Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Μεϊμαράκης: Στις 20 Σεπτεμβρίου θα κριθεί αν μπορεί η χώρα να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Για ψέματα και αλαζονεία κατηγόρησε τον Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Χαλκίδα

Μεϊμαράκης: Στις 20 Σεπτεμβρίου θα κριθεί αν μπορεί η χώρα να κάνει ένα νέο ξεκίνημα
Νέα επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε στην πρώτη προεκλογική του ομιλία στην Χαλκίδα, ο Ευάγγελος Μεϊμάράκης, που για άλλη μια φορά κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα.


Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη
στη Χαλκίδα, 28 Αυγούστου


Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα που σήμερα είμαι εδώ μαζί σας. Μαζί στη Χαλκίδα. Μαζί ξεκινάμε αυτό τον αγώνα. Πάμε όλοι μαζί για να κερδίσουμε. Για να ξανακάνουμε την Ελλάδα όπως ήταν. Και να φέρουμε το χαμόγελο στους Έλληνες.

Θα σας μιλήσω από την καρδιά μου, όπως πάντα, όπως με έχετε συνηθίσει. Ξεκινάμε. Ξεκινάμε μαζί, ξεκινάμε από τη Χαλκίδα. Έκανα αυτή την επιλογή, όχι μόνο για ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς λόγους. Θέλω από εδώ, από το κέντρο της Ελλάδας, να απευθυνθώ στο κέντρο της ελληνικής κοινωνίας. Θέλω, πρώτα απ' όλα, να σας πω, Ελληνίδες, Έλληνες, ότι εμείς, η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη, φιλελεύθερη, κεντροδεξιά, Ευρωπαϊκή σύγχρονη παράταξη, βάζουμε στο κέντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Ενδιαφερόμαστε για τον άνθρωπο. Εκφράζουμε το σύγχρονο ανθρώπινο, κοινωνικό, μεταρρυθμιστικό κέντρο. Λέμε «όχι» στην πόλωση και το διχασμό. Όχι στις ακρότητες. Λέμε «ναι» στην ενότητα, «ναι» στη συνένωση δυνάμεων.

Θέλω να τονίσω ότι εμείς, η Νέα Δημοκρατία, επιλέγουμε το δρόμο της συνεννόησης, το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της συναίνεσης. Το δρόμο του μέτρου, της μετριοπάθειας, της λογικής, που τόσο πολύ έχει λείψει τελευταία.
Από εδώ, λοιπόν, από τη γνωστή γέφυρα της Χαλκίδας, στήνουμε γέφυρες με την κοινωνία. Στήνουμε γέφυρες με το αύριο. Στήνουμε γέφυρες για μια καλύτερη πραγματικότητα. Στήνουμε γέφυρες για μια καλύτερη Ελλάδα. Για τη νέα γενιά, για τον εργάτη, τον αγρότη, τον συνταξιούχο, τον μικρομεσαίο, για όλους εκείνους που μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν.


Είναι γνωστό, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, ότι η παραίτηση και η προσφυγή του κ. Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές αποτελεί απόφαση απόδρασης. Προσπαθεί να προλάβει την πλήρη πολιτική του απαξίωση. Και εντυπωσιάζομαι, διότι ενώ οι πολίτες δίνουν εντολή στους πολιτικούς να λύσουν τα προβλήματα, αυτός ξαναγυρνάει την εντολή και ξαναρωτάει τους πολίτες ποια λύση θέλουν στα προβλήματα. Και γι' αυτό ακριβώς, έχουμε συνεχόμενες, επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες. Πάει, λοιπόν, πολύ γρήγορα. Πάει για να προλάβει το λογαριασμό, που καλούνται όλοι οι Έλληνες να πληρώσουν. Το λογαριασμό που θα πληρώσουν πιο ακριβά από όλους μας, κυρίως οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μαγαζάτορες, οι εργαζόμενοι κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

Προσπαθεί και πάλι να κλέψει τις ψήφους των ευκολόπιστων. Προσπαθεί να κλέψει τη συμπάθειά τους. Όμως! Οι Έλληνες τον ξέρουν πια. Τον γνωρίζουν. Γιατί στις 25 Γενάρη έκαναν σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης της δικής μας με το «ροζ συννεφάκι», που είχε πλάσει αυτός στο μυαλό του κάθε Έλληνα μοιράζοντας υποσχέσεις. Σήμερα, όμως, οι Έλληνες έχουν να κρίνουν και να συγκρίνουν τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα αυτό το επτάμηνο με όσα ακριβώς τους έλεγε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο Μαξίμου, απέδειξε πως του ταιριάζουν δύο λέξεις: Απειρία και Ανεπάρκεια. Μας έλεγε ότι είναι άπειρος και πρέπει να τον λυπόμαστε. Και ακριβώς λόγω αυτής της απειρίας, έκανε και τα λάθη που έκανε. Ενώ, είναι γνωστό ότι απαιτείται, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ώρες, να υπάρχει εμπειρία, να μπορείς πράγματι να προβλέψεις πως θα προχωρήσεις στο μέλλον. Και φάνηκε από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου και τη δημιουργική ασάφεια, που μας έλεγε ο πάλαι ποτέ υπουργός Βαρουφάκης. Φάνηκε από το γεγονός ότι δεν είχε  κανένα απολύτως σχέδιο. Ούτε για τη Διακυβέρνηση της χώρας, ούτε για τη διαπραγμάτευση. Φάνηκε και από την επιλογή προσώπων που ο ίδιος έκανε για καίριες θέσεις. Και ήρθε πρόσφατα με συνέντευξή του να μας πει ότι αυτοί δεν άξιζαν της εμπιστοσύνης του. Αλλά δεν αναγνώρισε ότι ο ίδιος έκανε το λάθος της τοποθέτησής τους σε αυτές τις καίριες θέσεις.

Μετά από δύο μήνες, απέδειξε πως του ταιριάζουν άλλες δύο λέξεις. Στην αρχή ήταν η απειρία και η ανεπάρκεια. Μετά από δυο μήνες, απέδειξε ότι είναι και ασυνεπής και αναξιόπιστος. Από εδώ, από τη Χαλκίδα, τον Απρίλη του '14, απέκλειε νέο μνημόνιο, κατηγορούσε όλους τους άλλους. Απέδιδε θράσος σε όσους μιλούσαν για ρήξεις και διαμάχες στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε, έως τις εκλογές υποσχόταν στους πάντες, τα πάντα. Θα σας θυμίσω τι είχε πει στη Χαλκίδα. Και σε κάθε πόλη που θα πηγαίνω θα αναφέρω, για να ξέρουν οι Έλληνες τι υποσχέσεις είχε δώσει, πως τους υφάρπαξε την ψήφο. Είχε τάξει, λοιπόν, το σκίσιμο των μνημονίων, είχε πει για τη διαγραφή του χρέους, είχε πει για την αποκατάσταση των αδικιών, είχε πει για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κι είχε πει και για νέες θέσεις εργασίας. Εδώ στη Χαλκίδα.

Σήμερα, επτά μήνες μετά, αποδεικνύεται πως σε όλα είπε ψέματα. Όλα έγιναν ακριβώς αντίθετα. Έφερε επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές, μας γύρισε στην ύφεση, επιστροφή στα ελλείμματα, υπάρχουν περισσότεροι φόροι, έκρηξη της ανεργίας. Και αυτό, δυστυχώς το ξέρετε πολύ καλά εσείς οι νεότεροι. Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι δυστυχώς, σήμερα, οι συντάξεις άρχισαν να μειώνονται 2% οι κύριες και 6% οι επικουρικές. Αυτές είναι οι «αλήθειες» του κ. Τσίπρα, που έλεγε τότε στη Χαλκίδα. Και είχε καταλήξει εδώ στη Χαλκίδα με το σύνθημα «25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουνε». Εμείς του λέμε: 20 ψηφίζουμε, 21 έρχεται το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων, γιατί θα επικρατεί η σταθερότητα με μια νέα κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

Εκτός από αυτές τις τέσσερις λέξεις, τους τελευταίους δυο μήνες, προσέθεσε κι άλλες τρεις λέξεις που του ταιριάζουν: Αλαζονεία και καθεστωτική νοοτροπία. Αλαζονεία, που τον τυφλώνει, και καθεστωτική νοοτροπία, που αρνείται τη συζήτηση με όλους. Το έδειξε από την πρώτη μέρα, που συγκρότησε την κυβέρνησή του. Το επιβεβαίωσε, όμως, και την ώρα που ανακοίνωνε την παραίτηση και τη φυγή του. Δεν ήθελε καμιά σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Καμιά συνεννόηση. Κανένα διάλογο. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Αυτή ήταν και η κυβέρνησή του, που παραιτήθηκε και έφυγε. Και αλήθεια, καλεί τον ελληνικό λαό να τον εμπιστευτεί ξανά; Αυτόν που δε θέλησε ούτε να μας δει; Που δε θέλησε ούτε να συζητήσουμε;

Είναι αλήθεια ότι το Γενάρη πολύς κόσμος υποδέχθηκε την κυβέρνηση Τσίπρα με κάποια ελπίδα. Κι εμείς οι ίδιοι αναρωτιόμασταν μήπως πράγματι μπορέσει να προχωρήσει για το καλό της χώρας. Και του ευχόμασταν να προχωρήσει. Και εγώ τους καλωσόρισα με ανθοδέσμη, για να τους δείξω τον πολιτικό πολιτισμό της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί κι εμείς θέλαμε να συμβάλουμε, να βοηθήσουμε, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να προχωρήσει. 

