Η κρίση που διαφαίνεται στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την ΑΟΖ της Κύπρου, έχει προβληματίσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
Μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις σκέψεις του πρωθυπουργού, ως αντικαταστάτης βρισκόταν κάποιος άλλος πολιτικός και όχι φυσικά ο Νίκος Δένδιας ο οποίος «τρέχει» τα καυτά θέματα της ανάπτυξης και της τρόικα.
Ωστόσο η κλιμάκωση της έντασης των τελευταίων ημερών οδήγησε τον Αντώνη Σαμαρά στη σκέψη πως ίσως η κατάσταση σύντομα βρεθεί εκτός ελέγχου.
Η απόφασή του για την μετακίνηση του Νίκου Δένδια, φάνηκε μονόδρομος αφού έχει συνολική εικόνα της ασφάλειας της χώρας έχοντας διατελέσει ως υπουργός δημόσιας τάξης με συγκεκριμένα ικανά δείγματα γραφής.
Παρά την ολιγόμηνη παραμονή του στο υπουργείο Ανάπτυξης, απέδειξε πως έχει το διεθνές προφίλ να διαπραγματεύεται ακόμη και με τον Σόιμπλε αλλά και να συγκρούεται με τον Χαρδούβελη για τις γκάφες και αστοχίες που κοστίζουν στην Ελληνική κοινωνία και εν τέλει να φέρνει νομοσχέδια ανάσα για τις επιχειρήσεις και τα δάνεια. Ίσως τα πιο σημαντικά από την ημέρα μπήκε η Ελλάδα στην επιτήρηση του μνημονίου.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός στέλνει τον Δένδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σκοπό οι χειρισμοί του τελευταίου να δημιουργήσουν ισχυρό διπλωματικό βραχυκύκλωμα στις απειλές των Τούρκων και αν χρειαστεί η Ελλάδα να κάνει «επίδειξη» αποτρεπτικής ισχύος.
Ο Σαμαράς, στέλνει τον Δένδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να έχει το κεφάλι του ήσυχο όπως ακούστηκε να λέει σε συνεργάτες του.
Η σύμφωνη γνώμη του Βενιζέλου σε αυτή την απόφαση, ενισχύει τη σκέψη πως η επιλογή Δένδια είναι η ορθότερη, αυτή την «περίεργη» στιγμή για τα Ελληνοτουρκικά.
Ο Νίκος Δένδιας θα παραμείνει ακόμη ενεργός και για το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς ο νεαρός αντικαταστάτης του, αναλαμβάνει σε μία περίοδο με πολλά και δύσκολα θέματα σε εξέλιξη.
Ιωάννης Καλαμίδης www.tokentro.gr