Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Δικογραφία στο πλαίσιο ελέγχων για τα τυχερά παίγνια & τον παράνομο στοιχηματισμό, μέσω διαδικτύου

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


Αθήνα, 6 Μαΐου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος (4) χρηστών ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, που υπόσχονταν ψευδώς, έναντι χρηματικής αμοιβής, δήθεν προγνωστικά για παιχνίδια από το δελτίο στοιχημάτων του ΟΠΑΠ
Η δικογραφία σχηματίστηκε στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων και δράσεων για την καταπολέμηση της διενέργειας τυχερών παιγνίων και παράνομου στοιχηματισμού, μέσω Διαδικτύου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, σε βάρος (4) χρηστών ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, που υπόσχονταν ψευδώς, έναντι χρηματικής αμοιβής, δήθεν προγνωστικά για παιχνίδια από το δελτίο στοιχημάτων του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για έναν 19χρονο ημεδαπό σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας και τρία άτομα σε χώρες του εξωτερικού.
Η δικογραφία, που περιλαμβάνει παραβάσεις της νομοθεσίας για τα παίγνια και τον παράνομο στοιχηματισμό, σχηματίστηκε στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων και δράσεων για την καταπολέμηση της διενέργειας τυχερών παιγνίων και παράνομου στοιχηματισμού, μέσω Διαδικτύου.
Ειδικότερα, μ ετά από κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων, διενεργήθηκε ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και εντοπίστηκαν χρήστες, με διαφορετικά προφίλ, να διαπράττουν τις ανωτέρω παραβάσεις.
Ακολούθως, διακριβώθηκε ο τρόπος δράσης (Modus Operandi) των εμπλεκομένων και συγκεκριμένα, ότι είχαν δημιουργήσει προφίλ στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με ονόματα που παρέπεμπαν στο στοίχημα και τα προγνωστικά, καθώς και με ψευδή ή ανύπαρκτα στοιχεία. Στη συνέχεια, είτε διαφήμιζαν, είτε προσέγγιζαν άλλους χρήστες της εν λόγω σελίδας, υποσχόμενοι ψευδώς ότι διαθέτουν και προσφέρουν έναντι χρηματικής αμοιβής, προγνωστικά σχετικά με την έκβαση ατομικών ή ομαδικών παιχνιδιών, αλλά κυρίως για αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο Δελτίο Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ, είτε εκτός κουπονιού. Μάλιστα, ζητούσαν τη χρηματική αμοιβή κυρίως μέσω κωδικών προπληρωμένων καρτών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές αγορές. Τέλος, για να είναι περισσότερο πειστικοί, ισχυρίζονταν ότι διαθέτουν έγκυρες πληροφορίες από μάνατζερ και λοιπά γραφεία στοιχηματισμού ανά την υφήλιο.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας.
Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα, όπου εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα προφίλ στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Αναλύθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και ψηφιακά δεδομένα-στοιχεία της υπόθεσης και πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία του κοινωνικού δικτύου, καθώς και με τους αρμοδίους ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου.
Από τη συνεκτίμηση - αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού και των αποτελεσμάτων της έρευνας, πρόεκυψαν τα ανωτέρω στοιχεία για τους διαχειριστές των προφίλ.
Στο πλαίσιο νομότυπης έρευνας, στην οικία του 19χρονου διενεργήθηκε επιτόπια ψηφιακή έρευνα από εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ψηφιακά μέσα του εμπλεκομένου και ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση του.
Κατά την έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας (1) φορητός Η/Υ, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και την πλήρη και ολοκληρωμένη ψηφιακή διερεύνηση της υπόθεσης.
Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος των τεσσάρων (4) χρηστών, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Παράλληλα, εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή του 19χρονου σε άλλες παρόμοιες πράξεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
  • Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android:CYBERKID.
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR