Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Οι εκλογές είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός




Συνέντευξη
του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη
στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ  
και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλημέρα κ. Μεϊμαράκη.

ΕΥ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Γεια σας κ. Κοτταρίδη, Χρόνια Πολλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Χρόνια Πολλά. Είσαστε καλά;

ΕΥ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ:  Προσπαθώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η Νέα Δημοκρατία έτοιμη για εκλογές; Εσείς μάλλον βλέπετε εκλογές;


ΕΥ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κοτταρίδη, άκουσα το πρωί πολλούς υπουργούς, παρότι τους κάναμε σύσταση στη Βουλή την Παρασκευή να μην εκλογολογούν γιατί δημιουργούν αστάθεια και διότι οι εκλογές κατά βάση αν γίνουν, το διακύβευμα θα είναι το εσωκομματικό τους, άκουσα πολλούς να επαναφέρουν το θέμα των εκλογών και κυρίως τον κ. Σκουρλέτη, γιατί τώρα θα τους ονοματίζω κιόλας. Γιατί όταν είπα στη Βουλή ότι μιλάνε για εκλογές μου έλεγαν «ποιος, εγώ, εγώ, εγώ;». Ο κ. Σκουρλέτης σήμερα το πρωί σε εκπομπή, αλλά και άλλοι υπουργοί μας μίλησαν για εκλογές. Μας είπαν ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με εκλογές, να δώσει νέα εντολή ο λαός είπε κάποιος άλλος. Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι αφού πήγαμε στο Μνημόνιο, πρέπει ο λαός να δώσει την εντολή. Δηλαδή, πρώτα πήγανε και μετά θα έρθει ο λαός. Και σκέφτομαι ότι ούτε οι ίδιοι πια δεν πιστεύουν τον κ. Τσίπρα; Τόσο πολύ αναξιόπιστος έχει γίνει; Διότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε προ ολίγων εβδομάδων, στην Κεντρική του Επιτροπή και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ότι το εσωκομματικό θέμα θα το λύσει στο συνέδριό τους. Του είπαν μάλιστα αρκετοί εκεί μέσα ότι αν το κάνει το Σεπτέμβριο, θα έχει ψηφιστεί το Μνημόνιο και κάποιοι πιο τολμηροί του είπαν «δεν πιστεύουμε να μας πας και για εκλογές». Εάν λοιπόν πράγματι είναι τόσο τακτικιστής και δεν τον πιστεύει ούτε ο Σκουρλέτης ακόμα, ότι ένα εσωκομματικό του ζήτημα, δεν θα το λύσει εσωκομματικά  στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά πιστεύει ότι θα μας πάει σε εκλογές, που σημαίνει ανακοπή της πορείας της χώρας για αρκετό καιρό και που πιθανό να σημαίνει άλλο ένα Μνημόνιο, ε, τότε βρισκόμαστε προ ενός, ο οποίος πραγματικά δεν θέλω να τον χαρακτηρίσω, αλλά τον χαρακτηρισμό τον αφήνω στους Έλληνες πολίτες. Θεωρώ όμως πάρα πολύ σοβαρό υπουργοί και μάλιστα σαν τον κ. Σκουρλέτη που τον ξέρουμε καλά, να μην τον εμπιστεύονται και να αναφέρουν αυτά που αναφέρουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά πρακτικά μια κυβέρνηση που δεν έχει δεδηλωμένη και δεν μπορεί να βασίζεται ο κ. Τσίπρας ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, τους νόμους που θα φέρει.  Δηλαδή πρέπει να κυβερνήσει. Είναι λογικό να θέλει να πάει σε εκλογές για να μπορέσει να έχει μια αυτοδυναμία για να μπορέσει ως κυβέρνηση να συνεχίσει το πρόγραμμά του και στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

ΕΥ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ : Κύριε Κοτταρίδη αντιληπτό αυτό. Και θα έλεγα και απολύτως δημοκρατικό υπό την προϋπόθεση ότι θα το είχε πει και μάλιστα πριν το Μνημόνιο και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά δεν είναι απαραίτητο ότι ήξερε ότι θα έφευγε η Αριστερή Πλατφόρμα, ότι θα σήκωνε μπαϊράκι.

