Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Δρυόδασος Φολόης

Δρυόδασος Φολόης
Ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας, το δάσος Φολόης, εκτιμάται από αρχαιοτάτων χρόνων. Στα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας σε υψόμετρο 600 μέτρων και έκταση 218.000 στρέμματα, αποτελείται από σπερμοφυή βελανιδιά.
Ο μύθος θέλει να ονομάστηκε έτσι από τον φίλο του Ηρακλή, Κένταυρο Φόλο. Ο Ηρακλής στην πορεία του για τον εντοπισμό του Ερυμάνθου Κάπρου, φιλοξενήθηκε από τον Φόλο, ο οποίος τον φιλοξένησε γενναιόδωρα. Το θεϊκό κρασί που κέρασε ο Φόλος τον Ηρακλή, αναστάτωσε τους υπόλοιπους Κένταυρους, οι οποίοι επιτέθηκαν στους δύο φίλους. Στη διάρκεια της μάχης ο Φόλος πληγώθηκε κατά λάθος από τα βέλη του Ηρακλή, και έτσι ο ημίθεος ήρωας αποφάσισε να ονομάσει το δάσος προς τιμήν του φίλου του, Φολόη.
Κατά την αρχαιότητα το οροπέδιο της Φολόης ήταν γεμάτο βλάστηση, δρύες, πεύκα, πουρνάρια, κουμαριές κ.α. αλλά και άγρια ζώα, λύκους, ελάφια, κάπρους, αλεπούδες, πέρδικες, μπεκάτσες, φάσες και ένα σωρό άλλα. Ενώ στα δυτικά του οροπεδίου βρισκόταν η πιο αξιόλογη πόλις της Ακρώρειας, ο Αασιών. Την πόλη κατέστρεψε ολοκληρωτικά ο Αλάριχος το 396μ.Χ. Σήμερα, 15 χλμ από το χωριό Λάλα ξεκινά το δρυοδάσος της Φολόη με τις υπέργηρες βελανιδιές του, απομεινάρι των αρχαίων δασών της Πελοποννήσου. Κατά την περιήγηση σας στο δάσος, σε αρκετά σημεία η θέα προς το βουνά και την κοιλάδα του Αλφείου είναι συναρπαστική.

mythicalpeloponnese.gr