Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η ρωσική τουριστική αγορά και οι ελληνικές υστερήσεις

Γράφει η
Αντωνία Μπούζα
 
Το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου του 2015 βρίσκει την Ελληνική τουριστική βιομηχανία και τους οικονομικούς κλάδους που συντηρεί,  με αντικρουόμενα συναισθήματα.  
Η περίοδος αυτή, είχε τις θετικές εκπλήξεις της, αλλά και τα αρνητικά της σημεία.
Στα θετικά καταγράφεται, πως παρά τις ανεξήγητες πολιτικές πρωτοβουλίες εν μέσω θέρους για δημοψηφίσματα, εκλογές,   capital  controls κλπ, ισορρόπησε η κατάσταση στην Ελληνική τουριστική αγορά, εκτός από τον μήνα Ιούλιο και στα  αρνητικά, πως  χάσαμε αναδυόμενες και πολλά υποσχόμενες αγορές από πολιτικές υστερήσεις, έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και εξεύρεσης τρόπων απλοποίησης διαδικασιών. Με 15,5 δισ. ευρώ έσοδα και ιστορικό ρεκόρ αφίξεων 26 εκατομμυρίων τουριστών υπολογίζεται πως θα κλείσει η τουριστική χρονιά για το 2015. 

Η συγκυρία των επικίνδυνων καταστάσεων, που ανέκυψαν, όπως        της τρομοκρατίας, της επέκτασης πολέμου σε γειτονικές χώρες και της εν γένει ανασφάλειας στις μετακινήσεις  των τουριστών από τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο της Χώρας μας, ως σταθερή αξία κι ασφαλή χώρα με σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές στον τουριστικό τομέα.
Στη σημαντική για την Ελλάδα, Ρωσική τουριστική  αγορά, δυστυχώς από τις αρχές του περασμένου έτους παρουσιάζονται κλυδωνισμοί, ρωσικά  τουριστικά γραφεία βάζουν  λουκέτο,  ενώ οι κυρώσεις της Δύσης, εντείνουν τα προβλήματα στον τουριστικό κλάδο. Αυτό είχε ως συνέπεια, στη Χώρα μας να υπάρξει πτώση στις αφίξεις από τη Ρωσία και μείον 70% στα έσοδα από τη χώρα αυτή. 
Οι Ρώσοι επισκέπτες μετά το εμπάργκο της Ε.Ε., αλλά και το κρίσιμο ψυχολογικό σκαμπανέβασμα από τον οικονομικό αποκλεισμό τους, στράφηκαν για τουρισμό σε προορισμούς εκτός Ευρώπης, όπως η Τουρκία, Ισραήλ κλπ. 
Η Χώρα μας δυστυχώς, βρέθηκε μετέωρη και ανίκανη να κινηθεί δραστήρια για να συγκρατήσει την πολλά υποσχόμενη Ρωσική αγορά που την εγκατέλειπε, λόγω των κυρώσεων της Ευρώπης, προβάλλοντας όπως θα έπρεπε τα συνδετικά στοιχεία μας με τη Ρωσία. πχ Ορθοδοξία.
Τα πράγματα όμως σήμερα άλλαξαν. 
Οι νέες  εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί  στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επιβάλλουν η Ελληνική  Κυβέρνηση και η αρμοδία Αν.Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού  κ. Κουντουρά, σε συνδυασμό με το Υπουργείο Εξωτερικών, να "τρέξει" κυριολεκτικά, για να εκμεταλλευτεί προς όφελος της Ελλάδας αυτήν τη συγκυρία, διορθώνοντας προβληματικές καταστάσεις στις Προξενικές μας αρχές στη Ρωσία.
Το σύστημα Schengen είναι αυτό που ίσως ισχυριστούν κάποιοι δημιουργεί τα προβλήματα. Ίδιες διαδικασίες όμως, υπάρχουν και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες ακολουθούν άλλες, απλούστερες διαδικασίες και κρατούν σε σταθερά επίπεδα την επισκεψιμότητα. 
Δυστυχώς βλέπουμε πως παρά την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις εκρηκτικά τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και την πτώση του Ρωσικού αεροσκάφους με τουρίστες από το Σινά , η Ελλάδα  δεν διαφοροποίησε επί το απλούστερον τη στάση της σχετικά με τη visa. Αποτέλεσμα είναι να χάνεται ως φαίνεται κι αυτή η ευκαιρία και οι Ρώσοι να προστρέχουν για τουρισμό στην Ιορδανία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την  Ινδία κλπ
Η πρόξενος της Ελλάδας στη Ρωσία , που σύμφωνα με πληροφορίες εντείνει με τη στάση της το αδιέξοδο, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η υπόθεση visa δεν είναι μία απλή γραφειοκρατική διαδικασία που με το πάσο μας θα το λύσουμε και  αντί να δημιουργεί προσκόμματα,  επιβάλλεται να διευκολύνει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους αιτούντες visa Ρώσους πολίτες .
Επιτέλους αυτές οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες άλλων εποχών, όσων έχουν επιφορτισθεί να εκπροσωπούν την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, πρέπει επειγόντως να αλλάξει.
Ακόμη και στη μεγάλη τουριστική έκθεση MITT στη Μόσχα, η Ελλάδα έχει μία υποτονική, μίζερη παρουσία, παραγκωνισμένη σε μία γωνία της έκθεσης, χωρίς να γίνεται έστω και μία προσπάθεια αλλαγής της εικόνας μας, κάποια χρόνια τώρα.
Τη μεγάλη ευθύνη, φυσικά την έχει η πολιτική ηγεσία που έχει και τις τύχες της Ελλάδος στα χέρια της.

elzoni.gr