Δυο μήνες μετά, φαινόταν ξεκάθαρα πως στα Υπουργεία υπήρχε μεν κάτι διαφορετικό, αλλά αυτό δεν ήταν καλύτερο. Παντού παλιές αντιλήψεις, ενώ μας μιλούσαν για το νέο. Χρεοκοπημένες ιδεοληψίες. Και παντού η ίδια εικόνα: Οι ελπίδες που πουλούσαν προεκλογικά, διαψεύδονταν η μία μετά την άλλη. Λίγο αργότερα, άρχισε να απλώνεται και η ταλαιπωρία της οικονομικής καταστροφής και ένα πολύ μεγάλο αίσθημα ανησυχίας, η ταλαιπωρία των capital controls. Και όλο και περισσότεροι Έλληνες αναρωτιόντουσαν πως θα προχωρήσουμε.

Ακολούθησε, αμέσως μετά, η δυσφορία, αλλά και το άγχος και ο φόβος που είχαμε για το Grexit. Και μετά ο θυμός. Θυμός για την αλαζονεία, για την καθεστωτική νοοτροπία. Θυμός για νέα επώδυνα μέτρα. Θυμός για τους νέους φόρους. Θυμός για νέες περικοπές. Θυμός για νέα ψέματα. Τώρα πια, τους ξέρουμε. Τώρα τους είδαμε, τώρα τους μάθαμε και τώρα δεν τους εμπιστευόμαστε. Όποτε κι αν θέλανε ας κάνανε τις εκλογές.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το επόμενο διάστημα θα κριθεί αν η χώρα θα κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα ή θα συνεχίσει το δρόμο της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Το επόμενο διάστημα θα κριθεί αν θα διασφαλιστεί οριστικά η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μέσα από αυτή την προοπτική και ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Θα κριθεί, δηλαδή, στις 20 Σεπτεμβρίου αν η χώρα θα κάνει ένα νέο ξεκίνημα, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να στηριχθεί σε τρεις άξονες.

Άξονας πρώτος, βασικός και κύριος:
Διασφάλιση της Πολιτικής Σταθερότητας. Στις 20 Σεπτεμβρίου, πρέπει να ψηφίσουμε για κυβέρνηση τετραετίας. Για κυβέρνηση που εγγυάται σταθερότητα, που μπορεί να φτιάξει κλίμα και όχι να πηγαίνουμε κάθε έξι μήνες σε δημοψήφισμα και σε εκλογές. Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι δεν μπορεί. Το απέδειξε ανατρέποντας προσχηματικά την προηγούμενη κυβέρνηση το 2014, με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Γιατί το 2014, σας θυμίζω ότι ήδη είχε επανέρθει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων και υπήρχε μια αισιοδοξία ότι θα πάμε καλύτερα.
Και βλέπαμε όλοι ότι οι θυσίες και οι κόποι των πολιτών έπιαναν τόπο και το κλίμα βελτιωνόταν, ο τουρισμός αυξανόταν, επενδύσεις ερχόντουσαν, θέσεις εργασίας υπήρχαν και αυτό φοβήθηκαν. Μη τυχόν και ορθοποδήσουμε, οι θυσίες μας πιάσουν τόπο και πάμε σε εκλογές το 2015 ή το 2016 και η Νέα Δημοκρατία ξανακερδίσει τις εκλογές. Και θέλησαν να ρίξουν βιαίως την κυβέρνηση το Δεκέμβρη του 2014 και να μην προχωρήσει η χώρα και δικαιώσει ο ελληνικός λαός τη Νέα Δημοκρατία. Και για αυτό με την κίνηση εκείνη θέλησαν να πάνε εκβιαστικά σε εκλογές.

