για τον δανεισμό σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες πιστωτές.
Αναλυτικές λεπτομέρειες των τελευταίων μεταρρυθμίσεων όσον αφορά το πλαίσιο για την κατ΄ εξαίρεση πρόσβαση σε δανεισμό από το ΔΝΤ, περιλαμβανομένης της αξιολόγησης του Εκτελεστικού Συμβουλίου, θα δημοσιοποιηθούν τις ερχόμενες ημέρες».
Επομένως, ακριβώς αυτή τη στιγμή, το ΔΝΤ αυστηροποιεί τους κανόνες βάσει των οποίων θα χορηγεί τα δάνειά του».
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό – το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού φρόντισε να μας βομβαρδίσει με ανακοινώσεις για τη συνάντηση Τσίπρα-Μπάιντεν – ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι… άγκυρα της σταθερότητας στην Ευρώπη και προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί μια σταθερή Ευρώπη χωρίς σταθερή Ελλάδα.
Αυτά, την ώρα ακριβώς που το ΔΝΤ αποφαινόταν πως δεν ενδιαφέρεται πλέον για τις χώρες που είναι σημαντικές για τη σταθερότητα σε μια ευρύτερη περιοχή.
Βέβαια, οι δύο αντικρουόμενες ειδήσεις – ήγουν η αδιαφορία του ΔΝΤ για τη σταθερότητα και το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για τη σταθερότητα – δεν συνδυάστηκαν, καθώς μεταδόθηκαν μεμονωμένα και σε χρονικά απόσταση.
Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε και όσα ανέφερε για την συνάντηση σε ανακοίνωσή της η προεδρία των ΗΠΑ:
«Ο αντιπρόεδρος [των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Οι ηγέτες συμφώνησαν όσον αφορά τη σημασία που έχει να υπάρξει πρόοδος το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών συζητήσεων με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους. Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εποικοδομητική προσέγγιση την οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνησή του στο Κυπριακό ζήτημα και για τον ηγετικό της ρόλο σε έργα ενεργειακής υποδομής τα οποία ενισχύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Και οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας και στη συνέχιση της προόδου για την επίτευξη μιας πανευρωπαϊκής λύσης στην μεταναστευτική κρίση».
Δηλαδή, οι ΗΠΑ ζητούν τις μεταρρυθμίσεις που ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να μην κάνει επί έναν σχεδόν χρόνο – με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα που επέφερε αυτή η κωλυσιεργία – ενώ τα περί ελάφρυνσης του χρέους δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά το ΔΝΤ, που θεωρεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα την βιωσιμότητα του χρέους.
Και βέβαια – για να μην ξεχνιόμαστε – και ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στα θέματα της αξιολόγησης, που πέρσι τέτοιον καιρό ο κ. Τσίπρας έριχνε στο πυρ το εξώτερον…
Όπως άλλωστε στην (καταραμένη) αξιολόγηση αναφέρθηκαν στο Νταβός και οι κύριοι Μοσκοβισί και Γκάμπριελ, αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας…

elzoni.gr