Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΟΚ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, 4 ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"



Εμφάνιση 1202 IMG_4801.JPGΕμφάνιση 1202   IMG_4881.JPG 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον  «Ελληνικό Κόσμο»,  η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Ένα δημιουργικό σοκ στα Πανεπιστήμια, 4 άξονες για μια ανταγωνιστική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση».
Ομιλητές ήταν  ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας κ. Σάκης Ιωαννίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο Phd Cross Border Higher Education and Quality Management κ. Ευάγγελος Τσιλιγκίρης και ο Πρόεδρος  και CEO της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε συνέντευξη του υπεύθυνου ασφαλείας του University of Bradford.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Ζούλας.

Εμφάνιση 1202 IMG_4900.JPG
Το κεντρικό πολιτικό μήνυμα της εκδήλωσης ανέπτυξε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος που υπογράμμισε την ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία των Πανεπιστημίων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, σε κλίμα συναίνεσης, για ένα μακρόπνοο σχέδιο που να αφορά στη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας, την Ασφάλεια, την  Εξωστρέφεια και την Έρευνα.

Ανάμεσα στ’ άλλα ο κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος ανέφερε:
«Η συζήτηση για τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα συνήθως γίνεται επετειακά. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι δυσάρεστο. Ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν έγινε συντεταγμένα από την Πολιτεία. Ποτέ με τρόπο που να ευνοεί τις συναινέσεις και να οδηγεί σε αποτέλεσμα. Η ατολμία όμως του παρελθόντος είναι ανάγκη να μετατραπεί σήμερα σε αποφασιστικότητα. Είναι αναγκαίο να συγκληθεί υπό τον Υπουργό Παιδείας, το Εθνικό Συμβούλιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση με ευθύνη να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση των ελληνικών Πανεπιστήμιων. Κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η αυτοδέσμευση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων στις βασικές του αρχές. Οφείλει κάθε πλευρά να δεσμευθεί πως θα εφαρμόσει -και θα συμπράξει για να εφαρμοστούν - όσα συμφωνηθούν, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Είναι αναγκαίο σήμερα να συμφωνήσουμε στα βασικά,  ώστε να οικοδομηθεί σε πρώτη φάση εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε ακόμα τολμηρότερα και απόλυτα συγκεκριμένα βήματα. Είναι μοναδική ευκαιρία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ακαδημαϊκοί, φοιτητές, επιχειρηματίες, πολιτικά κόμματα και να υιοθετήσουν από κοινού μία δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για την επόμενη δεκαετία. Οι άξονες Σύνδεση με την αγορά εργασίας, Ασφάλεια, Εξωστρέφεια, Έρευνα που σήμερα αναφέρουμε είναι το πρώτο στάδιο.
Και για να απαντήσω κλείνοντας στην ερώτηση, που φαντάζομαι πως όλοι έχετε στο μυαλό. Γιατί αποτύχαμε τόσο χρόνια… Γιατί πολύ απλά δεν υπήρξε σοβαρή βούληση. Κι' όταν υπήρξε από τη μία πλευρά, δεν υπήρξε συναίνεση από την άλλη. Διαχρονικά. Η συναίνεση στο χώρο της Παιδείας όμως, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πρώτο στοίχημα των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας που έρχεται».

Ο υπεύθυνος ασφαλείας του University of Bradford κ. Paul Young ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:
«Το καθεστώς φύλαξης των Πανεπιστημίων της Μεγάλης Βρετανίας καθορίζεται εξ' ολοκλήρου από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έχουμε 37 άτομα προσωπικό ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Bradford και όλοι φορούν ειδικές στολές, ενσωματωμένες κάμερες σώματος που καταγράφουν ήχο και εικόνα. Επίσης έχουμε 24ωρο κέντρο ελέγχου με το οποίο μπορούν να επικοινωνεί το προσωπικό, οι φοιτητές και οι επισκέπτες. Έχουμε καλή συνεργασία με την τοπική Αστυνομία, την αστυνομία της γειτονιάς. Έχουμε δύο καθημερινές επισκέψεις της Αστυνομίας στο Τμήμα Ασφαλείας του Πανεπιστημίου. Όλα τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σύλληψη, να προχωρήσουν σε κράτηση οποιουδήποτε ατόμου που προκάλεσε ή φέρεται ύποπτο να προκαλέσει ζημιές ή να ασκήσει βία σε άλλα άτομα. Έχουμε ένα σύστημα το οποίο περιλαμβάνει 350 κάμερες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Έχουμε επίσης ένα ψηφιακό κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, που επιτρέπει στην ομάδα ασφαλείας να παρακολουθεί αυτόματα μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο οποιοδήποτε άτομο. Όλο το προσωπικό και οι φοιτητές πρέπει να φέρουν την ταυτότητά τους. Όλα τα κτίρια έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση. Νομίζω ότι τα Πανεπιστήμια δίχως Γραφείο Ασφάλειας και δίχως εσωτερική Ομάδα Ασφάλειας θα δυσκολεύονταν να εφαρμόσουν οποιοδήποτε κανονισμό ή πολιτική που επιθυμούσαν».


