Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ο Πρόεδρος της Δράσης κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:Η κρυφή βόμβα του ασφαλιστικού δεν ήταν καθόλου κρυφή…



09.10.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κρυφή βόμβα του ασφαλιστικού δεν ήταν καθόλου κρυφή…


H «κρυφή βόμβα» που παρουσιάζεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα, για το επιπλέον έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων –με κύριο συστατικό τις 327.000 μη αποδιδόμενες συντάξεις (και εφάπαξ)-, δεν ήταν καθόλου κρυφή. Πριν 2,5 χρόνια, από το 2013, με 4 διαδοχικές ερωτήσεις στην Επιτροπή[1] είχα επισημάνει ότι υπάρχει αυτό το έλλειμμα και είχα ζητήσει να αξιολογηθεί από την Επιτροπή, ενώ με άρθρα και δηλώσεις είχα προσπαθήσει να ενημερώσω πολίτες και πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς κανείς δεν ήθελε να ακούσει.

Αντίθετα όλοι συνειδητά επέλεξαν να αποκρύψουν αυτό το έλλειμμα. Η τότε κυβέρνηση το απέκρυπτε για να συνεχίσει να δίνει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (μέση ηλικία συνταξιοδότησης στο δημόσιο τα 56 χρόνια) και «κοινωνικό μέρισμα» επί ανυπάρκτου στην ουσία πλεονάσματος. Η  τότε αντιπολίτευση το απέκρυπτε για να συνεχίσει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης αποφάσισε τελικά να το αποκρύψει, όπως φαίνεται από την σειρά των ερωτήσεων, όπου στις τρείς πρώτες απέφυγε να απαντήσει και στην τέταρτη υιοθέτησε την ερμηνεία ότι δεν προβλέπεται η συμπερίληψή του στο έλλειμμα που επισήμως εμφανίζει, πιθανότατα για να μην προκύψει και σε άλλα κράτη μέλη αυξημένο έλλειμμα.

Τώρα, μετά από 2,5 χρόνια, όλοι το ανακαλύπτουν γιατί απλούστατα έρχεται η ώρα να πληρωθεί [2]. Τελικά όμως το κύριο πρόβλημα δεν ήταν το κρυφό έλλειμμα. Το πρόβλημα ήταν -και είναι- η φανερή υποκρισία και ο απίστευτος και ιδιοτελής στρουθοκαμηλισμός.

[1] http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2013-008078+0+DOC+XML+V0//EL&language=el
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2013-009840+0+DOC+XML+V0//EL&language=el
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2013-010647+0+DOC+XML+V0//EL&language=el
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2014-000106+0+DOC+XML+V0//EL&language=el

[2] Κάτι που εξ αρχής όλοι γνώριζαν αφού επρόκειτο για οικονομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν αμετάκλητα από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης και έχουν συγκεκριμένο και προβλέψιμο κατά 99% αποτέλεσμα, αφού οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία), θα πληρώσουν τελικά τις σχετικές συντάξεις από αυτήν την ημερομηνία.