ΕΥ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί; Το ήξερε. Το ήξερε ότι τόσοι συνάδελφοι που την προηγούμενη φορά δεν είχαν ψηφίσει, δεν θα ψήφιζαν και τώρα και πιθανόν να μην ψήφιζαν και ορισμένοι ακόμα. Και ταυτόχρονα - θα μου επιτρέψετε να σας πω - ότι το ήξερε πριν τους βάλει στο ψηφοδέλτιο. Ο κ. Λαπαβίτσας, ο κ. Λαφαζάνης - μπόλικοι είναι, δεν είναι ανάγκη να τους αναφέρω-  τα είχαν δηλώσει αυτά. Τα πιστεύουν οι άνθρωποι. Και καιρό. Δεν είναι όψιμοι. Δεν είναι μια σκοπιμότητα προσωπική ή υπηρέτηση συμφερόντων. Όχι, πιστεύουν. Πιστεύουν στο εθνικό νόμισμα. Το είχαν δηλώσει, το είχαν πει. Ήξερε ότι είχε κάνει μια αχταρμά Κοινοβουλευτική Ομάδα ο ίδιος για να αποσπάσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Την απέσπασε. Εγώ όμως σας λέω το εξής σε αυτό που λέτε, σε αυτό το πρόβλημα, ότι το εντοπίσαμε και στην συζήτηση τη Παρασκευή και του είπαμε «δώσε λύση». Αυτός θα βρει τη λύση. Εγώ λοιπόν σας λέω ότι με το δικό του αφήγημα και τη δικής τους σκέψη σκέφτεται ότι «θα κάνω εκλογές, θα είμαι πάλι πρώτος, θα έχω περιορίσει τους αντάρτες γιατί θα κατέβουν ναι μεν αλλά θα βγούνε 15-20, θα αλλάξω την Κωνσταντοπούλου και αν βγει με τους ΑΝΕΛ, θα ξανακάνω κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, αν δεν βγει, θα κάνω με κάποιον άλλο», μάλιστα. Αυτό δικαιολογεί εκλογές;  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ε, πως αλλιώς θα το κάνει αυτό;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό δικαιολογεί πράγματι να μπορέσουμε να πάμε τη χώρα πίσω με τέτοιο προβληματισμό, αντί να προσπαθήσει να βρει λύση καταρχήν εσωκομματικά και μετά κοινοβουλευτικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα; Εγώ, δηλαδή, βλέπω ότι είναι μεγάλος πολιτικός τυχοδιωκτισμός, για να λύσεις ένα εσωκομματικό προσωπικό πρόβλημα, να προσφύγεις στο λαό εις γνώσιν σου. Ότι θα χρειαστείς και άλλα επώδυνα μέτρα. Και που πιθανόν, προσέξτε, και οι εταίροι δεν θα το δουν με καλό μάτι ότι μας δίνουν τα χρήματα πάλι και θα πάμε για 5η φορά, μέσα σε 1 χρόνο, για εκλογές, αν προσθέσουμε και τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Άρα, λοιπόν, καταρχήν, θα πρότεινα στους υπουργούς του να σταματήσουν την εκλογολογία. Κάνει πολύ κακό και στους ίδιους. Και δείχνουν πόσο αναξιόπιστος και σε αυτούς έχει καταντήσει ο Τσίπρας, πράγμα το οποίο, θέλω να πιστεύω ότι ορισμένοι το κάνουν άθελά τους, εκτός αν θέλουν να τον προβοκάρουν τον άνθρωπο, οπότε αλλάζει το θέμα. Πρώτον, να σταματήσουν την εκλογολογία και την αστάθεια. Δεύτερον, να ‘ρθει ο ίδιος το ταχύτερο δυνατόν - είχαμε πει να ‘ρθει Δευτέρα, να ‘ρθει Τρίτη, δικαιούται να κάνει και αυτός 5 μέρες διακοπές - να ‘ρθει την Τρίτη, την Τετάρτη, όποτε είναι, να πάρει τις αποφάσεις του, να τις ανακοινώσει και η οικονομία να μπει σε μια σταθερή πορεία προς τα εμπρός, με υλοποίηση του προγράμματος που ψήφισε, γιατί με τις δικές του συζητήσεις και του Καμμένου, ήρθαν αυτά τα μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, τα ψηφίσατε και εσείς, όμως.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν τα ψηφίσαμε. Ίσα, ίσα, όχι μόνο δεν τα υιοθετούμε, ούτε τα εγκρίνουμε και θα δώσουμε και μάχη για να τα αλλάξουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η διαπραγμάτευση δεν έγινε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Προχθές, τι ψήφισε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, δηλαδή;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, η οποία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  και ένα πακέτο μέτρων μαζί…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: …για να μην υπάρξει άτακτη χρεοκοπία, για να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή,  όφειλε να δώσει ψήφο στήριξης της πορείας αυτής. Τα μέτρα, όμως, τα διαπραγματεύθηκαν αυτοί. Και, ήδη, είδατε άρχισαν και να τα εφαρμόζουν, αν και είναι μάλλον ψηφισμένη πιο παλιά αυτή η εγκύκλιος Χαϊκάλη, όπου ο κ. Τσίπρας, πονηρά σκεπτόμενος, έβαλε εκεί κάποιον από τους ΑΝΕΛ, οι ΑΝΕΛ του πρότειναν τον Χαϊκάλη, διότι φαίνεται μόνο αυτός θα μπορούσε να υπογράψει τέτοιες εγκυκλίους και να κάνει μειώσεις συντάξεων. Αλλά θέλω να τονίσω ότι πρέπει να σοβαρευτούμε. Με την κοινή λογική να προχωρήσουμε προς το μέλλον, να χαράξει έναν οδικό χάρτη και η χώρα να βρει μια ομαλότητα και μια σταθερότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκλογές, από ό,τι βλέπω, εσείς δεν θέλετε. Πέραν του σκεπτικού σας ότι είναι κακό για τη χώρα, μήπως θεωρείτε ότι για τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν καλό οι εκλογές στην παρούσα φάση;  

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί να μη γίνουν εκλογές;  Γιατί να μην τις θέλει η Νέα Δημοκρατία; Τι έχει να χάσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ανάλογα που βάζει τον πήχη, δεν ξέρω. 

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μα, πάντα οι αντιπολιτεύσεις θέλουν εκλογές, κ. Κοτταρίδη, διότι ας υποθέσουμε ότι τις ξαναχάνουν οι αντιπολιτεύσεις. Ε, και τι έγινε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποθέτω ότι μπορεί να θέλετε λίγο αργότερα, να περάσουν και τα μέτρα, να τα νιώσει η κοινωνία, να αρχίσει να έχει μια φθορά ο κ. Τσίπρας.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ναι, και τι θα γίνει; Δηλαδή, αν γίνουν εκλογές τώρα και τις χάσει η Νέα Δημοκρατία, τι φοβάστε; Μη φύγω; Μα δεν είμαι δεμένος. Ούτε έχω τέτοια προβλήματα. Ξέρω ότι αν ανακοπεί η πορεία της χώρας, αυτό θα κοστίσει ένα νέο μνημόνιο. Διότι για να παραιτηθεί και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές και να μπει υπηρεσιακή, να γίνουν εκλογές και μετά να ξαναξεκινήσουν οι διερευνητικές και να σχηματιστεί κυβέρνηση, είναι ένας πολύτιμος βασικός χρόνος, ο οποίος τη χώρα θα την πάει πάρα πολύ πίσω. Και όποιος και να έρθει στην κυβέρνηση, είτε είμαστε εμείς, είτε είναι οποιοσδήποτε άλλος, που κατά το δικό μου αφήγημα εμείς θα είμαστε πρώτοι, θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα για να μπορέσει η οικονομία να ξαναπάρει μπροστά. Και, μάλιστα, θα ξαναβρεθούμε περίπου σε ένα σκηνικό παρόμοιο με το ’10. Και τότε ο πολίτης δεν θα συγχωρεί κανέναν. Και αυτά ο πολίτης πρέπει να τα ξέρει από τώρα. Εγώ, λοιπόν, τι είπα και τι πρεσβεύω. Ότι το θέμα πρέπει να λήξει.  Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η αστάθεια, η αβεβαιότητα, που δεν βοηθάει κανέναν. Θέλει να βρει λύση που να μπορέσει να το λήξει; Εσωκομματικά, στο συνέδριο; Δικό του θέμα. Θέλει εκλογές; Εδώ είμαστε. Δεν τις φοβόμαστε. Πάμε. Και να δείτε, αν πάμε με αυτό το επιχείρημα θα καταλάβει ο ελληνικός λαός –και να είναι σίγουρος και ο κ. Τσίπρας και εσείς- ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη. Και θα είναι πρώτη, διότι οι πολίτες θα έχουν κατανοήσει ότι ο κ. Τσίπρας κάνει τις εκλογές για να δραπετεύσει, γιατί δεν έχει άλλο λόγο, αφού μπορεί να το λύσει το θέμα μέσα από το συνέδριο, αφού μπορεί να το λύσει το θέμα μέσα από αυτή τη Βουλή. Αλλά κάνει εκλογές γιατί; Για να δραπετεύσει. Άρα, οι πολίτες γνωρίζουν, κατανοούν. Θα έρθουν και τα εκκαθαριστικά και θα καταλάβουν ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος, ότι οι δόσεις παραμένουν οι ίδιες, ότι φορολογικά θα τα πληρώσουν αυτά, ότι ο ΦΠΑ αυξήθηκε, ότι έρχονται τα νέα μέτρα και όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι οι πολίτες θα τα συνεκτιμήσουν σε μια περίοδο που θα μας πάει τόσο γρήγορα σε εκλογές, μετά μάλιστα και από το δημοψήφισμα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εγώ δεν καταλαβαίνω, όμως, με ποιον άλλον τρόπο μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, να επανέλθει μια σταθερότητα, πέραν των εκλογών στην παρούσα φάση. Λέτε ο κ. Τσίπρας να τα βρει στο συνέδριο; Μα το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο συνέδριο. Είναι μέσα στη Βουλή και στην Κ.Ο.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Κοτταρίδη, εμένα δεν με ενδιαφέρουν αυτά. Ούτε εγώ πρόκειται να του δώσω λύση. Αν θέλει ας με φωνάξει, να τον συμβουλεύσω. Εγώ υποθετικά δεν μπορώ να συζητάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν είναι υποθετικό, είναι πρακτικό.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Υποθετικό είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ…