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αχιλλέας Ζαπράνης ανέφερε μεταξύ άλλων:
 «Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην καρδιά των προβλημάτων και των λύσεων για την Ελλάδα σήμερα. Για να γίνει φορέας αλλαγής οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε και τον τρόπο που λειτουργεί. Οι νοοτροπίες αλλάζουν δύσκολα. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τους κανόνες που αλλάζουν συμπεριφορές».

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας κ. Σάκης Ιωαννίδης, ανάμεσα στ’ άλλα σημείωσε:
«Οι καταλήψεις είναι παράνομες όταν μειοψηφίες 30 ατόμων εκμεταλλεύονται την έλλειψη κανόνων για να κλείνουν τις σχολές και να εξυπηρετούν τους κομματικούς τους σκοπούς, κρατώντας ομήρους χιλιάδες φοιτητές. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του φοιτητικού κινήματος, των συλλόγων και των παρατάξεων. Επιπλέον, είναι αναγκαία η εκπροσώπηση των φοιτητών μέσω των συλλόγων στα όργανα των ιδρυμάτων, ώστε να μην εμφανίζονται αυτόκλητοι εκπρόσωποι. Επισημαίνω ότι στα θέματα της παιδείας δεν χωράνε δογματισμοί και ιδεοληψίες και πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και σταθερό Εκπαιδευτικό σύστημα, ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο».

Ο διδάκτορας του πανεπιστημίου Birmingham City University και Επίτιμος Λέκτορας του University of Liverpool κ. Ευάγγελος Τσιλιγκίρης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Με την κατάλληλη στρατηγική διεθνοποίησης στο εσωτερικό των Ελληνικών πανεπιστημίων, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί από χώρα εξαγωγής σε χώρα εισαγωγής φοιτητών. Η εισαγωγή προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς και διδάσκονται στην αγγλική αποτελεί προϋπόθεση για την προσπάθεια αυτή. Με τη χρήση συγκεκριμένων μορφών διασυνοριακής συνεργασίας με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα ελληνικά Πανεπιστήμια μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης διεθνών φοιτητών, συνδράμοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:  
«Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το ΙΝΣΕΤΕ, θα ξεκινήσει τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ανώτατα ιδρύματα με θέμα τον τουρισμό και σαφή στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η τουριστική βιομηχανία».

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Η εταιρεία μας έχει δημιουργηθεί με σκοπό να προσφέρει έργο και αυτό το δείχνουμε έμπρακτα σε ό,τι κάνουμε. Αν αναλογισθεί κανείς το εύρος και την πολυπλοκότητα του επιχειρησιακού μας έργου καταλαβαίνει ότι η κάθε μας ενέργεια συμπληρώνει το πάζλ που καλούμαστε να ολοκληρώσουμε. Η κατάρτιση των νέων στη λειτουργία υδροπλάνων και υδατοδρομίων διασφαλίζει το μέλλον και την εξέλιξη των υδροπλάνων στην χώρα, αλλά και των ιδίων σε μια εποχή που η εξειδίκευση ίσως είναι το κλειδί της επιτυχίας. Σκοπός των διαλέξεων είναι η κατάρτιση των φοιτητών  στη λειτουργία και τη διαχείριση υδατοδρομίων με άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες για την άμεση απορρόφηση των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πειραιά από την αγορά εργασίας που δημιουργούν τα υδροπλάνα».