Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας – Σαμαράς: οι έμποροι της ελπίδας και του φόβου

tsipras-samaras-vouliΣυνεχίζει η Ελλάδα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Τσίπρας και Σαμαράς, από νέες θέσεις στη Βουλή κατά τις κρίσιμες προγραμματικές δηλώσεις και με όλα τα θέματά της χώρας ανοικτά, συμπεριφέρθηκαν για μία ακόμη φορά ως ανώριμοι μονομάχοι. Και οι δύο δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τί διαχειρίζονται και ποιους λαούς κυβέρνησαν ή κυβερνούν.

Ο Αντώνης Σαμαράς, κατηφής όπως πάντα.. και λόγω της ήττας βλοσυρός, συνέχισε να υπερασπίζεται τη λιτότητα απέναντι στη μικρομεσαία τάξη, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Αυτό που εξοργίζει δεν είναι ότι είχαμε ύφεση, είναι ότι ποινικοποιήθηκε και κυνηγήθηκε ως εγκληματίας ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο οικογενειάρχης. Ο μέσος αστός, ο μέσος αγρότης, ο μέσος άνθρωπος της καθημερινής βιοπάλης. Και αυτό ο Σαμαράς δεν το αντιλήφθηκε. Γιατί αν το αντιλαμβανόταν θα είχε παραιτηθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας επάνω στο άλογο της ελπίδας, χειρίζεται τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και τη διεθνή πραγματικότητα, με περίσσια θρασύτητα, σα να έχει τη λαϊκή εντολή να βάλει την Ελλάδα σε άγνωστα μονοπάτια και περιπέτειες. Ο νέος πρωθυπουργός, προσπαθεί να αποδείξει στην κοινή γνώμη πως μπορεί να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές και διαβάζει τις δημοσκοπήσεις αποδοχής ή μη για ένα έργο που δεν έχουμε δει ακόμη. Για μία «ελπίδα» που δεν έχει ακόμη κοστολογηθεί, εθνικά κοινωνικά και κυρίως οικονομικά.

Τσίπρας και Σαμαράς, για διαφορετικούς λόγους έχασαν το χώρο του κοινωνικού κέντρου και κέρδισαν ψηφοφόρους στις εκλογές που πέρασαν ..είτε λόγω αριστερού λαϊκισμού, είτε λόγω δεξιών ακροτήτων.

Τσίπρας και Σαμαράς, μερικές ημέρες μετά τις εκλογές και για εσωκομματικούς λόγους, προσπαθούν να θεμελιώσουν αυτά τα προφίλ, διχάζοντας την κοινωνία.

Το στοίχημα δεν είναι μνημόνιο ή αντι-μνημόνιο, αλλά έξοδος από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Ο χώρος του κοινωνικού κέντρου, παρακολουθεί αμήχανα αυτή τη μάχη όσων θέλουν να διχάσουν παρά να ενώσουν.

Ο χώρος του κοινωνικού κέντρου, πρέπει να αναγεννηθεί σύντομα και να ξαναβρεί τη δυναμική και την ταυτότητα που του αξίζει.

Αργυρώ Θεοτοκάτου
www.tokentro.gr