Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβυ της Τυνησίας.

Εμφάνιση 2015_04_09_IMG_99_60a.jpgΗ Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δέχθηκε τον Πρέσβυ της Τυνησίας Tarek Saadi με τον οποίο συζήτησε θέματα Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας και σύσφιξης των σχέσεων των δύο λαών.
Η κα. Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την αλληλεγγύη του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς τον λαό της Τυνησίας μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη χώρα.
Ακολούθησαν δηλώσεις:

Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου:
Είχα την ευκαιρία να υποδεχθώ τον Πρέσβυ της Τυνησίας, να συνομιλήσω μαζί του για ζητήματα Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας , αλλά και για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών.
Είχα την ευχαρίστηση να επιβεβαιώσω την κοινή βούληση να συνεχισθούν οι καλές σχέσεις των δύο λαών και να εμπεδωθούν πεδία κοινής δράσης.
Ενημέρωσα τον κ. Πρέσβυ για τις πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε σχέση με διεκδικήσεις για τις οποίες ενεργοποιούμε την Κοινοβουλευτική Διπλωματία, για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους , αλλά και για την Επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Είχα την ευκαιρία να του μεταφέρω και διά ζώσης και να ζητήσω να μεταφέρει στον Ομόλογό μου, την αλληλεγγύη του Ελληνικού Κοινοβουλίου απέναντι στο Κοινοβούλιο και τον λαό μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Χώρα.
Παράλληλα, να του εκθέσω την διαθεσιμότητα και την βούληση να ανταποκριθώ στην πρόσκληση που μου έχει απευθυνθεί από τον Τυνήσιο Ομόλογό μου, προκειμένου να επισκεφθώ την χώρα και να ζητήσω να έχουμε μια καλή συνεργασία για θέματα Δημοκρατίας , Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενίσχυσης της Αλληλεγγύης των λαών και ενίσχυσης της προσήλωσης των κρατών στις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης και, βέβαια, του σεβασμού των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήταν μια καθ΄όλα χρήσιμη, πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση και θα συνεχισθεί η τροφοδότηση των σχέσεων αυτών και στο μέλλον.

Πρέσβυς Τυνησίας Tarek Saadi:
Ήταν μεγάλη  χαρά και εξαιρετική τιμή για μένα που με δέχθηκε η κα. Πρόεδρος.
Διαβίβασα τις ευχές του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Τυνησίας καθώς και την πρόσκληση που της απηύθυνε να επισκεφτεί την Τυνησία .
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε  την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, των δύο λαών, των δύο Κοινοβουλίων .
Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για το πώς η Κοινοβουλευτική Διπλωματία θα βοηθήσει τους λαούς στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για περισσότερη Ελευθερία και περισσότερη Αξιοπρέπεια.
Με την επίσκεψη της Προέδρου στην Τυνησία θα βρεθούν συγκεκριμένοι τρόποι και μέσα ώστε η συνεργασία μας να ενισχυθεί. Εμείς θαυμάζουμε και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την Ελληνική εμπειρία που θα δώσει περισσότερη ελπίδα και ζωή, κάτι το οποίο χρειάζονται όλοι οι λαοί. Θέλει να εφαρμόσει ένα κοινωνικό μοντέλο με περισσότερη Αξιοπρέπεια, περισσότερο σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Είναι κάτι που θαυμάζουμε !
Θέλουμε να μάθουμε από αυτή την εμπειρία δια μέσου της ενισχυμένης συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων. Πιστεύουμε ότι η επιτυχία αυτής της προσπάθειας, αλλά και της προσπάθειας του Τυνησιακού Κοινοβουλίου, είναι πράξεις που θα έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο σε όλη την Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.
Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο και για τους δύο λαούς .