Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΔΕΙΤΕ LIVE την έκλειψη Ηλίου! - Που θα είναι ορατή Προσοχή στα μάτια σας!

ΔΕΙΤΕ LIVE την έκλειψη Ηλίου! - Που θα είναι ορατή

Σε εξέλιξη η έκλειψη Ηλίου - Δείτε LIVE από το NewsIt μέσω του Αστεροσκοπείου Αθηνών
- Στην Ελλάδα θα είναι μόνο μερικώς ορατή
- Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή μόνο στα Νησιά Φερόε και απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική
- Συγκεντρωμένος κόσμος στην Πνύκα και στο Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, η έκλειψη Ηλίου, θα είναι ορατό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης σήμερα το πρωί. Στην Ελλάδα, η έκλειψη θα είναι μερική και μπορείτε να την δείτε LIVE από το NewsIt μέσω του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το φαινόμενο θα διαρκέσει από τις 10:39 π.μ. έως και τις 12:49 μ.μ., με το μέγιστο της έκλειψης να λαμβάνει χώρα στις 11:43 π.μ.

Κατά την έκλειψη, ο Ήλιος θα καλυφθεί από τη Σελήνη κατά περίπου 1/3.
Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή μόνο σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και διασταυρώνεται μόνο με δύο μάζες ξηράς, τα Νησιά Φερόε ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

 κεί, οι κάτοικοι θα έχουν την τύχη να απολύσουν το θέαμα της ολικής έκλειψης για περίπου 2,5 λεπτά!
Όσοι θέλουν να απολαύσουν το θέαμα μακριά από την οθόνη του υπολογιστή τους, μπορούν να δουν την έκλειψη στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπίου στην Πεντέλη ή το Θησείο.

Έξω από το Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη θα λειτουργεί ηλιακό φορητό τηλεσκόπιο, ενώ θα είναι ανοιχτό και το τηλεσκόπιο Newall.
Στο Λόφο της Πνύκας, φορητά τηλεσκόπια θα βρίσκονται έξω από τον χώρο του τηλεσκοπίου του Δωρίδη.


Προσοχή στα μάτια σας!

Αν θελήσετε να δείτε την έκλειψη, προσέξτε να μην το κάνετε με γυμνά μάτια, χωρίς καμία προστασία γιατί κινδυνεύετε! Μην επιχειρήσετε ούτε να δείτε το φαινόμενο μέσα από τη φωτογραφική σας μηχανή ή από την κάμερα του κινητού σας.
Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή, προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας.
Συχνά οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.
Το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.