Άξονας δεύτερος ο οποίος είναι βασικός παράγων για εμάς:
Συναινέσεις και συνεργασίες όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των δημοκρατών που έχουν άποψη και μπορούν να καταθέσουν πρόταση για να πάει η χώρα μπροστά. Κατά τη γνώμη μας, τελείωσαν οι εποχές των μονοκομματικών κυβερνήσεων και των σωτήρων που παρουσιάζονται με τα ψέματα στους Έλληνες πολίτες. Τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα. Απαιτούν διάλογο. Απαιτούν συνεννόηση. Απαιτούν να μπορούμε να συνεργαστούμε, να συνθέσουμε. Και για αυτό ακριβώς εμείς θα θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη στην οικονομία μας και στο πολιτικό σύστημα. Μας ενδιαφέρει πολύ να χτίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων. Να έχουμε σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο τον πολίτη και τους θεσμούς. Και να ξέρετε ότι μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά. Μόνο προσθέτοντας δυνάμεις, απόψεις και συνθέτοντας θα βρεθεί η χώρα μπροστά. Και δεν μας ενδιαφέρει τι ψήφισε ο κάθε πολίτης ή οι πολιτικές δυνάμεις ποια άποψη έχουν. Φτάνει να μπορούμε να συνεννοηθούμε και εμείς ως κυβέρνηση, ως κορμός της κυβέρνησης συνεννόησης της εθνικής ευθύνης να μπορούμε να  το υλοποιήσουμε. Για αυτό και ζητούμε από όλους τους πολίτες, από όλα τα νέα παιδιά, ό,τι και αν ψήφισαν, όπου και αν βρέθηκαν, μαζί να βρεθούμε σε ένα σταυροδρόμι που μας οδηγεί μπροστά, που μπορεί να μας δώσει ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα και το λαό μας.

Άξονας τρίτος:
Η Νέα Δημοκρατία με τις ομάδες εργασίας που ήδη έχει φτιάξει, θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο Εθνικού Προγράμματος για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Ένα άλλο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο και αυτό θα το θέσουμε σε διαβούλευση, θα το συζητήσουμε. Ένα μοντέλο που θα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, για να δώσουμε στη χώρα τις δυνατότητες που απαιτούν οι προκλήσεις των καιρών. Να προχωρήσουμε άμεσα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να επισπεύσουμε την απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, που ήδη μας περιμένει ζεστό χρήμα και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.

Μόνο έτσι θα χτίσουμε κλίμα εμπιστοσύνης, θα γυρίσουν πίσω οι καταθέσεις, θα γυρίσουν τα νέα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, θα σταματήσει η φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και θα έρθουν νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα πάρουν μπρος οι μηχανές της πραγματικής οικονομίας, μόνο έτσι μπορεί να ξαναζωντανέψει ξανά η ύπαιθρος, να σταθεί στα πόδια του ο αγρότης, ο μαγαζάτορας, ο έμπορος, ο μικρομεσαίος. Εμείς φέραμε όσες επενδύσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια, ενώ αυτοί πάλευαν να τις διώξουν. Θυμάστε τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, την Ολυμπιακή και τις μεταρρυθμίσεις που προχωρήσαμε. Εμείς αξιοποιήσαμε όλους τους πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ αυτοί κατάφεραν να παγώσουν τα πάντα.

Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε μέσο για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των δεσμεύσεων Τσίπρα-Καμμένου. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την πραγματική οικονομία.

Στόχος της πολιτικής μας  είναι να φύγουμε, το ταχύτερο δυνατό, από το νέο κύκλο ύφεσης. Να σταματήσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, τα νέα λουκέτα και τη νέα έκρηξη ανεργίας. Να βρούμε ξανά ρυθμούς ανάπτυξης και τόνωσης της απασχόλησης. Στόχος μας είναι να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Να έχουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλειάς. Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι προτεραιότητα της οικονομικής  και κοινωνικής μας πολιτικής. Θέλω να τονίσω ότι το 2014 υπήρχε μια αργή, αλλά σταθερά μείωση της ανεργίας η οποία δυστυχώς ανεκόπη και σύμφωνα με τα στοιχεία που αυτοί παρουσιάζουν ξανάρχισε να ανεβαίνει. Στόχος μας είναι να αποκτήσει ξανά η Ελλάδα τη σταθερότητα, τη σιγουριά, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη, την οποία γκρέμισε η απελθούσα κυβέρνηση.

Ξέρω ότι τα προβλήματα εδώ είναι πάρα πολλά. Είχα συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη. Είδα δημάρχους, είδα τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων μας και τα στελέχη μας τα οποία με ενημέρωσαν πλήρως και μου είπαν για τα προβλήματα. Προβλήματα που αφορούν τις δυσλειτουργίες των νοσοκομείων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και ενώ δρομολογήθηκε η χρηματοδότηση για νέο νοσοκομείο στη Χαλκίδα, από τον Ιανουάριο δεν έγινε απολύτως τίποτα. Το νοσοκομείο Λαμίας από τον Ιανουάριο είναι επίσης χωρίς διοικητή, ενώ θα έπρεπε να έχει μια νέα διοίκηση. Και όταν εμείς προεκλογικά λέγαμε ότι ειδικά στον τομέα της υγείας θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε.

