Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ


Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων, Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας,  εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:



«Η Κυβέρνηση, με την πολιτική της αύξησης των φόρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ακολουθεί, «επιτυγχάνει» τόσο τη συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων όσο και τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα, το 11μηνο του 2015, διαμορφώθηκαν στα 38,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Ενώ εκτιμάται ότι, στο τέλος του 2015, τα φορολογικά έσοδα θα είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας δεακετίας.
Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, στο τέλος Νοεμβρίου, διαμορφώθηκαν στα 83,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εφέτος, δημιουργήθηκε «νέο ληξιπρόθεσμο χρέος» ύψους 11,8 δισ. ευρώ, εκ του οποίου το 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Νοέμβριο.


Διάγραμμα 1
Νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που προστέθηκε στα βιβλία
έως τον προηγούμενο μήνα από το μήνα αναφοράς (σε δισ. ευρώ)

Διάγραμμα 2
Σύνολο φορολογικών οφειλών ιδιωτών (σε δισ. ευρώ) 

Συνεπώς, η Κυβέρνηση, με την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, έχει «στραγγαλίσει» την πραγματική οικονομία, έχει διαλύσει τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Όπως κατέδειξε και το 2014, μόνο η λελογισμένη, σταδιακή μείωση των φόρων και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μπορούν να σπάσουν το φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων και να δώσουν αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία».




.