Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Το Μαξίμου για το "ξυλοκόπημα" στο Eurogroup - Αιχμές για υπονόμευση της Ελλάδας - Το επεισόδιο Βαρουφάκη με τον Σλοβένο ομόλογό του

Το Μαξίμου για το `ξυλοκόπημα` στο Eurogroup - Αιχμές για υπονόμευση της Ελλάδας - Το επεισόδιο Βαρουφάκη με τον Σλοβένο ομόλογό του 
Tη δική του εκδοχή σπεύδει να δώσει το Μαξίμου για την επεισοδιακή συνεδρίαση του Eurogroup όπου το κλίμα ήταν εκρηκτικό με τους υπουργούς Οικονομικών να καταφέρονται με πρωτοφανή τρόπο κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο άτυπο Eurogroup της Λετονίας έγινε μία προσπάθεια να αντιστραφεί το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα των συνταντήσεων του Αλ. Τσίπρα με τους Αν. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες, όπου εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση.

Στην ουσία το Μαξίμου αφήνει αιχμές πως οι δανειστές στο Eurogroup προσπάθησαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας. Επισημαίνουν δε πως οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του. Επικαλούνται και τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισίο που μίλησε για πρόοδο και πως οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν από το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί μίλησε όντως για πρόοδο αλλά για μικρή και ανεπαρκή.

Ύβρεις κατά του Βαρουφάκη


Ο Guardian άρχισε να μεταδίδει ότι μέσα στο Eurogroup "έπεσε ξύλο". Σε σχόλιό του για όσα έγιναν μέσα στο Eurogroup έγραψε: «Μπορεί κάποιος στη Ρίγα να δώσει ένα σφουγγάρι και μια πετσέτα στον Γιάνη Βαρουφάκη; Μάλλον είχε ένα πολύ δύσκολο πρωινό!»

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε από τους συναδέλφους του ότι είναι "καιροσκόπος", "τζογαδόρος" και "ερασιτέχνης" σήμερα το πρωί στην Ρίγα. Οι υπουργοί Οιικονομικών τον κατηγόρησαν ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις είναι ανεύθυνος.
Το επεισόδιο Βαρουφάκη με τον Σλοβένο ομόλογό του


Δεν έφταναν τα... γαλλικά που άκουσε από τους ομολόγους του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ήρθε και η πρόταση του Σλοβένου υπουργού Οικονομικών “να προετοιμαστεί η ευρωζώνη για ένα “Σχέδιο Β” σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας” και έγινε... έξαλλος.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με αυτό κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών πρότεινε πως εάν δεν ενταθεί ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα «Σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον Σλοβένο υπουργό Οικονομικών ότι είναι «αναξιοπρεπές» ένα τέτοιο σενάριο και τόνισε πως όσοι το πράττουν είναι αντιευρωπαϊστές.

Όπως αναφέρουν οι FT, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της ευρωζώνης, υπήρξαν κι άλλοι υπουργοί από πιο μικρές και πιο ευάλωτες οικονομίες, που εξέφρασαν παρόμοια συναισθήματα επισημαίνει το δημοσίευμα.