Τα προβλήματα επίσης αφορούν στην κατασυκοφάντηση τοπικών προϊόντων από τη δήθεν ρύπανση στον Ασωπό. Αφορούν καθυστερήσεις στον προγραμματισμό και την ένταξη αναγκαίων οδικών έργων. Τα έργα οδοποιίας που είχαν ξεκινήσει στη Εύβοια, από τον Ιανουάριο έχουν παγώσει. Είναι ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα στον Ε 65 και στη σιδηροδρομική γραμμή. 

Υπάρχουν, επίσης, προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία βιομηχανιών και επιχειρήσεων. Δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι όταν εμείς αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2012 -και υπήρχε μια πολύ μεγάλη ανησυχία, θέλω να υπενθυμίσω ότι η ΛΑΡΚΟ έμεινε ανοιχτή και δεν χάθηκε ούτε μια θέση εργασίας παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε τότε.

Υπάρχουν, επίσης, προβλήματα που αφορούν στην Παιδεία. Είναι ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της ενίσχυσης της Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία.  Και μιας που αναφέρομαι στην Παιδεία. Θέλω να τονίσω ότι και σε εμάς είχε προταθεί η φορολόγηση του 23% στην ιδιωτική παιδεία, η οποία είναι συμπληρωματική παιδεία. Είναι τα φροντιστήρια, είναι οι ξένες γλώσσες, είναι τα ΙΕΚ, που δεν πάνε εκεί τα παιδιά των πλουσίων. Πάνε τα παιδιά όλων των πολιτών, για να μπορέσουν συμπληρωματικά να λάβουν γνώσεις. Δεν μπορεί η παιδεία να φορολογείται 23%. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοια φορολογία. Επειδή, όμως, είναι η ιδεοληψία τους αυτή, έφεραν το 23% στην ιδιωτική παιδεία. Όπως έχουν και ιδεοληψία στα μη κρατικά πανεπιστήμια που θέλουν και προτιμούν όλοι αυτοί, τα ελληνόπουλα να φεύγουν σε ξένες χώρες για να σπουδάσουν, να επιδοτούν οι Έλληνες γονείς με τα δίδακτρα στις ξένες χώρες άλλες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά γιατί έχουν ιδεοληψία για να μην ανοίξουν εδώ Ανώτατα μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Εμείς το παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε. Ήδη καταθέσαμε στην Κομισιόν έγγραφο κι από ό,τι πληροφορούμαι, έρχεται έγγραφο από την Κομισιόν στο οποίο αναφέρεται ότι το 23% από την ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει να αφαιρεθεί. Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να γίνει πράξη και τους καλούμε να το πάρουν πίσω. Μπορούν εδώ και τώρα.

Τα προβλήματα, λοιπόν, εδώ, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, αφορούν επίσης στον αγροτικό τομέα. Αφορούν και στις καθυστερήσεις και στις περικοπές αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά και τη «χατζάρα» των νέων φόρων που απλώνεται πάνω από τον αγροτικό κόσμο. Πριν από ένα χρόνο, με εκείνο το διαβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τους αγρότες. Υποσχόταν την κατάργηση της υποχρέωσης διατήρησης βιβλίων και στοιχείων και τη θέσπιση του αφορολογήτου στα 12.000. Ένα χρόνο μετά, ομολογεί ότι επιφύλασσε στον αγροτικό κόσμο την πιο άγρια φορολόγηση.

Στόχος δικός μας είναι να αποτραπεί αυτή η φορολογική ασφυξία του αγροτικού κόσμου. Να διασφαλιστεί πως ούτε οι μικροί αγρότες θα καταδικαστούν σε αφανισμό ούτε οι νέοι αγρότες θα βρουν εμπόδια που θα αποτρέπουν την είσοδό τους στην παραγωγή. Να εφαρμοστούν και στους αγρότες ρυθμίσεις έκπτωσης φόρου, που εφαρμόζονται σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Από το '74 με τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγαμε ότι ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή περιφέρεια. Και ισχυρή περιφέρεια σημαίνει ισχυρός πρωτογενής τομέας. Σημαίνει ισχυρός αγρότης, γεωργός και κτηνοτρόφος.

Γι' αυτό ακριβώς, εμείς είμαστε δίπλα στον αγρότη, στο γεωργό και στον κτηνοτρόφο. Και ταυτόχρονα: Σχεδιάζουμε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Και επειδή δεν είναι μόνο το μνημόνιο η πολιτική, θέλουμε να δώσουμε έμφαση και στους άλλους τομείς: στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στην τόνωση της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, να τονίσω για το ζήτημα της αύξησης της εγκληματικότητας, το οποίο μου αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω πολλούς, και τον πρώην υπουργό Δημοσίας Τάξεως, που αν μη τι άλλο επί εποχής μας η εγκληματικότητα είχε περιοριστεί και μπορούσαμε την παραβατικότητα αυτή να τη βρίσκουμε και να την κυνηγάμε και η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.

