Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΝΔ: Ποιοι αυτοδιοικητικοί διεκδικούν έδρες στη Βουλή

Ένα μεγάλο «άνοιγμα» στο χώρο της Αυτοδιοίκησης πραγματοποιεί η ΝΔ. Στην πλειονότητά τους, οι υποψήφιοι βουλευτές με αυτοδιοικητική γνώση, αποτελούν τους ηττημένους των τελευταίων δημοτικών εκλογών – όπως είναι αναμενόμενο λίγοι αιρετοί επιλέγουν να αφήσουν δημοτικές αρχές, σε αντίθεση με συναδέλφους τους μέλη παρατάξεων της αντιπολίτευσης που διεκδικούν την είσοδό τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Αρχικά δεν μπορούμε παρά να αναφέρουμε πρώτη στη «λίστα» των αυτοδιοικητικών που συμμετέχουν στις εκλογές, την Άντζελα Γκερέκου, η υποψηφιότητα της οποίας θεωρείται από τις πιο πολυσυζητημένες λόγω της επιλογής της να «αδειάσει» το ΠΑΣΟΚ και να κατέβει στις εκλογές με τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο. Η υποψήφια βουλευτής στην Κέρκυρα ήταν τον Μάιο υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Δεν έλαβε επισήμως «στηρίγματα», παρόλα αυτά συγκέντρωσε περισσότερους ψήφους από τον χώρο του πρώην κόμματός της. Έχασε από τον α’ γύρο.
Από και και πέρα στη ΝΔ, έδρα στη Βουλή διεκδικεί το δίδυμο των απερχόμενων δημάρχων. Υποψήφιος στη Λάρισα κατεβαίνει ο Κώστας Τζανακούλης, πρώην δήμαρχος της πόλης και πρώην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΚΕΔΕ, στις οποίες τις συνεδριάσεις συμμετέχει ανά διαστήματα. Έχασε από τον α’γύρο, βλέποντας μπροστά του με μεγαλύτερα ποσοστά, εκτός από τον νυν δήμαρχο, Απόστολο Καλογιάννη και την επίσης προερχόμενη από τη ΝΔ, Ρένα Καραλαριώτου.
Δεύτερος στη συγκεκριμένη δυάδα, ο Γιώργος Κοτρωνιάς, πρώην δήμαρχος Λαμιέων. Έχασε το δήμο από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, ακομμάτιστο στις εκλογές του Μαΐου, Νίκο Σταυρογιάννη, στον β’ γύρο, παρ’ ότι είχε σαφές προβάδισμα την πρώτη Κυριακή. Είναι μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ με την παράταξη του «γαλάζιου» προέδρου της, Γιώργου Πατούλη. Κατεβαίνει υποψήφιος στη Φθιώτιδα.
Άλλος ένας ηττημένος των τοπικών εκλογών που κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στις 25 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Κατσανιώτης. Έχασε την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από τον Απόστολο Κατσιφάρα με μία μόλις ποσοστιαία μονάδα, παρότι την πρώτη Κυριακή η διαφορά τους ήταν κοντά στο 3%, υπέρ του νυν περιφερειάρχη. Διεκδικεί έδρα βουλευτή Αχαΐας.
Σχηματίζεται ακόμη ένα δίδυμο, αυτό των ηττημμένων υποψηφίων περιφερειαρχών. Συμπληρώνεται από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, υποψήφιο στη Β’ Αθηνών. Επιβεβαιώθηκαν όσοι προέβλεπαν ότι η επιλογή του να αφήσει τις βροχερές Βρυξέλλες για τον ηλιόλουστο Αττικό ουρανό, μπαίνοντας στην «μάχη» της Περιφέρεια Αττικής απέναντι στα μεγαθήρια, Ρένα Δούρου και Γιάννη Σγουρό, δεν αφορούσε αποκλειστικά την τοπική πολιτική. Μετά από μια εκλογική διαδικασία στην οποία ένας σημαντικός αριθμός στελεχών της ΝΔ στήριξε τον πρώην περιφερειάρχη, ο κεντροδεξιός φιλελεύθερος ρίχνεται στη «μάχη» των εθνικών εκλογών, εφόσον νωρίτερα είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ με… εντολή Σαμαρά.
Με τη ΝΔ διεκδικεί την επανεκλογή του στη Βουλή και ο Νικήτας Κακλαμάνης, υποψήφιος στην Α’ Αθηνών. Έμπειρος αυτοδιοικητικός, πέραν από βουλευτής: πρώην δήμαρχος Αθηναίων, πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, νυν επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Κατέβηκε στις εκλογές του Μαΐου ως «αντάρτης», επανήλθε στη συνέχεια στο κόμμα του.
