Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Σωτήρης Χατζάκης: "Η δίωξή μου είναι καθαρά πολιτική και ωμά εκβιαστική"

Σωτήρης Χατζάκης: `Η δίωξή μου είναι καθαρά πολιτική και ωμά εκβιαστική` 
Για πολιτική δίωξη κατηγορεί την κυβέρνηση και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη ο σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης. Ο «πόλεμος» μεταξύ τους ξεκίνησε τον Απρίλιο μετά την απόφαση του υπουργού να ανακαλέσει το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με την αιτιολογία ότι μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν αναρτούσε τις συμβάσεις έργου στη «Διαύγεια» όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά και ότι συνήψε τρεις συμβάσεις έργου ως σκηνοθέτης ενώ ο νόμος επιβάλλει έως δύο ετησίως. Όπως μάλιστα είχε τότε ανακοινώσει ο υπουργός είχε ζητήσει μετά την απομάκρυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή να γίνει πλήρης και εξονυχιστικός διαχειριστικός έλεγχος στο Εθνικό Θέατρο, το πόρισμα του οποίου διαβιβάστηκε χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Με δημόσια δήλωσή του λοιπόν ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης υποστηρίζει ότι:

«Με σημερινό δελτίο τύπου, ο κ. Ξυδάκης ανακοίνωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι διαβίβασε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου για το πόσες συμβάσεις υπέγραψα το έτος 2014.
Στα ανεπίτρεπτα υπονοούμενα δημόσιου ανδρός απαντώ με απλές αλήθειες.

Η πρώτη:  Υπέγραψα και αμείφθηκα για δύο και μόνο εργασίες μου, όπως επιτρέπει ο νόμος. Για τη σκηνοθεσία του έργου «Πρόβα Νυφικού» και του έργου «Fantastico». Για καμία άλλη.

Η δεύτερη: Υπέγραψα και δεν αμείφθηκα ούτε ένα ευρώ για την σκηνοθεσία του έργου «Μυστικοί Αρραβώνες». Υπάρχει αδιάψευστη απόδειξη το αριθμημένο μπλοκ παροχής υπηρεσιών μου, θεωρημένο από την Εφορία, τα χρηματικά εντάλματα του ίδιου του Εθνικού Θεάτρου και οι πεντακάθαρες βεβαιώσεις των αρμοδίων στελεχών του. Και υπάρχει η αντίστοιχη μηδενική (άνευ αμοιβής) σύμβαση στο Διοικητικό Τμήμα του Εθνικού Θεάτρου. Και στο ηλεκτρονικό αρχείο του.

Η τρίτη: Όποιος τρίτος έχει υποστηρίξει το αντίθετο με την προηγούμενη αλήθεια, ή έχει αποσιωπήσει ή παρασιωπήσει τα πραγματικά περιστατικά, θα λογοδοτήσει.

Η τέταρτη: Όποιος υπάλληλος (στους οποίους περιλαμβάνεται και ο κ. Ξυδάκης) στην άσκηση των καθηκόντων του έχει επιχειρήσει να διαστρεβλώσει τις πιο πάνω αλήθειες με σκοπό να με εκθέσει σε δίωξη ή τιμωρία εν γνώσει του ότι είμαι αθώος θα λογοδοτήσει ποινικά. Η κατάχρηση εξουσίας είναι δεδομένη. Στα θέματα τιμής και υπόληψης δεν παίζω. Η δίωξή μου είναι καθαρά πολιτική και ωμά εκβιαστική.

Η πέμπτη: Χαίρομαι που η διαβίβαση της υπόθεσης στον κ. Εισαγγελέα θα οδηγήσει στο να λάμψει η αλήθεια το συντομότερο δυνατό. Αύριο θα ζητήσω από τον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών το πλήρες, γοργό και άμεσο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης».

Ο «πόλεμος» που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη και το σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου είναι μακρύς και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες όπου αναμένεται να ακουστούν πολλά και από τις δύο πλευρές…!

Γρηγόρης Μελάς/  newsit.gfr