Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Με 235 ψήφους και... ρεκόρ εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου


Με ρεκόρ ψήφων, καταρρίπτοντας εκείνο του προκατόχου της Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η νέα Πρόεδρος της Βουλής, η δεύτερη γυναίκα στο αξίωμα μετά την Άννα Ψαρρούδα Μπενάκη το 2004.

Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, στη μυστική ψηφοφορία, έλαβε 235 ψήφους, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για την ελληνική Βουλή. Από τους 298 βουλευτές που ψήφισαν, καθώς απουσίασαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Νίκος Δένδιας που ήταν κλινήρης λόγω δηλητηρίασης, μόλις 61 επέλεξαν το λευκό ψηφοδέλτιο, ενώ υπήρξαν και δυο άκυρα.
 Παρόντες στην ψηφοφορία για την εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν ο πατέρας της, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος και η μητέρα της Λίνα Αλεξίου
Η ουσία πάντως είναι πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία και με τη στήριξη των περισσότερων βουλευτών απ' όλα τα κόμματα.

Μόλις ο προεδρεύων της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, οι περισσότεροι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τη νέα Πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια εκείνη, ανέβηκε στο προεδρείο για να... παραλάβει τα καθήκοντά της. 
Στην ομιλία της, αφού ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός πως την πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Βουλής αλλά και τον πρόεδρο και την Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η κα Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Γιάννη Τραγάκη, τους βουλευτές των κομμάτων που την ψήφισαν αλλά και εκείνους που την καταψήφισαν.
 Προανήγγειλε πως θα υπάρξουν αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, κάλεσε τους υπουργούς να πηγαίνουν στη Βουλή για να απαντούν στις ερωτήσεις όλων των βουλευτών αφού "ο καθένας και η καθεμιά τους εκπροσωπεί το Έθνος", ενώ διεμήνυσε πως ως Πρόεδρος της Βουλής δεν θα κάνει δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες ή τροπολογίες άσχετες με τα νομοσχέδια.
Η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου τα είχε... όλα, εκτός από τις νουθεσίες προς υπουργούς και βουλευτές. Μίλησε για διαγραφή του χρέους και μορατόριουμ πληρωμών, μίλησε για τις κατοχικές αποζημιώσεις και έστειλε μήνυμα στη Γερμανία ενόψει... διαπραγματεύσεων.

Μόλις τελείωσε την ομιλία της και κάθισε στην καρέκλα του Προέδρου της Βουλής, η κα Κωνσταντοπούλου έκανε και την πρώτη της... παρατήρηση: "η θέση του Προέδρου δεν είναι φτιαγμένη για αριστερόχηρες" είπε. 
Αμέσως μετά την εκλογή του Προεδρείου, θα ξεκινήσει μια δύσκολη περίοδος για την ελληνική Βουλή.

Την Κυριακή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα έρθει η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στη συνέχεια, στις 13 Φεβρουαρίου (Παρασκευή) θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται θα υπάρξει και δεύτερη ψηφοφορία, την επόμενη μέρα, όπου χρειάζονται 151 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΑΠΕ