Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Σε "θερμό" επεισόδιο εξελίσσεται η συντριβή ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό | Νεκρός ο ένας πιλότος - Και ρωσικό ελικόπτερο χτυπήθηκε στη Συρία - Πούτιν: «Πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς των τρομοκρατών»

Στα όρια είναι πλέον οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία με την αιτιολογία ότι παραβίαζε τον εναέριο χώρο της.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πριν από λίγο ότι  «Η κατάρριψη των ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας είναι "πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών». Οι δηλώσεις σύμφωνα με το BBC έγιναν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.
Μιλώντας από το ρωσικό θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα πριν από μία συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο Πούτιν  είπε: «Η σημερινή απώλεια είναι μια πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς των τρομοκρατών. Δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά». Είπε ακόμα ότι: «Το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε πάνω από Συριακό έδαφος με πύραυλο αέρος - αέρος από ένα τουρκικό F16. Επεσε σε έδαφος της Τουρκίας 4 χιλιόμετρα από την Τουρκία. Κανένας από τους πιλότους μας δεν απείλησαν την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας».

Και πρόσθεσε: «Το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. Αντί να έρθουν άμεσα σε επαφή μαζί μας οι Τούρκοι στράφηκαν στους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ για να συζητήσουν το συμβάν. Λες και ρίξαμε εμείς το αεροπλάνο τους και όχι εκείνοι το δικό μας! Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί το Ισλαμικό Κράτος; Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα βρεί την δύναμη να έρθει στα συγκαλά της και να παλέψει μαζί μας ενάντια στο κοινό κακό».
Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο πιλότοι είναι νεκροί και μάλιστα σύμφωνα με το CNN τους γάζωσαν σύριοι αντάρτες.  
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN turk μετέδωσε, επικαλούμενο τοπικές πηγές ότι ο ένας από τους πιλότους βρίσκεται στα χέρια τουρκμενικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.
 Την ίδια ώρα, βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση που δρα στην βορειο-δυτική Συρία, όπου επιχειρούν οργανώσεις όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και όπου δεν υπάρχει παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, στο πρακτορείο Reuters.  
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ  
Προσοχή σκληρό βίντεο

To βίντεο, εμφανίζει έναν Ρώσο πιλότο ακίνητο στο έδαφος."Ενας ρώσος πιλότος", ακούγεται να λέει μία φωνή από μία ομάδα συγκεντρωμένων ανδρών. "Ο Θεός είναι μεγάλος", λέει άλλη φωνή.ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός. μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές. Το ίδιο μετέδωσε και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές.
Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη τους. Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ερευνούν την περιοχή για την ανεύρεση των πιλότων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Reuters και ένα ρωσικό ελικόπτερο χτυπήθηκε κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Σύροι μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον ενός ρωσικού ελικοπτέρου αναγκάζοντάς το να πραγματοποιήσει επείγουσα προσγείωση σε μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις επαρχία Λαττάκεια, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συριακή ανταρτική οργάνωση, που έχει προμηθευτεί αμερικανικούς πυραύλους Tow, ανέφερε πως οι μαχητές της χτύπησαν το ελικόπτερο με αντιαρματικό πύραυλο.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.
Σύμφωνα με την Αγκυρα, τουρκικά F-16 S κατέρριψαν σήμερα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, όμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε προειδοποιήσει από τις 5 Οκτωβρίου γι΄ αυτό που σήμερα έπραξε η Τουρκία.
“Η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου της”, είχε πει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, έπειτα από περιστατικό που προκλήθηκε στην μεθόριο με τη Συρία από ένα ρωσικό αεροσκάφος.
Το ΝΑΤΟ "παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Αγκυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Όπως ανακοινώθηκε στις 18.00 θα γίνει έκτακτη σύγκλιση του ΝΑΤΟ μετά από αίτημα της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά από το 1950 που χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται και καταρρίπτει ρωσικό στόχο, σύμφωνα με το ο ΝΑΤΟ "παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Αγκυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Όπως ανακοινώθηκε στις 18.00 θα γίνει έκτακτη σύγκλιση του ΝΑΤΟ μετά από αίτημα της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά από το 1950 που χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται και καταρρίπτει ρωσικό στόχο, σύμφωνα με το Reuters..
 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία "πολύ σοβαρό γεγονός", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.
"Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος", δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.
Ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τον τουρκικό στρατό. Ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία για το θέμα της τρομοκρατίας αλλά και για το Κυπριακό, θα συμμετείχε στη συνεδρία της Ομάδας Κοινού Σχεδιασμού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - Reuters