Εφτά μήνες από τότε που έγινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Κι εδώ, θέλω να σας πω ότι παρουσιάστηκαν στις 13 Αυγούστου με μια συμφωνία, την οποία θέλησαν να την περάσουν από τη Βουλή άρον- άρον για να μας πάνε και στις εκλογές- εξπρές. Άρον- άρον και οι εκλογές. Με μια συμφωνία η οποία δε μας είπαν αν είναι καλή ή κακή στην αρχή. Αλλά μας είπαν ότι ήταν αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προσπάθειας και διαπραγμάτευσης. Πολλούς μήνες διαπραγματευόταν και την τελευταία μέρα 17 ώρες το παιδί καθόταν εκεί πέρα!! Είναι η πρώτη φορά που μια διαπραγμάτευση προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα κριθεί αν είναι καλή ή όχι, επειδή διήρκησε πολύ καιρό. Εμείς ξέρουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι καλές ή όχι από το αποτέλεσμα της συμφωνίας που φέρνουν. Αν είναι επώδυνο, αν είναι σοβαρό, αν είναι «όχι». Εμείς του δώσαμε την εντολή και τον στείλαμε το Γενάρη να πάει να διαπραγματευτεί με μέτρα κάτω από το 1 δις. Κι αυτός γύρισε με μέτρα και με ένα «φέσι» που μας έβαλε 90 δες. Και θέλησε να μας πει ότι είναι επώδυνη συμφωνία, ότι ούτε αυτός δεν την πιστεύει και ζητάει τώρα την εντολή του λαού να την εφαρμόσει.

Ερώτημα: Γιατί δεν ζητούσε την εντολή πριν υπογράψει τη συμφωνία; Γιατί δεν τη ζητούσε όταν έφερε τη συμφωνία; Αλήθεια, τι πόνο είχε όταν έβαζε την υπογραφή του και καταδίκαζε ένα ολόκληρο λαό, ένα ολόκληρο Έθνος με αυτή την επώδυνη συμφωνία; Και τώρα τον πιάσανε οι τύψεις; Τώρα ζητάει εντολή από τον Ελληνικό λαό; Όταν υπέγραφε, δεν καταλάβαινε; Δεν ήξερε, μας είπε. Είχε υποτιμήσει τις τράπεζες. Είχε υποτιμήσει ότι το χρήμα παίζει, λέει, ρόλο. Δηλαδή, πήγαινε να ζητήσει δανεικά, γιατί; Δεν είχε καταλάβει κι αφού δεν είχε καταλάβει, δε ρώταγε; Δεν ήξερε; Μόνο ήξερε να μας βρίζει «προδότες» και «γερμανοτσολιάδες», όταν εμείς προωθούσαμε τα εθνικά ελληνικά συμφέροντα μέσα στην Ευρώπη. Εγώ τον καταλαβαίνω, τον συμπονώ και του λέω ότι εμείς περάσαμε μεγάλες δοκιμασίες. Και με εμάς οι διαπραγματεύσεις δεν κράταγαν πολλούς μήνες, γιατί πηγαίναμε διαβασμένοι. Πηγαίναμε με επιχειρήματα. Κρατάγαμε φακέλους. Είχαμε στην τσάντα μας τις προτάσεις τις Ελληνικές. Δεν πηγαίναμε με τα πουκάμισα έξω και με ένα στυλάκι «ήρθαμε να σας πούμε εδώ πέρα μια θεωρία». Και βέβαια, μας κάνανε προτάσεις κι από ό,τι μαθαίνουμε τώρα, έφευγαν για να πάνε να τις συζητήσουν, γιατί ήταν αδιάβαστοι. Δεν ξέρανε τι τους λέγανε. Έτσι «φαγώθηκε» ο χρόνος. Έτσι μας φέσωσε 90 δις. Έτσι έκλεισαν οι τράπεζες. Έτσι χρειαζόμαστε τώρα πάλι 25 δις για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία δεν υπήρχαν καν στο τραπέζι.

