Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Διεθνής Τύπος: Μια σταθερή κυβέρνηση μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε καλή πορεία και μια ασταθής να τη στείλει στην κόλαση

Διεθνής Τύπος: Μια σταθερή κυβέρνηση μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε καλή πορεία και μια ασταθής να τη στείλει στην κόλαση
Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος είναι για άλλη μια φορά η Ελλάδα, καθώς ο παγκόσμιος Τύπος παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή εκλογική διαδικασία και δηλώνει αδύναμος να προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η προσφυγή στις κάλπες είναι είτε μια ευκαιρία για την Ελλάδα είτε η τελευταία της ευκαιρία» γράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο Χιούγκο Ντίξον. «Όποιος και αν βγει πρώτος στις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να τα παίξει όλα για όλα. Αν ο νικητής δημιουργήσει μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας και ορίσει ως υπουργούς ανθρώπους που θα κάνουν δουλειά, τότε η χώρα μπορεί να μπει σε έναν ενάρετο κύκλο. Διαφορετικά, ρισκάρει να παραμείνει στο καθαρτήριο ή ακόμα και να την στείλουν στη κόλαση» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, και συνεχίζει: «Ούτε ο κεντροδεξιός Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ούτε ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να έχουν μεγάλη πλειοψηφία στο ντέρμπι αυτό –ακόμα και αν λάβουμε υπόψη ότι το πρώτο κόμμα θα λάβει άλλες 50 έδρες στο Κοινοβούλιο των 300».

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι καθώς η Ελλάδα ψηφίζει, ο Αλέξης Τσίπρας πολεμάει για άλλη μια φορά για την «πολιτική του ζωή». «Όλα τα μάτια θα είναι πάνω στη χώρα, που έχει πληγωθεί από την ύφεση αλλά και την εύθραυστη εκεχειρία με τους δανειστές της Ευρωζώνης. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, νέες περικοπές και περαιτέρω οικονομική μιζέρια μοιάζουν αναπόφευκτα» γράφει το άρθρο, και συνεχίζει: «Αλλά η ελληνική τραγωδία, που ούτε κατά διάνοια δεν πλησιάζει στο τέλος της, παίζεται στο παρασκήνιο μιας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ετοιμάζεται να ξεσπάσει».

Η οικονομική ιστοσελίδα MarketWatch, πάλι, αναφέρει ότι αυτό που έχει γίνει εμφανές το τελευταίο διάστημα είναι ότι η Αθήνα δεν μπορεί να…αντιταθεί στους Ευρωπαίους εταίρους της. «Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει περίπου τα ίδια πράγματα» εξηγεί το MarketWatch, και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησε τον σκεπτικισμό με τον οποίο έβλεπαν οι εταίροι τη θέση ότι η Ελλάδα δικαιούται ιδιαίτερη προσοχή».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με τη σειρά του, αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ένα τελευταίο…κάλεσμα των ψηφοφόρων την Κυριακή το πρωί, μετά από μια χρονιά που τον είδε να υποκύπτει στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πιστωτών. «Είναι η τρίτη φορά που οι Έλληνες ψηφίζουν φέτος, μετά από τις εκλογές που ανέβασαν τον Τσίπρα στην εξουσία και ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι ψηφοφόροι τον υποστήριξαν για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους για τη συμφωνία μόνο και μόνο για να συμφωνήσει λίγο αργότερα» γράφει το πρακτορείο, και συνεχίζει: «Με τους ψηφοφόρους να είναι πλέον εξουθενωμένοι και τα μεγάλα κόμματα να συμφωνούν στην επιβολή του προγράμματος στήριξης, υπάρχουν σημάδια ότι η προσέλευση του κόσμου θα είναι άλλον μικρή –κάτι το οποίο θα ευνοήσει τους συντηρητικούς και όχι τον χαρισματικό κ. Τσίπρα».

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο ασταθής τρόπος με τον οποίο κυβέρνησε τη χώρα και οι καθυστερήσεις παρέτειναν την αγωνία των ελλήνων, επιδείνωσαν την οικονομική κρίση και κατέστρεψαν την ανάκαμψη.