Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn

Εμφάνιση IMG_9577.jpg 
Τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, υποδέχθηκε χθες το απόγευμα η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Asselborn στη χώρα μας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνάντηση, ενημέρωσε τον κ. Asselborn για τις πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου τόσο όσον αφορά στη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους όσο και για τη σύσταση και λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, ενόψει και της Ευρωπαϊκής Προεδρίας του Λουξεμβούργου, το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
 
«Είχα την ευκαιρία και τη χαρά να υποδεχθώ τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και να έχω μαζί του μια ουσιαστική και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και σε σχέση με την επικείμενη Προεδρία εκ μέρους του Λουξεμβούργου και σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για τη διεκδίκηση της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων, των γερμανικών οφειλών, επανορθώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου, αλλά και για την Επιτροπή που πραγματοποιεί τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία επιτελεί ένα καθήκον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες και ζήτησα τη στήριξη από πλευράς του Λουξεμβούργου σε αυτές τις προσπάθειες εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Ελληνικού λαού για απόδοση Αλήθειας και Δικαιοσύνης, όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά συνολικά στους λαούς της Ευρώπης», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής με το πέρας της συνάντησης.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου χαρακτήρισε ως πάρα πολύ σημαντικό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτό το θέμα και να μην το συζητήσουμε και ως Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνοντας ότι «έχουμε τη θέληση να συμβάλουμε στην προσέγγιση των δύο πλευρών».
 
Αναφερόμενος στους στόχους του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, είπε πως «είναι σημαντικό τα Κοινοβούλια να μπορούν να παρακολουθούν τι συμβαίνει στην Ευρώπη», προσθέτοντας πως «θα είμαι ευτυχής να μπορέσω να υποδεχθώ την κ. Πρόεδρο στο Λουξεμβούργο, το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όπου θα συναντηθούν οι Πρόεδροι των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων».