Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

H πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση! Δεν έχει πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο - Αποκαλυπτικά αποτελέσματα για τη Νέα Δημοκρατία - οι πολίτες πιστεύουν πως ο Εύαγγελος Μεϊμαράκης θα κερδίσει τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 56,5%

H πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση! Δεν έχει πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο - Αποκαλυπτικά αποτελέσματα για τη Νέα Δημοκρατία 

Την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και από την οποία προκύπτει ότι οι Έλληνες πολίτες παραμένουν πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον τους περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Σε ποσοστό 78% οι πολίτες θεωρούν πως τα πράγματα για τη χώρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 13% θεωρεί πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην ίδια ερώτηση απαισιόδοξοι είναι και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που σε ποσοστό 56,5% θεωρούν πως τα πράγματα δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Απογοητευτικά είναι και τα ποσοστά για το βαθμό ικανοποίησης από την κυβέρνηση. Ποσοστό 86% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης και το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης υψηλό και φτάνει στο 70%.

Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη για το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ακόμα κι αν αυτές συνοδεύονται από σκληρά μέτρα. Το 50% των πολιτών δηλώνουν ΟΧΙ να μην εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα, ενώ το 40,5% δηλώνουν πως πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σκληρές μεταρρυθμίσεις. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό που θέλει μεταρρυθμίσεις με σκληρά μέτρα είναι 44,5%.
Στις προβλέψεις τους οι πολίτες είναι επίσης απαισιόδοξοι. Το 73,5% δεν θεωρούν πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα κατορθώσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και το μνημόνιο σε αντίθεση με το 17,5% που το πιστεύουν. Τα αντίστοιχα ποσοστά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι 55,5% που δεν πιστεύουν στην κυβέρνηση και 36,5% που θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο.
Για τον επόμενο ένα χρόνο οι πολίτες σε ποσοστό 43% απαντούν πως η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει σίγουρα, ενώ το 27,5% πιστεύει πως μάλλον θα χειροτερεύσει. Μόλις 21,5% θεωρεί πως ούτε θα χειροτερεύσει αλλά ούτε και θα βελτιωθεί, ενώ συνολικά 6,5% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η οικονομική τους κατάσταση σίγουρα ή μάλλον θα βελτιωθεί.
Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και τις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος, τα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι επίσης εντυπωσιακά. Η μεγάλη πλειοψηφία σε ποσοστό άνω του 60% θεωρούν πως ο νέος πρόεδρος πρέπει να αναδεικνύεται από τη βάση και όχι από ένα Συνέδριο.
Σε μία πρωτότυπη ερώτηση "Αν υποθέταμε πως έχετε μία επιχείρηση και συνέταιρος σας είναι ένας από τους 4 υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας ποιός θα θέλατε να είναι αυτός" πρώτη απάντηση με διαφορά είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ με ποσοστό 33%. Ακολουθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας με ποσοστό 16,5%, ο Άδωνις Γεωργιάδης με 15,5%, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με 14,5% και τελευταίος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 13,5%.
Σε άλλη μία περίεργη ερώτηση 'Αν υποθέταμε πως θέλετε να βγείτε έξω το βράδυ για φαγητό ποιόν θα επιλέγατε να έρθει μαζί σας" η πλειοψηφία 36,5% απάντησε αυθόρμητα ΚΑΝΕΝΑΣ. Δεύτερος έρχεται ο Ε. Μεϊμαράκης με ποσοστό 19%, τρίτος ο Άδωνις Γεωργιάδης που ισοβαθμεί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα με ποσοστό 15,5% και τέταρτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 7,5%.
Στην αντιστοιχη ερώτηση ανάμεσα σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη πλειοψηφία επιλέγει να βγει το βράδυ με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη με ποσοστό 34,5%.
Οι ερωτηθέντες στην ερώτηση "Αν υποθέταμε πως εσείς προσωπικά μπορείτε να επιλέξετε το ποιός θα είναι ο επόμενος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, η πλειοψηφία σε ποσοστό 26,5% απαντούν τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Δεύτερος σε απόσταση αναπνοής με ποσοστό 25% είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας και τρίτος νικητής ο ΚΑΝΕΝΑΣ με ποσοστό 21%.Ακολουθεί τέταρτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 13,5% και τελευταίος ο Άδωνις Γεωργιάδης με ποσοστό 7%.
Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 47,5% επιλέγει τον Εύαγγελο Μεϊμαράκη. Πάντως, οι πολίτες πιστεύουν πως ο Εύαγγελος Μεϊμαράκης θα κερδίσει τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 56,5% και ακολουθεί ο Α. Τζιτζικώστας με ποσοστό 14,5%. Τρίτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 6% και τελευταίος ο Άδωνις Γεωργιάδης με 2%.
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος/ newsit.gr