Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ο αριστερός συμβιβασμός οδηγεί από την άνοιξη στο… καλοκαίρι!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Μετά την άνευ όρων συνθηκολόγηση και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, οι υπουργοί τους και οι βουλευτές τους δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι υποχρεώθηκαν σε συμβιβασμό, άλλοτε επειδή εκβιάστηκαν και άλλοτε ως μια τακτική υποχώρηση.
Μιλώντας μάλιστα ενώπιον της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος.

Είπε:
«Είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που χρειάζεται πολιτικές συμμαχίες, ανάδυση και ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων, συγκρότηση κοινωνικών δικτυώσεων και στρατηγικό σχεδιασμό.

Χρειάζεται όμως και επιμονή, υπομονή αλλά και πρόσκαιρους συμβιβασμούς για να μην γίνει η αριστερά ένας διάττοντας αστέρας. Γιατί σύντροφοι και συντρόφισσες σε αυτόν τον αγώνα δεν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά. Θέλουμε να νικήσουμε».
Αναγνωρίζει δηλαδή στον εαυτό του το δικαίωμα να συμβιβάζεται για να μην πέσει στα πεδία των μαχών, ενώ παλιότερα όλοι μαζί αποκαλούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους «γερμανοτσολιάδες» και «Τσολάκογλου», που… ήθελαν να πολεμούν στο πλευρό των εχθρών!
Και βέβαια, ο δικός του συμβιβασμός έχει ιερή αποστολή. Όπως είπε, «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η άνοιξη του ελληνικού λαού να μην είναι πρόωρη και μικρή. Να έχει συνέχεια.
Να οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε ένα γλυκό καλοκαίρι προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για το βάθεμα της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στο τόπο μας. Να οδηγήσει στο καλοκαίρι της ανάκτησης της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής και εργασιακής προστασίας»!
Δηλαδή, ο δικός του συμβιβασμός θα μας οδηγήσει από την άνοιξη στο καλοκαίρι!
Γι’ αυτό και προέτρεψε τους νεολαίους του κόμματός του:
«Μην έχετε ενδοιασμούς γιατί προχωρήσατε σε συμβιβασμό με την Ευρώπη.
Τα ιστορικά άλματα χρειάζονται ιστορικούς συμβιβασμούς για να σταθούν. Αλλιώς είναι άλματα στο κενό»!
Δηλαδή ο αριστερός συμβιβασμός κινείται μεταξύ άνοιξης και θέρους, ενώ ο δεξιός μεταξύ φθινοπώρου και χειμώνα!
Οπότε… χαλάλι του του (μέχρι πρόσφατα) ασυμβίβαστου.
Και ιδού πώς περάσαμε από την επανάσταση στον συμβιβασμό (με ιερό και… καλοκαιρινό σκοπό, βεβαίως):

-27 Απριλίου 2013, ομιλία Π. Καμμένου στο Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματός του:
«Να ξέρουν καλά, εάν έρθουμε στην εξουσία θα ψάξουμε, θα βρούμε, θα τιμωρήσουμε και θα δημεύσουμε τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει έλεος για κανέναν. Δεν συμβιβαζόμαστε με κανέναν. Θα πληρώσουν, όπως πληρώνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες».

-16 Μαρτίου 2014, Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στη Real News:
«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Και αυτό το είπαμε στην αρχή της κρίσης. Όπως και ότι μία τραπεζική κρίση μετατράπηκε σε κρίση χρέους για όλο τον νότο της Ευρώπης. Για να σωθούν οι τράπεζες θυσιάστηκαν λαοί. Η λύση θα είναι συνολική. Και επειδή απέτυχαν παταγωδώς οι ιεροκήρυκες και οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού να τη δώσουν θα το διεκδικήσουν και θα το πετύχουν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Διεθνής διάσκεψη για το χρέος, συνολική λύση στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, στη διαδικασία για την επίτευξη συνολικής λύσης, εμείς θα συμβιβαστούμε με τις μνημονιακές αγριότητες».

-8 Μαΐου 2014, προεκλογική (για τις ευρωεκλογές) ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Ακροπόλ:
«Δεν συμβιβαζόμαστε με την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ζώνης.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τις δυνάμεις της αγοράς.
Δεν συμβιβαζόμαστε με ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα, που διοικείται αντιδημοκρατικά προς όφελος των ισχυρών.
Δεν συμβιβαζόμαστε με μία Ευρώπη ενάντια στους λαούς.
Συντονίζουμε την δράση της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το μήνυμα μας πρέπει να φτάσει παντού:
Λαοί της Ευρώπης Ενωθείτε.
Για την ανατροπή στην Ελλάδα, για την θεμελίωση μίας άλλης Ευρώπης. Δημοκρατικής, ειρηνικής, κοινωνικής».

-23 Μαΐου 2014, συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στο «Πρώτο Θέμα»:
«Εμείς δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς. Ο λαϊκός παράγοντας και οι κοινωνικές διεργασίες είναι οι πιο κρίσιμοι. Εμείς λέγαμε και λέμε: "ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμος λαός"».

-21 Ιουνίου 2014, Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ:
«Συμβιβασμούς, που διατηρούν το σημερινό, φθαρμένο status quo, συμβιβασμούς, που διαιωνίζουν την τραγωδία των πολλών εν ονόματι της εξουσίας και τους πλούτου των λίγων, ας μην περιμένουν από μας».

-15 Δεκεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, Σκάι τηλεόραση:

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο κόσμος μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αν περάσει κι αυτή η αξιολόγηση της τρόικας θα του κοπεί κι άλλο η σύνταξη, θα του κοπεί το ΕΚΑΣ, θα εισαχθεί ένας μηχανισμός μείωσης των συντάξεων».

-17 Φεβρουαρίου 2015, ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:
«Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος.
Δεν είμαστε διαχειριστές των Μνημονίων.
Έχουμε καθαρή και μοναδική εντολή τη σωτηρία του λαού και του τόπου μας.
Και η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος, όπως μας ζητούν επίμονα αυτές τις ημέρες κάποιοι δανειστές να πράξουμε.
Και, όπως, επίσης, δεν μας ζητούν μόνο κάποιοι δανειστές, αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις εντός της χώρας μας προτρέπουν να βιαστούμε και να συμβιβαστούμε με το Μνημόνιο.
Τους απαντάμε με ειλικρίνεια και καθαρότητα: Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε.
Εργαζόμαστε όμως σκληρά για μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Δηλαδή, για μια συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το Μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, για μια συμφωνία χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα.
Ό,τιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία.
Είναι παράδοση.
Είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας.
Είναι υποχώρηση από την Ευρώπη του Διαφωτισμού και προσχώρηση στην Ευρώπη των τελεσιγράφων παράδοσης.
Είναι αποδοχή της αντίληψης ότι η δημοκρατία και οι εκλογές, αποτελούν μια περιττή διαδικασία και πρέπει να τις καταργήσουμε για τις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης.
Διαβεβαιώνουμε, λοιπόν, κάθε ενδιαφερόμενο ότι η δική μας κυβέρνηση δε δικαιούται να αποδεχθεί και δε θα αποδεχθεί τέτοιου είδους παραχωρήσεις σε κοινές αξίες και αρχές».

-8 Μαρτίου 2015, Π. Καμμένος στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝ.ΕΛ:
«Σημαίνει ότι ο δικός μας ρόλος, αλλά και η δική μας υποχρέωση είναι αυτό το οποίο υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό, τηρήσαμε μέχρι σήμερα και θα τηρήσουμε μέχρι τέλους, ότι δηλαδή εμείς δεν γονατίζουμε, δεν προσκυνάμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν παρεκκλίνουμε από τις «κόκκινες γραμμές» μας, δεν εξαπατούμε τον ελληνικό λαό».

-20 Μαρτίου 2015, Π. Σκουρλέτης, Αντέννα:

«Δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός αν περιλαμβάνει έστω και ένα μνημονιακό μέτρο. Να είμαστε απόλυτα καθαροί. Κρατήστε την ημερομηνία και την ώρα που σας το λέω. Η κρίσιμη φράση είναι αυτή που είπε ο πρωθυπουργός. Ότι το τρένο ξαναμπήκε στις ράγες. Αυτή η δημιουργική ασάφεια ήταν η αναγκαία γέφυρα. Είχε σκοτεινά σημεία. Κάναμε ένα ποιοτικό άλμα. Δεν έρχονται στα υπουργεία (οι τροϊκανοί). Ο κατώτατος μισθός δεν μπαίνει για έγκριση από τους θεσμούς».

-10 Μαΐου 2015, Π. Σκουρλέτης, Real News:

«Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα μιας άλλης εκδοχής του μνημονίου, έστω και με άλλο όνομα».

-17 Ιουνίου 2015, Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με Φάιμαν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Αν δεν έχουμε έναν έντιμο συμβιβασμό και μια οικονομικά βιώσιμη λύση, πάλι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο Όχι».

-7 Σεπτεμβρίου 2015, Π. Καμμένος, συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα:

«Θα συνεχίζουμε να μιλάμε, να καταγγέλλουμε, να στέλνουμε υποθέσεις στη Δικαιοσύνη και να τις στηρίζουμε στα ακροατήρια. Με εμάς συμβιβασμό δεν θα βρουν, ούτε θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός τι θέλει».

-14 Σεπτεμβρίου 2015, Γ. Σταθάκης, προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα:

«Ναι, άξιζε η εξάμηνη διαπραγμάτευση παρά το ότι η συμφωνία που πετύχαμε απέχει από τον έντιμο συμβιβασμό τον οποίο θέλαμε».

Και όλα αυτά ενδεικτικά μόνο παραδείγματα «ασυμβίβαστου» λόγου είναι.
Γιατί μετά ήλθε το… καλοκαίρι του συμβιβασμού!

elzoni.gr