Όπως είχαμε τοποθετηθεί και προσδοκούσαμε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε την δέουσα απόφαση σε όλα τα επίπεδα, για την αντιμετώπιση των φανατικών τζιχαντιστών.
Και μάλιστα έδωσε και τον αναγκαίο διευρυμένο χαρακτήρα που θεωρούσαμε ότι έπρεπε να δώσει, καλώντας όλες τις χώρες να συνδράμουν, όπου κι αν εκδηλωθεί η απειλή τους.
Η απόφαση αυτή είναι ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απειλής, που έχει πολλές ιδιομορφίες σε σχεση με τις παραδοσιακές απειλές για την ειρήνη, αλλά γιατί διαμορφώνει ένα νέο ''Συν-Ανταγωνιστικό Γεωπολιτικό Περιβάλλον", που ενώνει, παρά χωρίζει το κόσμο.
Η κοινή δράση που επιδιώκεται, απαιτεί συνεργασία με περιορισμένους όμως κοινούς σκοπούς.
Ο βαθμός επικάληψης των σκοπών ενός εκάστου εκ των βασικών δρώντων (ΗΠΑ, Ρωσία, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Γαλλία, Βρεττανία, Γερμανία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ισραήλ κλπ), θα καθορίσει και το επίπεδο ταυτόχρονης συνεργασίας και ανταγωνισμού.
Εξαιρετικά σημαντική και αναγκαία είναι και η συμμετοχή μουσουλμανικών χωρών, στην ευρύτατη συμμαχία που πρέπει να δημιουργηθεί. Τα δύσκολα ζητήματα που θα ανακύψουν θα είναι η αναγκη για συνοχή στις αποφάσεις, για κοινούς στόχους, κοινό σχεδιασμό και συντονισμένες δράσεις.
Εάν όλα αυτά επιτευχθούν, θα δημιουργήσουν μία νέα παγκόσμια γεωπολιτική τάξη πραγμάτων, με τη Ρωσία σε νέο αναβαθμισμένο ρόλο για τη παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, όχι ως αντίπαλο πλέον των ΗΠΑ, αλλά ως ισοδύναμο στρατηγικό εταίρο.
Η σχέση αυτή μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τις πολιτικές του ΝΑΤΟ, ενώ θα επιταχύνει τις προσπάθειες ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού στρατού, ώστε να μπορεί να δρα υπό ενιαία διοίκηση, ως τρίτος εξισορροπητικός πόλος, στο τρίγωνο γεωπολιτικών σχέσεων ΗΠΑ- Ρωσίας - ΕΕ.
Η "σύγκρουση των πολιτισμών" κατά Χάντινγκτον φαίνεται να αποφεύγεται, στο βαθμό που στη συμμαχία θα συμμετάσχουν και πολλές μουσουλμανικές χώρες.
Η ιστορική αυτή απόφαση του ΟΗΕ, ξεπερνά κατά πολύ τους περιορισμένους σκοπούς της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, βάζοντας το κόσμο σε νέα εποχή, στην εποχή του "Γεωπολιτικού Συν-ανταγωνισμού".
Στέλιος Φενέκος πρόεδρος ''κοινωνία αξιών''