Υποψήφια στην Α’ Αθηνών θα είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη. Αν και στην πολιτική της σταδιοδρομία κατείχε εξέχουσες θέσεις, υπενθυμίζεται ότι διοίκησε και το δήμο Αθηναίων. Εξελέγη δήμαρχος στις 20 Οκτωβρίου του 2002. Ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης και έλαβε ποσοστό 60,6%. Τον Δεκέμβριο του 2005 αναδείχθηκε νικήτρια στην ψηφοφορία για την εκλογή του «Παγκόσμιου Δημάρχου 2005», πρωτοβουλία του νεοσύστατου ιδιωτικού ιδρύματος City Mayors Foundation. Αποχώρησε πρόωρα από τη δημαρχία τον Φεβρουάριο του 2006, για να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, θέση την οποία συνέχισε να κατέχει και στην κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 2007
Στην ίδια εκλογική περιφέρεια κατεβαίνει και ο Δημήτρης Κωνσταντάρας. Μακροσκελές το αυτοδιοικητικό του βιογραφικό: Το 2002 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Αττικής με την παράταξη του Γιάννη Τζανετάκου, στην πρώτη θέση. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2010, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος (πρώτος στο έκτο δημοτικό διαμέρισμα) με την παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη και στη συνέχεια εξελέγη γραμματέας του ΔΣ. Στις φετινές δημοτικές εκλογές, επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου και στη συνέχεια εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού (ΟΠΑΝΔΑ) του δήμου και μέλος της επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Να σημειωθεί ότι στις εθνικές εκλογές του 2004 εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ, ενώ δεν επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές 2007. Το 2009 ως υποψήφιος του ΛΑΟΣ στην Α’ Αθηνών κατετάγη στη 2η θέση (πρώτος επιλαχών).
Από το ίδιο κόμμα ξεκίνησε και η βουλευτική σταδιοδρομία του Θανάση Πλεύρη, ο οποίος επιδιώκει να ξαναμπεί στη Βουλή με τη ΝΔ ως υποψήφιος, στην Α’ Αθηνών. Συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου με την παράταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου, με την οποία εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων.
Διεκδικώντας την ψήφο των προαστίων της Αθήνας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, νυν υπουργός Ναυτιλίας, κατεβαίνει στη Β’Αθηνών. Το 2010 είχε διεκδικήσει το δήμο Γλυφάδας και ηττήθηκε από τον Κώστα Κόκκορη για 52 μόλις ψήφους. Στην ίδια περιφέρεια και η όμορφη Κατερίνα Κάλαγκμπορ. Το όνομά της έγινε περισσότερο γνωστό (πέραν όσων παρακολουθούν …light ενημερωτικά ΜΜΕ), όταν απομακρύνθηκε από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου της νεολαίας των ΑΝ.ΕΛΛ. Τον Μάιο διεκδίκησε μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου με την παράταξη του Χρήστου Πρεκετέ, στηριζόμενου από τη ΝΔ. Εξίσου εντυπωσιακή και η Νέλλη Μαυρίδου, η οποία εξελέγη δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του Μαΐου με το συνδυασμό του δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη στο Παλαιό Φάληρο η οποία θα είναι, επίσης υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, στη Β’ Αθήνας.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης, διεκδικούν μια βουλευτική έδρα οι «μεγάλοι αντίπαλοι» του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη: Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης. Αμφότεροι υπήρξαν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος μεταξύ 2010 και 2014 και ο δεύτερος από το Μάιο μέχρι πρόσφατα. Ο Κ.Γκιουλέκας ήταν επίσης δήμαρχος την τετραετία 2006-2010.
Στην ίδια εκλογική περιφέρεια κατεβαίνει και ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρώην αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Θεσσαλονίκης (2008-2010) επί δημαρχίας Βασίλη Παπαγεργόπουλου και δημοτικός σύμβουλος στην επόμενη τετραετία με την παράταξη Γκιουλέκα.
Ακόμη, στο νομό Κοζάνης, κατεβαίνει υποψήφιος ο Γιώργος Δακής, πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος το Μάιο έχασε τις εκλογές, έπειτα από ανατροπή του Θεόδωρου Καρυπίδη, ματαξύ των δύο γύρων. Στην πατρίδα του πρωθυπουργού τη Μεσσηνία, είναι υποψήφιος διεκδικώντας την επανεκλογή του στη Βουλή ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος είχε έλθει τρίτος στις εκλογές του δήμου Μεσσήνης. Στην Πέλλα ξανακατεβαίνει για ακόμη μια θητεία στη Βουλή ο Ιορδάνης Τζαμτζής,  δήμαρχος Σκύδρας από το 1989 έως το 1998 και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον ίδιο δήμο από το 2010 έως το 2014. Ίδιο στόχο έχει και ο Μιχάλης Ταμήλος, υποψήφιος στο νομό Τρικάλων και πρώην δήμαρχος Τρικκαίων. Στο νομό Ηρακλείου, υποψήφιος βουλευτής κατεβαίνει ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης. Στη Θεσπρωτία υποψήφιοι κατεβαίνουν ο πρώην νομάρχης Βασίλης Γιόγιακας και ο περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου (με το συνδυασμό “Αξιοβίωτης Ανάπτυξης”του περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη)  Νίκος Κάτσιος, ενώ στο Κιλκίς ο πρώην νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας και στη Μαγνησία ο Μιχάλης Μιτζικός, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου
Τέλος, αυτοδιοικητικό «άρωμα» αναδύεται και στην υποψηφιότητα της Εύης (Παρασκευή) Τατούλη, κόρης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, η οποία κατεβαίνει υποψήφια στην Αρκαδία.

aftodioikisi.gr