Απευθύνομαι στον ψηφοφόρο που καλοπροαίρετα τον ψήφισε το Γενάρη: Αυτό περίμενε από τον κ. Τσίπρα; Περίμενε ότι θα τον φεσώσει 25 δις; Καταλαβαίνω τον ψηφοφόρο που μετακινήθηκε και τον ψήφισε. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να ήταν πολύ θυμωμένος και να μην είχε καταλάβει τι ψήφιζε και τι μόρφωμα ήταν αυτό το οποίο ερχόταν. Διότι του προκαλέσαμε κι εμείς ένα διαχρονικό θυμό. Του ζητάμε συγγνώμη και του λέμε ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας κι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά. Να ξεκινήσουμε για μια νέα Ελλάδα. Να κάνουμε μια πραγματική νέα διαπραγμάτευση. Για όλους τους τομείς, για όλους τους ανθρώπους. Αλήθεια, πιστεύετε ότι μετά από όσα ζήσαμε τους τελευταίους εφτά μήνες, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αμέσως μετά με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν πολίτες αυτή τη στιγμή που αναρωτιούνται: Θα είναι καλύτερα τα πράγματα ξανά με ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς τους λέμε «όχι». Τους προειδοποιούμε. Τους λέμε να σκεφτούνε. Να κρίνουν. Να συγκρίνουν. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λάθη.  Εγώ καταλαβαίνω την αγανάκτηση. Καταλαβαίνω και το θυμό τους, την πικρία τους και τη στενοχώρια τους. Αλλά δεν είναι ώρα τώρα να λύσουμε τους θυμούς μας. Είναι ώρα να συγχωρεθούμε μεταξύ μας, να βρούμε τα λάθη μας και την πίκρα μας να την αφήσουμε στην άκρη. Να σκεφτούμε σαν Έλληνες, να σηκώσουμε την ελληνική σημαία ψηλά. Να πάμε μόνο για την Ελλάδα, χωρίς κόμματα. Και να βρούμε τη συνεννόηση και τη σύνθεση που απαιτείται να υπάρχει. Αυτό θέλουμε αυτή τη στιγμή. Κι εγώ βλέπω έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει στρατηγικό κενό. Ψάχνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ψάχνεται μόνο για πρόσωπα, ψάχνεται για ιδέες, ψάχνεται για στρατηγική. Ψάχνεται για τακτική. Κατά τη γνώμη μου, ψάχνεται για το πώς θα φύγει.

            Πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι αδιανόητη πια η ανεπάρκεια, η αδράνεια, η ανευθυνότητα που έδειξε η παρούσα κυβέρνηση. Μπροστά σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού, που δημιουργούν μαζικές ροές προσφύγων και παρανόμων μεταναστών. Έλεγαν έως πρόσφατα πως δεν έβλεπαν παρά μόνο κάποιους μετανάστες να έρχονται και να λιάζονται στις πλατείες. Μετά μας είπαν πως δεν τους βλέπουν, ούτε λιάζονται, εξαφανίζονται! Ομολόγησαν κατόπιν πως δεν συγκρότησαν ούτε καν την ειδική Αρχή που απαιτείται για να απορροφήσουν τους κοινοτικούς πόρους, που δικαιούται να πάρει η χώρα.

Και όλους αυτούς τους μήνες, είχαν αφύλακτα τα σύνορα και αλλάζοντας το νόμο για την ιθαγένεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί όμως με τους ΑΝ. ΕΛ., που μας έλεγαν για την ιθαγένεια και για τους μετανάστες, μετέτρεψαν τη χώρα σε μαγνήτη για μετανάστες και δουλεμπόρους.

Όλους αυτούς τους μήνες, η κυβέρνηση λειτουργούσε σαν ανεύθυνος παρατηρητής. Σήμερα, τα αποτελέσματα είναι γνωστά και πρέπει να βρούμε λύσεις. Μέσα στην Ευρώπη και με τις άλλες χώρες. Θέλω να τονίσω ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου κι αν βρίσκονται Έλληνες, καταφέρνουν να δημιουργούν. Καταφέρνουν να πετυχαίνουν κάτι. Γιατί δε γίνεται κι εδώ; Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε. Μήπως δε γίνεται γιατί πράγματι αυτή η συνεχής εναλλαγή κυβερνήσεων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα;

Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε τις υγιείς δυνάμεις και τη δημιουργικότητα που θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε την πορεία. Έχουμε και τη σιγουριά ότι η Ελλάδα του αύριο μπορεί να προκύψει μέσα από τη συνάντηση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου. Και χρειάζεται Σταθερότητα, Συνέπεια, Σύνεση, Μετριοπάθεια, Δικαιοσύνη, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Συνθέσεις και Συνεργασίες.

Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ. Δεν είναι πως, όσο κυβερνούσαμε, όλα γίνονταν πάρα πολύ καλά. Δεν αρνούμαστε ότι έγιναν λάθη. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Κανένας, όμως, δε μπορεί να αρνηθεί πως τα όσα επιτεύχθηκαν στα δυόμισι χρόνια μέσα από τις θυσίες των Ελλήνων, φέρουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί σταθεροποιήσαμε την οικονομία και δημιουργήσαμε τα πρωτογενή πλεονάσματα.  Αξιοποιήσαμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και βάλαμε μπρος τα μεγάλα έργα. Και οι φόροι είχαν αρχίσει να μειώνονται σταδιακά. Σας θυμίζω τη μείωση του 30% στην έκτακτη εισφορά, τη μείωση στον ειδικό φόρο πετρελαίου, τη μείωση στο 13% στο φόρο εστίασης. Δε δεχθήκαμε το 23% του ΦΠΑ στα νησιά. Τα αναφέρω αυτά, γιατί κάποιοι θέλουν να λένε ότι δεν προχωρήσαμε. Όμως, είχαν αρχίσει να έρχονται και επενδύσεις. Είχαμε περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη. Και υπήρχε και σταδιακή μείωση της ανεργίας. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ κλειστές τράπεζες. Δεν είχε ποτέ capital controls. Από κανέναν δεν τέθηκε τέτοιο θέμα.

Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ: Είναι εδώ και πάλι για να ενώσει και όχι να διχάσει. Για να προσθέσει και όχι να αφαιρέσει. Εμείς λέμε την αλήθεια. Δεν ισχυριζόμαστε ότι «λεφτά υπάρχουν». Δεν λέμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεν λέμε όμορφα παραμύθια. Δεν δημιουργούμε «ροζ συννεφάκια». Δεν επενδύουμε στον λαϊκισμό. Δεν δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν θα ακούσετε από εμάς καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο ψεύτικη υπόσχεση. Θα ακούσετε μόνον δεσμεύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και ζητώ να τις κρίνετε.

Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτά.

Και επειδή κάτι συζητείται σήμερα και λένε για τη διαφθορά, εμείς τους λέμε ότι σε φαινόμενα διαφθοράς είμαι και θα είμαστε άτεγκτοι. Το λέω ρητά το λέω κατηγορηματικά. Το λέω προς πάσα κατεύθυνση. Είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος.

Εμείς, φίλες και φίλοι, ξέρουμε ότι οι τυφλές συγκρούσεις δεν βοηθούν πια. Επιλέγουμε τον πρώτο δρόμο. Το δρόμο της μετριοπάθειας, το μεσαίο δρόμο. Προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον. Ξαναχτίζουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Τώρα, πρέπει όλοι μαζί να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα χτίσουμε αυτές τις σχέσεις. Και αυτό επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να παραδίδεται στην πόλωση, δεν αντέχει άλλη ασάφεια και αβεβαιότητα. Δεν αντέχει την αλαζονεία και την καθεστωτική νοοτροπία της κυβέρνησης, η οποία φεύγει. Χρειάζεται σίγουρα και σταθερά βήματα. Χρειάζεται αποκατάσταση της σταθερότητας, της σιγουριάς και εμπιστοσύνης.

Είμαστε αποφασισμένοι, λοιπόν, να αλλάξουμε τα πράγματα επενδύοντας στην ενότητα και στη συστράτευση. Η Νέα Δημοκρατία παλεύει για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Για τις νέες και τους νέους μας. Για τους συνταξιούχους, για κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα.

Ο μόνος δρόμος για να μπει οριστικό τέλος στην κατηφόρα είναι σε αυτές τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα. Σας ζητώ να κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνει αυτό. Δεν πρέπει να πάει καμία ψήφος χαμένη. Μέρα με τη μέρα θα αρχίσουμε να αλλάζουμε τα πράγματα. Γιατί, όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Για να κάνουμε σήμερα ό,τι χρειάζεται το μέλλον. Για να χτίσουμε τις βάσεις για μια καλύτερη Ελλάδα. Μπορούμε να την αλλάξουμε, μόνο, σε πλαίσιο εμπιστοσύνης, σύνθεσης και με στερεά βήματα.

Μέσα σε 7 μήνες αυτοί γύρισαν τη χώρα πίσω. Την έπνιξαν με τα ψέματα τους. Τα αφήνουμε όλα πίσω. Δεν θέλουμε άλλη ένταση και πόλωση. Γιατί, τώρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές πάμε μόνο μπροστά. Κοιτάμε μόνο το μέλλον. Ξεκινάμε από τη Χαλκίδα.

Είναι η ώρα να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Να την πάρουμε στους ώμους μας. Όλοι και όλες μαζί. Μπορούμε καλύτερα. Γιατί, όλοι εμείς πιστεύουμε στην καλύτερη Ελλάδα. Γιατί πιστεύουμε στην ισχυρή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που μπορεί συλλογικά να δώσει τις προτάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο. Γι’ αυτό πάμε μαζί. Πάμε όλοι μαζί. Πρώτα η Ελλάδα. Μαζί για την Ελλάδα. Μαζί για να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ από την καρδιά μου.

Να μεταφέρουμε το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα.
Ζήτω η Νέα Δημοκρατία.
Ζήτω η Ελλάδα μας.
Μπροστά με τη νέα γενιά.