Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Σαρωτικές αλλαγές- προς το χειρότερο- στο ασφαλιστικό

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που προωθούνται σε ασφαλιστικό και συντάξεις μέσα στον Οκτώβριο με βάση το νέο νόμο και τις προτάσεις Κατρούγκαλου.

Πλέον, το κράτος θα χρηματοδοτεί και θα εγγυάται ένα μέρος από τη σύνταξη των ασφαλισμένων, τη λεγόμενη Εθνική Σύνταξη, το ύψος της οποίας πιθανότατα θα κυμαίνεται μεταξύ των 380 και 400 ευρώ και θα καταβάλλεται μόνον όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει το 67ο έτος.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η πρώτη αλλαγή που προωθείται έχει να κάνει με το ποσό που παίρνουν ως σύνταξη οι ασφαλισμένοι καθώς μπαίνει “αυτόματος κόφτης” που θα υπολογίζει το έλλειμμα των ταμείων. Οι συντάξεις δηλαδή των ασφαλισμένων θα αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με το μέγεθος του ελλείμματος των ταμείων.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή αφορά τους νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους, για τους οποίους υπάρχουν «ηλεκτρονικές καρτέλες» εισφορών από το 2001 και μετά, η σύνταξη που θα παίρνουν για 35 έτη εργασίας και πληρωμής εισφορών θα αντιστοιχεί στο 50% των μέσων αποδοχών που είχαν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του εργασιακού τους βίου. Σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξουν μικρές αναπροσαρμογές για τους παλιούς ασφαλισμένους.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στην ενοποίηση των ταμείων. Σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλισμένοι σε ό,τι αφορά στην κύρια σύνταξη τους θα υπάγονται σε ένα ταμείο, το ΙΚΑ, ενώ τα επικουρικά μετατρέπονται σε επενδυτικά ταμεία.

Τέλος, η τέταρτη αλλαγή αφορά στις εισφορές οι οποίες θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι, με ελαφρώς μικρότερα ποσοστά από τα σημερινά και θα εισπράττονται όπως ο φόρος εισοδήματος.


iefimerida.gr
airetos.gr