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Προβλέπουν λύσεις και το Σύνταγμα και ο κανονισμός. Και μπορεί να τις ψάξει και να τις βρει. Αν δεν τις βρει, ας με φωνάξει να του τις πω. Αλλά εγώ να κάνω δημοσίως προτάσεις, χωρίς να μου τις έχει ζητήσεις κιόλας, ε, δεν θα του υποδείξω εγώ τι θα κάνει. Είπαμε να του υποδεικνύουμε κάποια πράγματα, να βάζουμε πλάτη, να δείχνουμε υπευθυνότητα. Ε, όχι κι έτσι. Όχι και τόσο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο, κ. Μεϊμαράκη, επειδή πλέον υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με το θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Υπάρχει τεράστια πίεση και στα νησιά, υπάρχει τεράστια πίεση στην Αθήνα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει 2-3 πράγματα.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν προσπαθεί. Τίποτα δεν έχει κάνει. Τα αντίθετα μηνύματα έχει στείλει εδώ και 6 μήνες. Και η κα υπουργός - δεν μου αρμόζει να μιλάω έτσι, αλλά πρέπει να σας πω - ότι καλά θα κάνει να δώσει την παραίτησή της και να τα αναθέσει σε κάποιον άλλον. Διότι, πάλι εδώ, ο κ. Τσίπρας θα το παίξει θύμα, ότι επέλεξε μια κυρία, η οποία τελικά δεν τα κατάφερε, ενώ ο ίδιος, ο ίδιος έχει κάνει τις επιλογές, ο ίδιος ευθύνεται και για τους υπουργούς του και για την Πρόεδρο της Βουλής και για όλους. Αυτός πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες και να δώσει εντολές. Δεν εκτελούνται οι εντολές; Πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή του υπουργού.  Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Έτσι λειτουργούν οι Δημοκρατίες. Πως θα γίνει, δηλαδή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κάτι τελευταίο. Η Νέα Δημοκρατία, αν σας φώναζε ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου να σας συμβουλευτεί, να του πείτε τη γνώμη σας κ.λ.π. και σας έλεγε, κ. Μεϊμαράκη, θέλω να κάνω μια νέα κυβέρνηση, θα βάλω μερικά στελέχη από το ΠΟΤΑΜΙ, θα ζητήσω και από την κα Γεννηματά να μου στείλει 2-3 ανθρώπους από το ΠΑΣΟΚ, θέλω να μπουν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση αυτή. Θα στέλνατε ανθρώπους;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μόλις με φωνάξει, θα σας πω και την απάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, ευχαριστώ πολύ. Να ‘στε καλά. Καλημέρα.